De keuze van Johan

De keuze van Johan

Zoals je vermoedelijk kan zien heb ik gisteren een kohaku in de countdown gezet, vandaag komt er een sanke op het programma.

Johan liet zijn oog vallen op de sanke toen wij een keuze aan het maken waren uit de 260 aangeboden opensales koi van Sakai in oktober.

Het werd een geweldige dag, die nog enkele dagen bleef nazinderen. Maar eerst wat over de kohaku van gisteren.

De kohaku van dienst kocht ik aan in het voorjaar tijdens een event van Narita. Noteer 16 april 2016 en hier zie je de kohaku nog als tosai bij aankoop.

Wat ik persoonlijk positief vind, en de beginnende koiliefhebbers moeten hier toch maar eens goed op letten, is de inklaring van het sashi.

Er worden veel verhalen verteld over sashi en kiwa, hoe dat moet zijn en hoe afgelijnd een koi moet zijn om goed te zijn. Er worden veel facetten overgeslagen, namelijk evolutie.

Een koi wordt geboren, geselecteerd en gaat ontwikkelen. Het kiwa is een min of meer vaststaand feit en zou inderdaad moeten afgelijnd zijn.

Tegenwoordig wordt maruzome kiwa sterk op prijs gesteld, en dat kan inderdaad ook mooi zijn, alhoewel het niet toonaangevend moet zijn in mijn ogen.

Kiwa is het einde van het patroon als je van voor naar achter de koi bekijkt. (richting naar de staart). Je hebt verschillende soorten kiwa, en misschien verdient dit toch enige uitleg voor de beginnende koiliefhebbers:

Maruzome kiwa

Dit is de overgang tussen de kleuren waarbij de kleur, meestal rood precies de uiteinden van de schubben volgen, maar het kan soms ook gezien worden bij het sumi. Hierdoor ontstaat een golvend patroon dat in Japan zeer gewaardeerd wordt.

Kamisori kiwa,

Hierbij kan de kleur dwars door de schubben lopen, en de schub wordt als het ware verdeeld door de kleur rood en wit. Dit komt redelijk veel voor.

Konzai kiwa.

Dit is eigenlijk een mengsel van Maruzome en Kamisori kiwa, het merendeel van de koi heeft Konzai kiwa. Als je je koi in een bowl zet moet je zelf maar eens goed kijken of kom eens langs dan zal ik het jullie laten zien.

Sashi daarentegen is een ander verhaal.

Om sashi even te schetsen, dit is als je de koi bekijkt aan de voorkant van het patroon en telkens opnieuw aan het begin van de volgende kleur, dit kan het hi zijn of het sumi.

Je kan het het beste omschrijven als onderliggend pigment dat een beetje doorschijnt door de witte schubben. Een algemene stelregel is dat het sashi liefst 1 schubje breed is, maximaal 2 schubjes, maar zeker gelijkmatig en niet ongelijkmatig. Sashi is onderhevig aan veranderingen tijdens de groei en vormt dikwijls een grote uitdaging.

Nu is het sashi bij deze kohaku een mooie voorbeeld als tosai. Als je goed kijkt bij het filmpje van de tosai zie je een vrij breed sashi dat een klein risico vormt omdat het bijna geflankeerd is tegen het voorgaande patroon.

Het voordeel is wel dat het sashi redelijk gelijkmatig is, en er bijna geen kleurverschillen te bemerken zijn. Als je nu het filmpje bekijkt waarbij ze 9 maanden ouder is, dus op dit ogenblik, dan zie je dat het sashi al serieus ingeklaard is.

Er is nog sashi zichtbaar, zij het heel febel en gelijkmatig. Nu is het zo dat shiroji of het wit ook een kleur is en dat het mogelijk is dat het shiroji het sashi volledig zal inklaren. Dit zijn de echte uitdagingen, want alles heeft te maken met de begeleiding van de koi.

Ik vond dit een mooie uitdaging om te tonen en om tevens uit te leggen dat dit een duurzame kohaku is, die qua bouw en groei toch de nodige genen heeft om in de toekomst uit te groeien tot een interessante mini jumbo.

Wat bedoel ik met mini jumbo ? Mini jumbo zijn koi die meestal hier al bestempeld worden als jumbo maar het in principe niet zijn. Mini jumbo is een eigen woordvorming en ik bepaal met deze uitdrukking een koi die 70-75 cm kan worden met een degelijke body.

Dan even de keuze van Johan.

Op 4 oktober koos Johan deze sanke bij Sakai, en zei dat ik deze bij mijn collectie moest doen.

Zo gezegd zo gedaan, want in principe is er niets verkeerd aan deze sanke. Je moet haar het ontbreken van de kata sumi plek vergeven momenteel, want die is bij deze sanke wel nodig vind ik om de sanke te maken.

Dit is niet nodig bij iedere sanke, maar deze heeft het nodig. Voor de beginnende koiliefhebber, een kata sumi plek is een sumi patroon op de schouder van de sanke.

Ondertussen zwemt de sanke al enkele maanden in de binnenvijvers bij mij, doet het meer dan goed en mag best gezien worden. Het is een sanke die voldoening, rust en kalmte uitstraalt, net als de getoonde kohaku. Ik kan tot hiertoe geen kata sumi vlek ontdekken, maar wat niet is kan nog komen.

De ervaring leert mij dat de Sakai Sanke soms een onbegrijpelijke evolutie kunnen maken, en als je dan nog bedenkt dat het sumi van achter naar voor groeit, zijn alle wegen nog open. Het geeft soms de meeste voldoening aan de ontwikkeling van een koi.

Als je bijvoorbeeld even naar de ontwikkeling kijkt van de showa die nu in de countdown gepresenteerd wordt, dan kom je al een heel eind met je ontdekkingstocht.

Deze sanke komt vandaag ook in de countdown. Ik heb haar Johanna genoemd in mijn gedachten en ik denk dat je deze sanke zeker een kans mag geven in je vijver.

Nog even melden dat alle koi in de countdown automatisch zullen verdwijnen na 5 dagen.

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml