De vijver van Nico

De vijver van Nico

Ik weet wie het is, maar kan me hem niet voorstellen. Het is een klant van interkoi en komt uit de regio apeldoorn, dat is alles wat ik weet.

Nico stelt verstandige vragen en wil koi van 80 cm+ en dan nog liefst van goede kwaliteit. Ik heb het plezier gehad om even een foto te ontvangen van zijn vijver, en zeg nu zelf, dat ziet er gelikt uit, of niet ?

De vijver is ongeveer vijf jaar geleden gebouwd. Zijn vorige vijver lag te ver achter in de tuin zodat hij er vanaf het huis niet in kon kijken, en dat beperkte toch enigszins het plezier van koihouden. Nu kan hij dat wel, en dat schenkt natuurlijk veel meer voldoening, vooral als het weer wat slechter is, en je vanuit je huis in je tuin kan kijken.

De vijver is ongeveer 175 cm diep en bevat ongeveer 30.000 l water. In de vijver liggen twee bodemdrains,die door een 15.000 l pomp naar een nexus filter leiden(gravity). De nexus is afgevuld met twee extra zakken kaldnes,en een extra beluchtingsring. Dit jaar werd er nog een aanpassing gedaan, namelijk na de nexus loopt het schone water naar het onderste gedeelte van een plantenfilter. Het water gaat daarna omhoog door een 1.5 kuub poreus lavagesteente, en via een waterval loopt het weer terug in de vijver.

Dit biofilter heeft ook twee bodemdrains,om eventueel bezinksel af te voeren. Binnenkort komen hier dan planten in die het nitraat laag moeten houden. Ook zal dit in de toekomst nog extra belucht worden, om de bacteriegroei te stimuleren. In de vijver zit een skimmer die 6000 liter water boven het plantenfilter brengt en deze wil Nico dan nog een keer extra laten vallen over poreus gesteente.

In de filterput zit een 60 watt uvc, die de vijver kraakhelder houdt. Het afgelopen jaar heeft hij vooral op onze site gezien dat dat eigenlijk niet zo goed is voor de kleur, en huidkwaliteit, en groei en gaat dit jaar de uvc bepaalde periodes uitzetten.

Doordat ze de gehele tuin een oosterse uitstaling wilde geven, heeft Nico het tuinhuisje daaraan aangepast en is hij bezig om de betonklinkers te vervangen door kaseien om het geheel een nog natuurlijker uitstraling te geven.

Het ziet er in ieder geval gelikt uit Nico, en ik weet zeker dat veel mensen jaloers zullen zijn op een tuin zoals deze. Wat betreft het spelen met algen. Dit doe je in het voorjaar door de vijver af en toe groen te laten worden. Het water moet de zweefalgen bevatten, maar je moet nog juist de vissen kunnen zien zwemmen. Dit kan je doen door te werken met je lamp. Het creëeren van zweefalgen is niet zo evident, maar het resultaat kan geweldig zijn.

Naast het verhaal van Nico was het gisteren een periode ontzettend druk, maar wel plezierig. Ik had prachtige filmpjes gemaakt van enkele serieuze jumbo koi, maar helaas is mijn memory stick kapot gegaan en kan ik de filmpjes niet laten zien. Ik baal hier echt van, maar er is niets aan te doen.

Gelukkig had ik nog wel enkele foto's op mijn ander fototoestel zitten.

Meer afbeeldingen

De vijver van Nico: afbeelding 1
De vijver van Nico: afbeelding 2
De vijver van Nico: afbeelding 3
De vijver van Nico: afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml