De schoonheid van het verval

De schoonheid van het verval

Als een karpervisser hou ik van de herfst.. Het is dit jaargetijde dat de natuur een totale, wonderlijke metamorfose ondergaat. Bladeren van bomen en struiken kleuren zich van groen naar rood en geel. Waterplanten staan met gele en bruine bladeren aan de waterkant te venten. De ochtenden zijn nevelig en voelen tintelend fris aan. En ’s avonds kleurt de zon als een vuurrode biljartbal de hemel met fantastische oranje tinten. De natuur wordt oud en betovert het verval. Ik vind dat mooi.

Voor de koihobbyist biedt deze periode bij uitstek de gelegenheid om zaken, die niet goed liepen in de vijver, bij te stellen. Om een check-up te doen. Het water is nog 16plus graden, dus het immuniteitssysteem van onze koi werkt nog op 100%. Een graad of vier kouder en hun weerstand is gehalveerd.

Uw koi moeten nu zo langzamerhand in topconditie komen. Ze moeten stevig, zwaar van body en beresterk ogen. Hun kleuren moeten sprankelend zijn en de huidkwaliteit in allerbeste staat, glimmend als het ware van de schoenpoets.

Vet

Omdat de herfst een warrige proloog is tot de winter- met uitersten in temperatuur en weer - is het goed het dieet van de koi wat vetter te maken. De meeste van onze koivijvers zijn immers nog altijd 365 dagen per jaar koudwater-vijvers. Onze koi moeten nu een speklaag aanmaken om de koude winter goed door te komen en niet uitgemergeld aan de lente te beginnen. Want dan liggen problemen voor het oprapen..

Het is in deze tijd dat ik wat vetter voer gebruik (vetgehalte ca. 10%) en dit zo af en toe afwissel met steurvoer dat al gauw een vetpercentage van 20% haalt. Net zoals alle andere dieren in de natuur, die de winter in een geheel of gedeeltelijk inactieve, om niet te zeggen comateuze toestand doorbrengen, moeten ook onze koi energiereserves voor toekomstige barre tijden aanleggen. Dat is zeker van belang voor de vrouwtjes, waarbij zo vanaf de jaarwisseling de eitjes beginnen te rijpen. Dat kost de vissen veel kracht, veel energie en veel vet en deze fysieke ontwikkeling is niet meer of minder dan een aanslag op hun gezondheid.

Doe het niet te grof, dat voeren met vettige korrels, want alle purificerende processen in de vijver – zowel organisch door vuilverwerkende bacteriën, als anorganisch door nitrificerende bacteriën - gaan langzamer lopen en vergen meer tijd. Opeenhoping zou een tijdbom kunnen zijn. Schuimplakkaatjes op het water zijn de eerste indicaties. Het is in deze tijd dat ik de waterverversing opvoer en de afschuimer op volle toeren laat draaien om zo afvalstoffen snel af te voeren, want die koi blijven de gehele dag hun buiken vullen.

Snoeien en wieden

Nu de temperaturen dalen en de lichtintensiteit afneemt, speelt de natuur een requiem voor de waterplanten. Ze groeien bijna niet meer en bij sommigen komt al de gele en bruine neerschijn onder het groen vandaan. Het is in dit rottingsstadium dat de planten eerder opgenomen voedingstoffen, nitraten en fosfaten, gaan terugdumpen in het vijverwater.

Mocht uw vijver voorzien zijn van een plantenfilter en mocht u de gehele zomer vrolijk en blij zijn geweest dat uw de algen in toom hebt kunnen houden, wees er dan op bedacht dat die situatie op het punt staat te veranderen. De draadalgen gaan ongeremd groeien nu de waterplanten minder voedingstoffen consumeren of deze - zoals gezegd – gaan dumpen. Het is de tijd om uw plantenfilter eens onder de loep te nemen en zoetjesaan te gaan snoeien.

Clean?

Wat uw koi betreft geldt de prangende vraag: zijn ze clean? Zijn er geen parasieten op uw afstrijkjes te bekennen. Of wel? Zo ja, dan moet u nu in actie komen en de vissen c.q. vijver behandelen. Nu kan het nog. Laten zitten en het beste ervan hopen, is geen optie. U krijgt de rekening in maart en april betaald.

Bij voorkeur behandel ik niet de vijver. Maandenlang doe je je uiterste best om vijverwater van de hoogste kwaliteit te creëren en dat zou je dan met één FMG of KP-behandeling om zeep helpen. Nagenoeg het complete bacteriënbestand op de wanden en de bodem van de vijver, krijgt een enorme dreun te verwerken. En dan praat ik nog niet over het filter, als dat niet ge-bypassed wordt.

Als het gaat om wormen (huid- en kieuwwormen) dan maakt dat weer minder uit, omdat het medicament Flubenol welhaast niets doet aan het bacteriënbestand of de kwaliteit van het water, maar wel die wormen naar de vernieling brengt. Waarbij u moet weten dat kieuwwormen eierenleggend zijn en twee tot drie behandelingen vergen.

Als het gaat om ecto-parasieten, zoals Costia, Trichodina en Chilodenella, dan hebben we de wetenschap dat deze ciliaten slechts kort overleven zonder gastheer. Costia zelfs maar een uur of twee.

Deze kennis biedt de mogelijkheid een dagbehandeling te doen buiten de vijver, bijvoorbeeld in een showvat. Tenminste als de omvang van uw koipopulatie dat toestaat.

Ik ben daar een groot voorstander van ook al levert dat wat stress op voor de vis. De voordelen zijn echter legio. Ik behandel de vis in het vat heel doelgericht, kan meteen tussendoor afstrijkjes maken, terwijl ik het vijverwater niet naar de graftombe hoef te brengen. Integendeel, doordat er geen vis en dus geen belasting op zit, frist het water in een dag enorm op en verdwijnen de laatste restjes ammoniak en nitriet.

Eenmaal teruggezet in de vijver, zie je de koi opfleuren.

Jammer genoeg gaat dit traject niet voor alle parasieten op: witte stip bijvoorbeeld, moet in de vijver behandeld worden. Meerdere malen zelfs.

Tenslotte – en ik wens u het niet toe – mochten er exemplaren van uw koipopulatie beschadigingen hebben, wonden, infecties en/of vinerosie, dan kunt u die nu nog net behandelen, met de kans op genezing voordat de winter inzet. Wat graden kouder en het toedienen van antibiotica is nutteloos. Haal er dan nu de koidokter bij. Des te meer kunt u nog genieten van uw koi en uw vijver op die vredige dagen, waarop u de zwaluwen zich in reünie ziet verzamelen en ganzen een V-spoor aan het firmament trekken richting het warme zuiden.

Rini Groothuis

Copyright voorbehouden

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml