Het Is een vrouwtje !

Het Is een vrouwtje ! “Ik kan het toch niet bij haar voelen, hoor Luc” , antwoordde ik vertwijfeld, terwijl mijn vingers teder over het uiteinde van het slanke vrouwenlichaam friemelden. “Het voelt glad aan”, vervolgde ik, niet minder onzeker, nadat mijn vingertoppen zich zachtjes over het cruciale gedeelte voortbewogen.

“Laat mij nog even voelen, Rini”, zei Luc, met een ondertoon van opwinding in zijn stem. “Nou, ik voel toch wel wat ruwheid, wat ribbeltjes”. Luc sprak zijn woorden met een gedecideerde stemintonatie uit, wat me nog meer deed twijfelen.

“Nou, laten we haar aars eens bekijken”, diende ik van repliek, “misschien biedt dat wat meer soelaas”. We draaiden haar om en bekeken beide de wat uitgestulpte aars met een maximum aan aandacht. “Nou, zie je wel, toch iets uitgestulpt”, zei ik, en we krabden beiden achter onze oren.

Meer afbeeldingen

5 reacties tot nog toe

Rini, zoals altijd weer een verhaal geschreven dat de perfectie verdient. Ik weet niet waar ik het aan verdient heb dat je dit voor interkoi wil doen, maar ik ben er ontzettend blij mee. Ik zou ook graag de misleiding doorbreken die overal te pas en te onpas gebruikt wordt om alle koi als vrouwtjes te verkopen.

Zelf probeer ik er zo eerlijk mogelijk over te zijn, en de informatie die ik heb over het geslacht van koi, komt van de kwekers zelf. Ik vraag steeds bij aankoop de sexe van de koi. Als de kweker het niet weet, proberen we het zelf te bepalen, maar dit zal altijd vermeld wordt. Vrouwtjes zijn nu eenmaal veel duurder, en brengen meer centen in de lade. Op dit ogenblik zitten er bij interkoi 80% vrouwtjes, en slechts 20% mannetjes. Ik kan u garanderen dat dit mijn geldbeugel heeft aangetast.

luc on 27/12/2007 10:34

Ha die Rini,
Een geweldig verhaal ! Maar die sexuele benadering.... nou ja alles voor het goede doel :-). Maar wat als je een koi hebt die bij het zwemmen de zogenaamde bochel heeft. Bij het vissen op karper zag je ze ook, een machtige rug die gewoon boven water uitstak terwijl de kop gewoon onder water was. Is dat nou ook een vrouwtje?
mvg
Ton

Ton Janssens on 27/12/2007 11:43

Ja, ik weet precies wat je bedoelt, Ton. Dikwijls op windstille, warme dagen zag je ze aan de oppervlakte koersen. Je maq er gerust van uitgaan dat die karpers met zo'n kolossale knik achter de kop vrouwtjes zijn. Vrouwtjes zijn gewoonlijk hoger geschouderd. Dat gezegd hebbende kan ik me nog herinneren dat de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij (OVB) medio zeventiger jaren een partij Hongaarse schubkarper liet afkomen om er exeperimenteel mee te kweken. Die vissen waren net bijna net zo hoog en breed als ze lang waren. Een vis van 72 cm woog al bijna 30 pond. Al die vissen hadden een ongelooflijke knik achter de kop, zowel mannetjes als vrouwtjes. Zo zie je maar hoe bepalend de bloedlijnen zijn.

rini on 28/12/2007 18:28

Rini, uit je schrijven maak ik op dat je de voorkeur geeft aan alleen maar vrouwen in je vijver. Dit i.v.m. beschadigingen tijdens het paaien. Nu is mijn vraag (waarschijnlijk een eenvoudige vraag voor je) hoe verliezen de vrouwen nu hun eitjes? Of moet je ze hierbij helpen? Moeten ze dan gevangen worden en onder een lichte verdoving gebracht worden?

ik heb me wel eens laten vertellen dat de eitjes inwendig ook kunnen verstenen en dit is gevaarlijk voor de gezondheid van de koi

in afwachting van je reactie.


Stephan on 28/12/2007 21:05

Stephan, gedurende het gehele jaar dragen volwassen vrouwelijke koi eitjes bij zich, al zijn deze nog niet zo talrijk als gedurende de paaiperiode en ook niet volgroeid.
Een volwassen vrouwelijke karper kan ongeveer 100.000 eitjes per kilogram lichaamsgewicht aanmaken. Een gezonde koi is perfect in staat deze eitjes te reabsorberen, dus terug als voedselbron te gebruiken, wanneer ze er niet in slaagt deze eitjes af te zetten, bijv. door lage of wisselvallige temperaturen of doordat er geen mannetjes in de vijver aanwezig zijn. Opeenstapeling van kuit of verstening ervan komt soms voor. Meestal is er dan sprake van infecties aan de ovaria (geslachtsorganen). In dit geval dient de koidokter gewaarschuwd te worden. Deze kan tijdens de rijpingsperiode met hormooninjecties kunstmatig het afleggen ondersteunen en de vis afstrijken. Nooit zelf doen, want de kans op beschadiging van de geslachtsorganen is levensgroot aangezien deze niet volledig ontwikkeld zijn. Het hongeren van koi in de winter bevordert de reabsorptie van opgeslagen eitjes. Voorts zorgt het hongeren in de winter ervoor dat koi nauwelijks eitjes aanmaken (ze hebben daar veel eiwitten voor nodig) en het probleem van opeenstapeling is dan ook niet aanwezig.

rini on 28/12/2007 22:54

Reageer

Hou het beleefd. Je e-mail adres wordt niet getoond.