kan garanderen?

" /> kan garanderen?

" />
Klei

Klei

Veel gepassioneerde koihobbyisten hebben die ene droom. Een reis naar Japan, een speciale koi aankopen bij hun favoriete kweker en vervolgens de vis nog een jaar in de mudpond laten om door te groeien. Wat is dat met die mudponds? Luc weet er inmiddels alles van. Maar wat is er zo speciaal aan? Hoe kan het dat Maeda san hem een 10-15 cm. groei en een fantastische ontwikkeling van "Daishiro" kan garanderen?

Mudponds

De mudponds in Japan hebben een bijna magische klank. Velen zijn het er over eens: het water, de klei; de zon, het doet iets met die vissen. Als schitterende briljanten komen ze uit de modderige diepte, spartelend in het samengetrokken net aan de oppervlakte. De schubben reflecterend in de japanse zon; de kleuren opgepoetst als waren ze met wax behandeld en een body van een gratie dat Rubens ervan zou watertanden om te mogen schilderen.

Er is weinig twijfel dat de japanse mudponds een enorm positieve invloed hebben op de koi. Hier geen shimmies of hikui. De koi zijn in de mudponds tot superstars van buitengewone proporties uitgegroeid. De unieke omgevingscondities van de mudponds zijn niet alleen zo ‘natuurlijk’ mogelijk, maar zijn ook nog eens op maat gemaakt voor optimale ontwikkeling. En dat blijkt. De combinatie van zacht , vaak groenig algenrijk water, mineraalrijke klei en een langdurige hete zomer, waarbij de watertemperaturen niet zelden boven de 25 graden celcius uitstijgen, maakt de mudpond voor de koi een ‘place to be’.

Verschillen

In de tweede helft van mei worden de vissen in de mudponds uitgezet. Slechts een beperkt aantal vissen. Voor een optimale groei moet een 60 cm. koi minimaal 10 kuub water tot zijn beschikking hebben.

Het zijn de betere vissen die de mudpond ingaan. De vissen die mogen doorgroeien. De vissen waarvan de kweker denkt dat ze in kwaliteit en postuur zullen toenemen. Waarvan hij denkt dat ze hem veel geld zullen opleveren.

De vissen die de mudponds niet halen zijn na het cullen aan een droevig einde gekomen in ‘de basket of death’ of zijn als budget-koi verkocht aan handelaren.

In tegenstelling tot wat menigeen denkt, is het niet zo dat alle mudponds een beetje hetzelfde zijn. Integendeel: er zijn mudponds die werkelijk in de massieve klei zijn uitgegraven, er zijn er ook die slechts klei op de bodem of als oever-aflijning hebben.

In sommige mudponds ontwikkelen kohaku zich het beste, in andere showa of sanke. Ga zo maar door. De kweker weet dat precies. Veel hangt af van de soort klei.

Het managen van zo’n mudpond is ook niet altijd even simpel. Het water is er vaak zacht, extreem zacht! Vaak nog geen 3 dh. De buffering is miniem. Geen wonder dat veel kwekers bergen zoetwatermosselen in voorraad hebben tegen ongewenste ph-dalingen na langdurige regen- of onweersbuien.

Maar uiteindelijk, als in oktober de ike-age begint, wordt bevestigd wat we allemaal al wisten: de beste, mooiste en grootste koi worden in Japan gekweekt.

In onze vijver

Traag zwemmen de koi hun sierlijke rondjes in de bassins, terwijl u kwijlend en met een krop in uw keel uw keuze probeert te maken. De vissen zijn na een lange vlucht hier aangekomen en stuk voor stuk zien ze er fantastisch uit. Gaat u voor die traditionele showa of toch die kohaku met de sierlijk koptekening? Wat uw keuze ook moge zijn, uw vijver wordt over enkele maanden opgepoetst met een wel zeer kleurrijke aanvulling. U voelt zich een gelukkig man. Kenners zeggen bovendien dat de vis van uw keuze ook nog eens zeer beloftevol qua ontwikkelingsmogelijkheden is. Dat stemt u helemaal tot diepe tevredenheid. Maar dan…

Hoe vaak horen we niet de verhalen, of maken we het zelf mee. De prachtigste koi, de koi met veel toekomst, met de perfecte sashi en kiwa: ze komen aan, u zet ze in uw vijver en reeds na enkele maanden ziet u verval intreden. Uw vijver is zo helder als jenever. Een zandkorreltje op de bodem is gemakkelijk te onderscheiden. Zo ook de doffe tint van uw vis. Het wit dat allang niet meer wit is. Het rood dat vaal is geworden. De kleuren die terugtrekken uit de schubben. De eerste hikuispotjes die zich tonen.... Maar uw vijver is prima. De filters zijn volgroeid en ruimen alle ammoniak en nitriet op. Daar kan het niet aan liggen!

Klei

De vraag die we ons moeten stellen is deze: lijkt ons water op dat van een mudpond? In veruit de meeste gevallen zal het antwoord zijn: nee, in de verste verte niet. Vind u het dan raar dat koi, die prachtig volgroeien in mudponds, soms wegkwijnen in water dat in principe misschien best wel in orde is, maar een aantal essentiele componenten mist om uw vissen op niveau te houden of zelfs nog te verbeteren.

Koi houden is zo’n mooie hobby – of moet ik zeggen passie – omdat er zo vele facetten aan vastkleven. Een van die facetten is mooie koi mooi te houden of verder te ontwikkelen. Lukt u dat met gewoon kraanwater of het water uit uw bron?

Ik heb het gehad met dure koi die na een aantal jaren geen schim meer waren van de Miss World edities die ze eerst waren. Waar ligt dan aan? Het magische woord is klei.

Sinds een paar jaar klei ik regelmatig mijn vijver. Daarbij bevind ik me in goed gezelschap. Sakai Hiroshima bijvoorbeeld, kleit elke week zijn bassins. Dat doet ie niet voor niets. De toevoeging van klei aan koivijvers is een bewezen voordeel. Veel koihobbyisten gebruiken klei met veel succes. De koi worden mooier, de kleuren glimmen in het water, het postuur is indrukwekkend. Wat doet die klei?

Kwaliteiten

Klei heeft unieke kwaliteiten: droog is het zo hard als steen en kan je er letterlijk huizen mee bouwen. Nat is het een kleffe substantie, waarmee je potten kan vormen en bakken of het gezicht van je vrouw een schoonheidsmasker geven! In het water opgelost is het een fijne, troebele substantie en lijkt het wel gel als het water heeft opgezogen.

Klei heeft een grote diversiteit in geneeskrachtige en therapeutische werkingen. Het staat bol van de minerale zouten, enzymen en sporenelementen en heeft een enorm absorberend vermogen. De fijne, microscopisch kleine kleideeltjes zijn overwegend negatief geladen en de ionenuitwisseling zorgt ervoor dat de klei een opslagplaats wordt voor allerlei onzuiverheden in het water, zoals metalen, allerlei organische stoffen, gifstoffen en zelfs ammonium.

Klei trekt dus vuil- en gifdeeltjes aan en absorbeert het; klei is een waterzuiveraar van de eerste orde!

Na toevoeging van de klei is het water binnen 12 uur zuiver.

Klei doet nog meer: het verrijkt het water met mineralen, met name calcium. Die waterverrijking met klei is nodig, omdat vijverwater langzaam uitgeput raakt door allerlei organismen, variërend van bacteriën tot aan uw vissen. Die mineralen, sporenelementen en enzymen zitten vaak niet of onvoldoende in kraanwater, maar de koi heeft ze wel nodig! Niet voor niets worden sommige koivoeders verrijkt met klei in zijn puurste vorm.

Mineralen zijn de bouwstenen van het lichaam. Ze handhaven samen met de vitaminen de weerstand tegen ziekten en stimuleren het immuunsysteem. Enzymen hebben een belangrijk aandeel in de spijsvertering en het bestrijden van virusaanvallen, tumoren en ontstekingen. Sporenelementen helpen bij het voorkomen van inwendige beschadigingen door de enzymprocessen op gang te brengen.

Montemorillonite klei

De klei die voor onze koivijvers benut wordt, is Montemorillonite klei, genoemd naar de lokatie waar ze gedolven is: Montmorillon, Frankrijk. Deze kleisoort bevat een uitgekiende balans van mineralen in hun natuurlijke, colloidale vorm. Het is van belang dat de zuiverste vorm (80 á 90% zuiverheid) gebruikt wordt. Wekelijkse toevoeging aan het vijverwater zorgt ervoor dat uw vijver op dat onderdeel een beetje het karakter krijgt van een mudpond. En samen met dat karakter gezonde koi, fluweelzachte kleuren en een ondersteuning tot goede groei.

Ik streef ernaar de vissen in mijn vijver te verbeteren. Dat is geen gemakkelijke opgave. Het heeft alles te maken met waterverbetering. Garanties zijn er niet en het is niet alleen een kwestie van klei. Maar sinds ik klei ben gaan gebruiken (in mijn geval Refresh) heb het gevoel weer een stapje in de goede richting gezet te hebben in ‘the never ending story of koi-keeping’. Als ik naar mijn vissen kijk en ik zie het aristocratische uiterlijk, het zachte, flexibele hi, en het strakke shiroji dat de vissen kenmerkt, weet ik dat er weer een stukje op de goede plaats gelegd is in deze complexe puzzel.

Rini Groothuis

Laat Een Reactie Achter

1 reactie

kretschmann

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml