Tategoi

Tategoi

Er zijn weinig termen in de koiscene die zo vaak verwrongen zijn gebruikt als de term tategoi. Het begrip staat in beginsel voor koi met veel potentie voor in de toekomst. . Koi dus, die veranderen en beter worden.

Dat is naar mijn smaak een nogal speculatieve en vage beschrijving. Immers, alle koi – zeker op jonge leeftijd – veranderen. Is een koi die vage verschijnselen van sumi vertoont en die in hard, kalkrijk water geplaatst wordt, een tategoi omdat het sumi vervolgens in strak zwart naar de oppervlakte komt? Of is dit een natuurlijk proces omdat de pigmentcellen die het sumi profileren, gestimuleerd worden door de mineralen in hard water?

De kweker - en niemand anders - stelt vast wat zijn beste koi zijn. Dat doet ie voornamelijk op basis van ervaring. Hij weet dat het kruisen van ouderdieren van bepaalde bloedlijnen een zeker (klein) percentage goed nakomelingenschap oplevert. Maar anderzijds ook een enorm percentage rommel. Koi leveren namelijk een grote onzekerheid op bij de voortplanting. Ze kweken niet zuiver. Ware dat wel zo, dan zouden we allemaal met gemak topvissen kunnen kweken en zouden de Japanse kwekers zonder werk zitten.

Verdere nadelige bijkomstigheid bij het kruisen is dat de genetica altijd geneigd is om terug te gaan naar de oorsprong. En dat is de magoi. Dat is een van de redenen waarom er zoveel onzuivere exemplaren bij het broed zitten. Nieuwe combinaties ouderdieren zijn daarbij meestal een kwestie van trial en error. De kweker kan niet bogen op ervaring met zijn nieuwe combinatie ouderdieren, dus het kan meevallen en het kan tegenvallen. Niettemin kan uiteindelijk zo’n 98% van het broed de vuilnisbak in, tenzij de kweker een goede afname kent van wat we budgetkoi noemen. Wat ten slotte overblijft zijn z’n tategoi en z’n tateshita.

Sembetsu

De kweker selecteert, selecteert en selecteert. Hij selecteert in feite niet meer of minder op koi voor de verkoop en op koi die hij wil laten doorgroeien. Uiteindelijk houdt ie naar rato een kleine hoeveelheid tosai achter, bestemd voor een zomerperiode mudpond. Dat zijn de vissen waarvan hij verwacht dat die zich goed zullen ontwikkelen. Dat zijn de vissen waaraan hij de extra kosten van een verblijf in de mudpond wil besteden. De groei en de ontwikkeling die aan deze vissen kleeft, maakt dat de kweker straks forse bedragen voor deze geselecteerde tosai kan vragen. Daarom wil ie ze nu liever niet verkopen. Tenzij aan een (zeer) goede klant of enkele via de veiling. Als nisai zijn ze immers veel meer geld waard.

Vermoedelijk mogen we deze selectie als tategoi classificeren. Immers, het woord tategoi betekent “houden” (tate) en “koi” (goi). Dat geldt zeker voor de daaropvolgende selectie, die voor het derde jaar de mudpond ingaat. Enzovoorts. Dat betekent dat een koper, die zich een sansai, een yonsai of een gosai aanschaft, vermoedelijk een vis met bijzondere kwaliteiten mee naar huis neemt. Ware dat niet zo, dan had de kweker de vis niet jaar na jaar in de mudpond laten vertoeven. Daar staat tegenover dat zo’n meerjarige koi ook te koop kan komen omdat die uiteindelijk niet naar een niveau is gegroeid die de kweker aanvankelijk verwachtte.

Voor wat tosai betreft zult u echte tategoi niet vaak tegenkomen. De kweker zal wel gek zijn om een koi met een in zijn ogen beloftevolle toekomst en een toekomstig prijskaartje om van te smullen, al op zo’n jonge leeftijd te verkopen. Los daarvan is het kopen van een tategoi tosai veel meer een gok, dan een tategoi nisai of een tategoi sansai. Hoe ouder de vis, hoe meer duidelijkheid er bestaat welke kant de vis in zijn ontwikkeling op zal gaan.

Tateshita

Over tateshita doen ook allerlei verhalen de ronde. Niet zelden worden ze gepresenteerd als tategoi. Maar we weten nu dat die kwalificatie op zijn minst op onwetendheid of overschatting gebaseerd is. Ook wordt over tateshita wel eens minderwaardig gedaan. Het zijn immers geen tategoi. Hoewel er altijd gradaties zijn, zijn tateshita zeker geen minderwaardige koi. En het zijn zeker geen budgetkoi. Absoluut niet. Tateshita betekent “onder/beneden” (tate). Het zijn de vissen uit de voorlaatste selectie, de vissen dus die de laatste selectie naar tategoi net niet gehaald hebben. Ze kunnen worden gekwalificeerd als “the best of the rest”. Koi van prima kwaliteit maar met in de ogen van de kritische kweker kleine tekortkomingen. Wellicht bezit de vis iets te veel sashi of is de tekening net niet aansprekend genoeg. Het laat onverlet dat tateshita voor elke koiliefhebber tot waardevolle exemplaren kunnen uitgroeien. Interessant detail: meestal zijn koi uit deze categorie nog betaalbaar ook.

Rini Groothuuis

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml