Vijver Makeover (1)

Vijver Makeover (1)

Nooit gedacht dat ik mijn vijver nog eens ingrijpend zou veranderen. Hij ligt er al bijna 10 jaar. Maar toen in september afgelopen jaar bleek dat we een van onze buitenbassins in Arendonk konden verwarmen en dat mijn vissen daar een poos op logies konden, was de beslissing snel genomen. Nu of nooit.

Niet dat mijn vijver slecht presteeert. Integendeel. Sinds ik twee jaar geleden mijn filtratie (vier vortexen met matten, bewegend bed en schuimpatronen alsmede een beadfilter) besloot op te ruimen en te vervangen door bakki showers met bacteria house, draait mijn vijver beter dan ooit tevoren. Ik had het in het Midden-Brabantse land natuurlijk wel bekeken bij de meerval- en palingkwekerijen. Allemaal "bakki shower-achtige" filtratie. Ook bij IPC Dier in Barneveld en de vroegere OVB was het dit soort versnelde tricklefiltratie, dat de klok sloeg.

Waarom dan weer een (forse) aanpassing? Nou, ik ergerde me nogal aan de kelder naast de vijver, waar de grote vortex (180x150 cm) staat. Die met bankarai bedekte put vind ik een doorn in het oog. Daar eindigt de vijver en achter die kelder ligt de plantenvijver. Niet mooi. Niet estetisch. Dus kwam het plan die kelder bij de vijver te trekken en dan een plantenfilter geïntegreerd aan te bouwen. Dit zou de bestaande slinger in de vijver accentueren en de vijver zelf met zo 4 a 5 meter verlengen. Naar verwachting zou het totaal aantal kuub met een tiental verhoogd worden. De vijver zal straks zo'n 40 kuub water herbergen.

Veel mensen hebben me gemaild met de vraag of ik de aanpassingen op de site wilde zetten met het hoe en waarom. Bij deze dus. De vortex uit de kelder verdwijnt en wordt vervangen door een sieve. Dat heeft twee redenen.

Ten eerste moet ik nu allerlei capriolen uithalen om de vortex af te sluiten en schoon te maken. Dat gebeurt herhaaldelijk, maar dat zie ik me over vijf jaar niet meer doen. Een gemakkelijkere handling was noodzakelijk, want ook deze jongen wordt een jaartje ouder.

Ten tweede is het met een vortex altijd net niet. Draait ie snel, dan spoelt het lichtere vuil door naar de filter. Draait ie wat langzamer dan blijft het zwaardere vuil in de pijpleidingen onder de vijver liggen. Dus werd het een sieve met 300 micron zeef, waarvan ik hoop die ie goed funktioneert. Ik heb gekozen voor de brede Estrad-sieve, overwegend omdat helemaal uit roestvrijstaal is opgetrokken. En dat vind ik een mooi materiaal.

De sieve wordt in de garage geplaatst. Omdat ie op waterniveau moet komen te staan, moest de garagevloer uitgezaagd worden. Dat werk heb ik dus uitbesteed. Extra spierballen kweken voor een vijveraanpassing, oké, maar dit is wel heel specialistisch werk. En vuil werk ook, maar ik moet zeggen, Patrick maakte er een kunstwerk van.

Vloertje is inmiddels gestort en nu nog opmetselen en de sieve met de Sequence pomp kunnen erin. Deze pomp drijft de naastliggende bakki aan.

Veel werk wat je doet, zie je uiteindelijk niet meer. Je kan beter een compleet nieuwe vijver bouwen dan een bestaande veranderen, want dat laatste betekent veel breekwerk. Voor mij om te beginnen het afbreken van de bestaande plantenfilter.

Vervolgens het verleggen en aanpassen van de pvc-pijpleidingen, die allemaal op een diepte van 60 cm. of meer in de grond liggen om aanvriezen te voorkomen. Alles is hogedruk pvc-leiding met een wanddikte van 3,5 mm. Alle leidingen worden geïsoleerd. Het meeste wordt uitgevoerd in diameter 90 mm. Aangezien er zo'n 18 kuub water door de pijp wordt getrokken opteer ik voor 90 mm zodat er voldoende stroming in de pijp aanwezig blijft en aanslibben van vuil zoveel mogelijk wordt vermeden. Dat werk ligt trouwens even stil, want het is geen weer om er een hond doorheen te jagen, dus ikke zeker niet.

Vanwege de verlenging van de vijver komt er een extra bottomdrain met luchtplateau. Die wordt aangesloten op een nieuwe bakki. In plaats van de originele heb ik nu maar eens geopteerd voor de geruisloze bakki die wij sinds kort in shop hebben. Ziet er perfect uit en hij staat nu naast de andere bakkis in de garage. Een behoorlijke hoop roestvrijstaal, als je dat zo op de foto ziet.

De komende werkzaamheden (afwerken put, plaatsing sieve, aansluiten nieuwe bakki) zullen binnen gebeuren. Zodra het weer wat vriendelijker wordt, gaan we weer graven en pijpleidingen leggen. Ik hou u op de hoogte.

Rini Groothuis

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml