Vijver Makeover (2)

Vijver Makeover (2)

Wat je toch al niet voor die visjes moet doen. Die betonblokken uit de garagevloer, die volgens mij zeker zo'n 100 kg wogen, moesten naar de stort (containerpark voor onze Belgische vrienden). En dat met een steekwagentje. Dat zakte bijna door zijn as en de banden waren zo plat als een dubbeltje onder dat gewicht. Drie blokken. Drie keer naar de stort zo'n 500 meter verderop. Dat heb ik geweten. Mijn ruggewervels L4 en L5 sloegen op slot en aangezien ik geen masseuse bij de hand had, was ik daar mooi een paar dagen zoet mee.

Het duurde dus even voordat ik het graafwerk ter hand kon nemen, maar met een rug op slot kan je beter bewegen dan stilzitten, want dan wordt het nog erger. De put in de garage werd een kleine meter diep. De sieve moet uiteindelijk op 2 cm. boven waterniveau komen, dus dat was nog secuur meten. En lastig graven. Zere rug en spierballen die maar niet groter werden. Hoe kan dat nou?

Tenslotte was het gat diep genoeg en kon ik er stoeptegels in leggen, als een soort van fundament. Wel met voldoende ruimte tussen elkaar, zodat het beton er tussen kan lopen. Vervolgens een stalen matje erop en het beton storten kon beginnen. Met een zak of zes betonmortel was de klus geklaard. Na het drogen van de betonmortel het vloertje egaliseren met Egaline en vervolgens kon ik met het opmetselen van de kalkzandstenen beginnen.

Mijn vader zei vroeger altijd dat ik twee linker handen had. Ik kon niks en moest maar iets administratiefs gaan doen. Dat heb ik me kennelijk aangetrokken, want als er iets gemaakt of gerepareerd moet worden, probeer ik eerst of ik het zelf kan. Dus metsel ik zelf. En zie, het muurtje oogt er gelikt en strak uit. Ik doe er wel drie keer zo lang over als een professional, maar toch. Als afwerkingsrand opteerde ik voor natuurstenen dorpels, die iets boven de vloer uitsteken, zodat een onverwachte lekkage niet leidt tot het vollopen van de put en een kapotte pomp.

Vervolgens het plaatsen van de Estrad sieve. Hier was ik tegen een probleem aangelopen. De uitvoer zat aan de verkeerde kant, tenminste in mijn garage-opstelling. Dat zou betekenen dat ik met omleidingen de aansluiting met de pomp zou moeten realiseren. Gelukkig kwam een helpende hand om de hoek in de persoon van Willem (Interkoi-Veldhoven) die op vakkundige manier een 60 mm gat in het roestvrijstaal boorde, waarna ik met behulp van een pvc-doorvoer de sieve op de Sequence pomp kon aansluiten.

Dat stuk is nu klaar. Tenminste....de sieve blijkt achteraf toch 5 cm. boven waterniveau te staan. Niet echt een probleem, maar toch iets te ruim geweest met het beton. Zo zie je maar. Bovendien zit ik nog te dubben om een extra natuursteentje op de vijverrand te metselen, zodat de vijver 5 cm. dieper wordt en op 170 cm uitkomt. Moet ik nog eens laten bezinken.

Twee bestaande bodemdrains vinden nu dus aansluiting op de sieve. Nu moet de nieuwe Bakki shower nog aangesloten worden. Aan- en afvoerpijp moeten door de garagemuur op 60 cm diep in de grond naar hun plaats van bestemming. De aanvoer gaat naar de derde en nieuwe bodemdrain en de afvoerpijp komt uit in de plantenbak. Daarvoor is het gele zand al gestort, maar wacht ik nog op verbetering van het weer om de bodem te storten.

De plantenbak wordt tenminste een 10-tal centimeter hoger dan de vijverrand en de overloop geschiedt via een roestvrijstalen watervalmonding, die Filip (Interkoi Wielsbeke) voor me geregeld heeft.

Dat alles betekent dat de binnenwerkzaamheden er nagenoeg opzitten en dat ik nu buiten aan de slag moet. Maar de vooruitzichten zijn niet echt aanlokkelijk..... Voorlopig zet ik maar een filmpje op en plof ik op de bank!

Rini Groothuis

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml