Vijver Makeover (6)

Vijver Makeover (6)

Als een warme deken die over me heen gleed, zo voelde het toen de laatste streep coating op het polyester werd gesmeerd. Het was tot mijn grote opluchting droog gebeven, hoewel er vanuit het donkere, van regen zwangere wolkendek, constante dreiging uitging.

Nog maar een tiental dagen eerder hadden we het stucwerk kunnen afronden. Mede dankzij Ad Graafmans, mijn overbuurman en ook fervent koiliefhebber, die welwillend aanbood een hand te helpen. Ad heeft tot aan zijn pensionering altijd een stucadoorsbedrijf gehad en de vakman in hem verloochende zich ook nu niet. Perfect stucwerk met Knauf UP 210 en dat is belangrijk, want het bepaalt uiteindelijk het aanhechtingsvermogen van je polyester.

Het bestaande polyester uit de oude vijver moest ook nog onderhanden worden genomen. Dat moet flink ingeschuurd en van alle vuil ontdaan zijn, om te voorkomen dat de nieuwe coating op termijn zou gaan bladderen. Een rotklus, zo bleek, maar absoluut noodzakelijk en niet iets om je met een Jantje van Leiden vanaf te maken.

Eerst met de slijptol en staalborstel. Veel ging eraf maar de dorre alg bleef in de nerfjes zitten. Dan met de hogedrukspuit. Weer veel troep eraf, maar niet alles. Tenslotte bood een schuurmachine de verlangde uitkomst en kreeg ik het polyester clean. Zo weet je ook weer dat zo'n zestig vierkante meter polyester een verdraaid groot oppervlak is. En al die meters kregen ook nog een behandeling met aceton. Ugh!

Ondanks de puike, zonnige weken droogden de gestucte muren echter nauwelijks. Marc van Topi uit Reusel was al enkele keren komen meten, maar zag de meter tot mijn afgrijzen steeds op 100% vocht uitslaan. En dan valt er absoluut niet te polyesteren. Bij 70% kom je wel enigszins uit de brand door primer G4 op de muren te kwasten. Dat sealt de boel af. Maar eigenlijk kan pas bij een vochtigheidsgehalte van 15% veilig gepolyesterd worden. Zo, weer wat geleerd.

Gelukkig bleek Luc een reddende engel in de nood, want hij beschikte nog over een brander en een metershoge butagasfles. De brander heeft drie dagen lang de muren met hete lucht bestookt, vooraleer Marc besloot dat het sein op groen kon. Afgelopen zaterdag kon het polyesteren beginnen. Net voordat de aangekondigde depressie in Brabant zou arriveren. Zouden schietgebedjes naar boven helpen?

Met drie man sterk is het karwei door Topi geklaard. Hulde voor hun snelle en perfecte werk. Eerst de primer op de muren, die binnen het uur hard was. Dan polyesteren, dan weer drogen, dan weer harsen en polyesteren en dan weer drogen. De matten die erop zijn gegaan waren 600 grams. Een stevige laag dus.

Tenslotte de coating. Donkergroen dus. Ral nr. 6009. Waarom groen? Waarom niet? Bekijk de fotos en oordeel zelf.

Hoe je het ook wendt of keert, groen is toch een "natuurlijke" kleur. Ik had al meer vijvers gezien met deze kleurstelling en deze kleur beviel me goed. De koi kwamen er ook goed op uit. Bovendien was ik helemaal uitgekeken op zwart, dus dat kwam sowieso niet meer in aanmerking.

Met een tevreden gevoel heb ik 's avonds op het vijvermuurtje, alles overziende, een lekker shaggie zitten roken. Visioenen van dikke vissen trokken aan me voorbij. Het was een hele klus geweest. Een bestaande vijver ingrijpend veranderen is volgens mij meer werk dan een compleet nieuwe aanleggen. De eerste regendruppels vielen naar beneden en vormden mooie ronde bolletjes op de coating. Just in time!

Nog wat kleine klusjes staan op het programma. De coating waar nodig afbramen. De rvs waterval monteren. De Clarity proteïne skimmer aansluiten. En dan water erin. Elke filterlijn uittesten op functioneren en waterdichtheid (wat ik gelijmd hebt, zit wel vast, maar heb ik alles wel gelijmd?!).

Dan 1 grams/kuub kalium permangaat erin om eventueel lekkende gifstoffen (sterine) uit het polyester te verwijderen. Dan gaat de vijver weer leeg en vul ik hem opnieuw en definitief met leidingwater.

Voor het opstarten gaat er wat huishoudammoniak in totdat een waarde is bereikt van 1 mg/l. Vervolgens Anarex Bio erin om het leidingwater van zijn scherpe kantjes te ontdoen en dan gaan we de Camiac van House of Kato inzetten. Voor alle zekerheid leg ik tevens wat media uit de bakki shower van de bak met de jumbos in Arendonk in een van mijn bakki showers om het opstarten nog wat meer vaart te geven. Nog efkes en de eerste dikke dames kunnen hun baantjes gaan trekken. Ik kan er bijna niet meer op wachten.

[I" target="_blank" rel="noopener"> Rini Groothuis

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml