Vijver Makeover (7)

Vijver Makeover (7)

Een paar details. De puntjes op de i of de kers op de taart, zoals sommigen het noemen. Het zijn de kleinigheden, de extra's eigenlijk, die het ontwerp net dat beetje anders maken.

Ik had bewust gekozen voor een roestvrijstalen watervalmonding. Dat strakke, verfijnde facet in een verder wat grover en robuuster afgewerkte vijver zou een wezenlijk contrast opleveren en zo bleek. Geen wild klaterende en spetterende waterval maar een strakke lijn van stromend water, dat een bepaalde sierlijkheid uitstraalt. De monding betrok ik van Filip Algoet van Interkoi Wielsbeke (B). Helemaal mijn ding. Onder die waterval blaast dan nog de lucht uit de bodem drain, zodat er een flinke turbulentie van neerdalende en opstijgende luchtbelletjes ontstaat. Schijnt naar ik begrepen heb het maximum te zijn voor zuurstofopname.

Dan de airator. Een beluchter die door steeds meer vijverliefhebbers wordt gewaardeerd. Kan dit apparaat niet alleen voor een enorme beluchting resp. zuurstofverrijking van het water worden ingezet, dan toch wel voor een doeltreffende stroming in de vijver. De koi vinden het fantastisch. En wie een lage uitmonding monteert, ziet het vuil daarenboven binnen een uur van de bodem geblazen worden.

Wie een vijver met een opstaande muur heeft, zoals ik, zit te kijken met de bevestiging van dit toch vrij forse apparaat. Uiteindelijk is het allemaal wel te maken, maar een nadeel vind ik dat je al gauw aan een bepaalde plaats gebonden bent. Ik vind het prettig als de airator wat gemakkelijk verplaatsbaar zou worden. Waarbij ik hem in een wip op elke willekeurige plaats van de vijver aan het muurtje zou kunnen bevestigen.

Willem van de Vorst van Interkoi Veldhoven (siersmid in optima forma) maakte voor mij een roestvrijstalen bevestigingsbeugel op maat van de breedte van de muur. Kan er zo overheen geschoven worden en de airator kan vervolgens zo in het bevestigingspaneel zakken. De beugel is naar de waterkant wat afgebogen, waardoor hij net boven het wateroppervlak hangt en de airator dus met minimaal verlies aan kracht kan draaien. Puik werk!

De laatste tijd krijg ik nogal wat mails over de watersturing. Een belangrijk gegeven als het gaat om een effectieve vuilafvoer. Inderdaad monden mijn inlaten allemaal tangentiaal uit de vijverwand. Mensen verwonderden zich erover dat er maar een bodem drain stond in het breedste gedeelte van mijn vijver. Kan je dan al het vuil wel verwijderen. Jazeker. De tangentiale inlaten zijn namelijk zo gericht dat er rondom de bodem drain een soort van vortex-werking ontstaat. Het water draait dus als het ware in een cirkel rondom de bodem drain waardoor het vuil zich naar de drain toe centreert en wordt afgevoerd.

Tenslotte de skimmers: ik heb twee breedbek- en een normale skimmer op de vijver staan. Ik ken mijn karpers. Niets liever dan met de kop in zo'n skimmer en het zal niet de eerste koi zijn die dan in de problemen komt. Preventief een rekje ervoor en het moet allemaal goed komen.

Rini Groothuis

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml