Prijzenslag in de koiwereld

Prijzenslag in de koiwereld

Gisteren kreeg ik een schrijven binnen van een klant dat een opmerkelijk betoog schreef over mijn nieuwsartikel van enkele dagen geleden. Er is momenteel weinig interessant nieuws te melden, maar vond dit artikel toch bijzonder interessant om vandaag in het nieuwsitem te zetten. Het is een analyse die zeker een grondige waarheid bevat. Ik zou het in ieder geval niet mooier kunnen verwoorden. 

Beste Luc,

Je artikel van 24 november 2021 was doorspekt met een zoete zweem van nostalgie en de reacties hierop waren van die aard dat iedereen begrip had voor de moeilijkheden.  Het deed mij besluiten om mijn eigen analyse te maken over hetgeen er momenteel speelt door Corona.   

Corona economisch een gesel of een zaligheid ?

mark eyskensOm dit te begrijpen ben ik moeten terugvallen op de cursus micro/macro Economie van de heer Eyskens (vroeger Belgische Minister) – Vraag en aanbod is het enigste dat telt...open economie of gesloten economie ... beperkingen door allerhande regels die vrij verkeer belemmeren...  het kwam allemaal een beetje terug.

Daar waar de meeste economieën op hun gat vielen door de corona, is het een feit dat, wanneer iedereen stilstaat bij het dagdagelijkse leven, alles duurder is geworden.  Sommige sectoren lijden onder de online-verkoop.  Voorbeelden zijn legio – globalisering

Daar waar je winkelkar vroeger 100,00 € kostte, kom je nu in de buurt van 130,00 tot 150,00 euro.  Wanneer je oprecht vraagt aan de uitbater hoe dit komt, zegt deze dat door Corona alles duurder is geworden.

Je zal kunnen vaststellen dat ook op cafe alles iets duurder is geworden en dan krijg je de opmerking dat bij hun in aankoop alles duurder is geworden.  En zo kan ik verder kijken.  De voorbeelden zijn legio. 

Uit mijn beroepsleven weet ik dat transport over zee vanuit het oosten een factor 5-6 heeft gekregen ( 3.500 per container klopt nu af op 20.000)  Probeer hier maar lange termijn uw prijzen te houden, dit is onmogelijk geworden.  De schaarste door het kunstmatig laag houden van productie brengt met zich mee dat men automatisch meer kan vragen.... 

Daar waar vroeger de levertermijn van een wagen op maat meestal één twee tot drie maanden was, klopt men nu af op 9 tot 12 maanden,  Just in Time principe maakte dat er geen stock werd gehouden en a la minute werd geleverd...  

Als je op wereldniveau gaat kijken zal je vaststellen dat alle voorraden voor het uitbreken van de pandemie door China werd opgekocht.  Grondstoffen, halffabricaten enz. werden naar het oosten gebracht en dan kwam de pandemie en in Europa steldde men vast dat, op zoek naar winstbejag, alles werd geproduceerd via China waarbij de productie gebeurde in Afrika – nota bene het continent dat onrechtstreeks in handen is van China.  Om welke reden ook werd er in Europa beslist om de productie van halffabrikaten stil te leggen ....  

Tot zover mijn bedenking.

Je zal je afvragen wat dit te maken heeft met de wereld van Interkoi ?  Wel nu Ik denk terug aan een tijd dat een van mijn klanten elke week Frankrijk afschuimde met zijn vrachtwagen op zoek naar antiek en dat hij aan de grens in Rekem zijn goederen moest declareren. Of je wagen vol zit of niet, het was een bijkomende hindernis om als particulier niet zelf uw kast te gaan zoeken. 

Betrokkene vertelde nostalgisch dat wanneer hij vrijdag aankwam met zijn wagen de mensen stonden te wachten op zijn parking en dat er nooit enig stuk achterbleef .....  De grenzen gingen open, formaliteiten werden minder en zijn klanten gingen op zoek naar het meubel, gecombineerd met een kleine reis door Frankrijk ....  Zijn markt stuikte in elkaar – de vraag was weg en het aanbod werd kleiner door de rechtstreekse aankoop.... weer opnieuw het spel van Vraag en Aanbod.

Als economen hebben de grote spelers (lees de grote kwekers) handig gespeeld met vraag en aanbod.  Daar waar in begin 2020 de veilingen nog moeizaam gingen, merkten we allemaal dat tegen einde van dat jaar de prijzen langzaam maar zeker stegen.  De kwaliteit was zoals steeds aanwezig maar de subkwaliteit mat de vroegere prijzen aan van de topkwaliteit en zo druppelde meer en meer de prijsverhoging  door op de veilingen. 

Het zijn enkel de grote spelers die deze veilingen kunnen organiseren.   De kleinere kwekers hebben te weinig aanbod om een eigen veiling op te zetten ...  Zij hadden vroeger afzet bij de mensen die op koihunt gingen...  Of dealers die hun stock wilden aanvullen met kwaliteitsvolle vissen.

Door het feit dat alles nu hybride gebeurt en vele koiliefhebbers niet kunnen hunten bij de kleinere kwekers die ook kwaliteit hebben, brengt met zich mee dat meer mensen hun heil zoeken tot de markt van de grote kwekers (of ze kopen of niet is een andere kwestie maar er zijn meer ogen, vragen voor koi) ... Het lijkt mij de logica zelve dat zij ook een bieding zullen uitbrengen waardoor automatisch de prijs wordt verhoogd.

Neem ook mee dat in de Oosterse cultuur het tonen van rijkdom (en daar zijn koi een verlengenis van zoals ook wagens, dure horloges en dergelijke meer) aanzien geeft in hun maatschappij terwijl hier in Europa hier anders tegenover wordt gekeken.  De verschillen daar tussen arm en rijk is enorm ( rijk is echt rijk en wil daar zeker mee pronken). Het communisme heeft deels haar grenzen open gezet voor de import van luxe en rijkdom.. .Eeuwenoude liefde/haat is omgebogen onder druk van het geld – China is niet langer not done. 

De kwekers hebben gevonden dat men meer vis kan aanbieden op jongere leeftijd – lees de maatvoering voor tosai en nisai is zo geëvolueerd dan de vis sneller af is..... Een gosanke van 100 cm blijft toch speciaal en men zit nog niet aan de grens dat dit als normaal mag beschouwd worden ondanks het feit dat koi nu op jongere leeftijd sneller tegen de 70 cm aanhinken...  ook dit heeft een invloed op de prijs en dat weten de kwekers maar al te goed...

Tot slot : Iedereen weet dat luc (bompa) zijn momentum heeft – zijn grote momentums waren steeds in Japan face to face....  het zal nu bijna twee jaar zijn dat hij in japan is geweest en zijn sterkte waren zijn enorme drive en weinig kwekers konden aan zijn onderhandelingstechniek weerstaan.  Elke reis was er wel eentje dat overstag ging....

De reisbeperking houdt deze momentums tegen, het weze zo… maar het is niet anders

De toekomst zal uitwijzen of de prijzen zich zullen corrigeren .... maar ik vrees er voor

Meer afbeeldingen

Prijzenslag in de koiwereld: afbeelding 1
Prijzenslag in de koiwereld: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

8 reacties

The Untouchable

555


Peter De Clercq

555


interkoi

555

The Untouchable

555


Johan

555


Polleke

555

The Untouchable

555


Johan D

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml