Voeren in verwarmde vijvers

Voeren in verwarmde vijvers

Laat me vooraf duidelijk maken dat de onderstaande informatie uitsluitend bedoeld is voor vijvers die verwarmd kunnen worden. Wat ik deel, zijn mijn persoonlijke ervaringen en voerschema's die ik zelf toepas. Het is bedoeld als een wegwijzer voor degenen die geïnteresseerd zijn in hoe ik mijn koi persoonlijk voer en verzorg.

In het afgelopen jaar heb ik regelmatig de vraag gekregen: Wat is een goed schema om koi te voeren?
Laat me beginnen met te benadrukken dat elk schema slechts een globale indicatie biedt. Elke vijver en elke koi is uniek en zal zich anders gedragen. We hebben echter de mogelijkheid om de omstandigheden in onze vijvers te beïnvloeden, bijvoorbeeld door het water te verwarmen of, in zeldzame gevallen, te koelen. In ons zeeklimaat is koeling vrijwel nooit nodig.

Koi in een gesloten systeem
Onze koi leven in een gesloten systeem, wat niet te vergelijken is met de natuurlijke omgeving. Wat we wél kunnen doen, is deze omstandigheden zo goed mogelijk nabootsen door gebruik te maken van mineralen, sporenelementen en een uitgebalanceerd voederregime. Hoewel we de natuur nooit volledig kunnen evenaren, helpt dit de koi en de waterkwaliteit zeker vooruit.

Producten en voeding
Er zijn tal van producten op de markt voor koi, en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren en ervaringen. Over de kwaliteit van specifieke producten zal ik me niet uitlaten, maar er zijn zeker producten waarbij ik duidelijke resultaten zie.

Wat echter een nóg grotere invloed heeft, is het voer. Ook hierin heb ik mijn voorkeuren, maar ik ben van mening dat slechte voeders niet bestaan. Elk type voer heeft zijn eigen eigenschappen, en het is aan jullie om te bepalen welk voer het beste past bij jullie koi en waar jullie zelf een goed gevoel bij hebben.

Toch kunnen we bepaalde effecten duidelijk herkennen, zoals de vervetting van koi, kleurvervaging en secundaire kleurpigmentatie. Over dat laatste wil ik graag iets dieper ingaan.

Secundaire kleurpigmentatie is in de basis genetisch bepaald. Wanneer we voeren met kleurversterkers, worden de pigmentcellen in de huid geactiveerd. Dit kan ertoe leiden dat er ongewenste secundaire verkleuringen ontstaan op onze koi. Hoewel dit effect afhankelijk is van de genetische aanleg van de vis, is het iets om rekening mee te houden bij de keuze van het voer en de frequentie waarmee kleurversterkers worden toegediend.

Secundaire verkleuring komt hoofdzakelijk voor bij het rood (hi). Voor mij betekent secundair hi het opkomen van rood op plekken waar we dit liever niet willen zien. Voor sommigen is dit storend en kan het zelfs worden verwijderd, terwijl anderen er geen probleem van maken.

Kunnen we secundaire verkleuring volledig voorkomen? Nee, helaas niet. Maar we kunnen wel proberen het te minimaliseren. Dit hangt grotendeels samen met de keuze van het voer. Door bewust te kiezen voor voeders die minder kleurversterkende ingrediënten bevatten, kunnen we de kans op ongewenste secundaire hi verkleuring aanzienlijk beperken.

Nu hoor ik jullie denken: Hoe zit het met sumi-spots? Kunnen we daar iets aan doen?

Ja, het is mogelijk om sumi (zwart) te beïnvloeden door de KH-waarde in de vijver te verlagen. Maar geloof ik dat dit een verstandige aanpak is? Niet echt. De KH (karbonaathardheid) is namelijk een cruciale parameter in de vijver.

Koi gedijen uitstekend bij een KH-waarde van rond de 6. Bovendien biedt de KH een belangrijk bufferend vermogen voor de pH-waarde van het water. De pH geeft aan of het water zuur, neutraal of basisch is. Een pH-waarde tussen de 7 en 8,5 is ideaal voor onze koi. Als de pH onder de 7 zakt, wordt de KH des te belangrijker, omdat deze helpt om grote schommelingen in de pH te voorkomen.

Hoewel het verlagen van de KH wellicht effect kan hebben op sumi, raad ik het af om dit als aanpak te hanteren vanwege de risico’s voor de waterkwaliteit en de stabiliteit van de vijver. Het is een complex onderwerp, maar hopelijk op deze manier begrijpelijk uitgelegd.

In essentie draait alles om één doel: een stabiel en gezond klimaat voor het waterleven. Het kraanwater vormt hierbij het uitgangspunt, het zogenaamde nulpunt, waarmee ik werk. Hoewel er systemen op de markt zijn die ultieme waterwaarden beloven, is het cruciaal te beseffen dat water moet leven.

Mineralen en sporenelementen zijn onmisbaar in het water. Zonder deze elementen zal het welzijn van onze koi en het ecosysteem eronder lijden. Uiteindelijk is dat toch waar het allemaal om draait: gezonde en blije koi in een optimaal leefmilieu.

Terug naar de kern: het voeren en verzorgen van koi

Ik wil graag een schema met jullie delen dat mijn basis weerspiegelt. Dit schema dient als een leidraad, maar het is belangrijk om te onthouden dat het water en de koi zelf aangeven of de hoeveelheid voer voldoende is of juist te veel. Zoals bij zoveel aspecten in de hobby zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Wat goed of slecht is, laat ik aan ieder voor zich om te bepalen.

Elke koi en elke vijver is uniek, en dit schema is slechts een basisindicatie. Factoren zoals de mogelijkheid om te verwarmen spelen hierbij een grote rol.

Persoonlijk ben ik een voorstander van een voerstop van 10-12 weken tijdens de winterperiode. Ook hierover bestaan verschillende opvattingen, maar één ding is essentieel: koi moeten goed verzadigd de winter in gaan. Zonder die goede voorbereiding kan het een lange en zware winter worden voor onze vissen.

Vandaag is Interkoi Ameide geopend van 10.00-14.00 uur
Vandaag is Interkoi Arendonk geopend van 10.00-12.00 uur

Wij nodigen jullie graag uit, jullie zijn altijd welkom!

 

8
3
15
7
10
5
7
1

Meer afbeeldingen

Voeren in verwarmde vijvers: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

5 reacties

Vraag

Mis December in voerschema en in het nieuwsitem en onderaan schema wordt gesproken over drie maanden voerstop terwijl het schema in Januari en februari doorvoeren aangeeft ??

50 gram x 20 koi is een kilo per dag hierin is volgens mij filtering en waterkwaliteit ook cruciaal.

interkoi

Ik zal de vraag doorspelen naar André, want dit is zijn verhaal over het voer. Ik meen te lezen dat in december er eigenlijk een voerstop is ingelast. 

Interkoi Ameide

@interkoi December is de start van de voerstop in het schema, de rest van het systeem moet natuurlijk wel toereikend zijn, maar als dat een probleem zou zijn moeten er weer andere maatregelen genomen worden. De cirkel moet rond zijn en daar hebben we diverse mogelijkheden toe.


Kondhokistan

Interessant, maar mensen zoek uw eigen systeem werkt altijd het beste, sommigen wegen en meten liefst alles tot op en na de comma en met grafiekjes tot resultaat anderen alles met de natte vinger, topresultaten (en dan plots (ah ja gestopt? Kan he), de gulden middenweg voor mij, "water moet leven" , dank u, de mens ook en sommigen vergeten beide, water heeft ook een geheugen, maar nu, de freqentie's en dan is het aan de doendenkers met grotere of betere benuttigscapasiteit can de grijze massa. Fijn weekend, werk met voldoening.

interkoi

Een waarheid zoals een koi, sorry koe bedoel ik.


Openingsuren

Interkoi Arendonk
Zaterdag:
 Van 10.00 tot 12.00 uur.
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur.

Indien je na 12.00 wil komen gelieve een afspraak te maken

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Interkoi Ameide:
Onregelmatige tijden.

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml