2 x tegenslag.

2 x tegenslag.Reeds geruime tijd had ik 2 koi die zich slecht gedroegen. Ik dacht dat de ene een zwemblaasprobleem had en de andere versteend kuit. Mis poes....

Zo zie je maar dat je nog veel kan leren en geen te voorbarige conclusies moet trekken. Ik had Maarten gevraagd om de koi met het zwemblaasprobleem toch te behandelen door water uit de zwemblaas te trekken. Wat moet je anders ? Je kan de koi toch niet aan zijn lot overlaten. Er was 33% kans dat de koi terug in orde zou zijn.

Alles werd in gereedheid gebracht. Maarten nam een spuit van een serieuze lengte en diameter en moest deze op de juiste plaatsen in de blaas duwen, om het vocht eruit te kunnen trekken. Volgens Maarten was de juiste plaats bepalen niet zo moeilijk, vermits de blaas vrijwel een groot gedeelte inneemt van de koi. De blaas bestaat uit 2 delen, een groot compartiment en een klein compartiment. Normaal komt er een heleboel water uit de blaas, maar in dit geval niet. Er kwam een heel klein beetje vocht, maar met wat etter uit, wat duidde op een ontsteking van de zwemblaas. De enige mogelijke behandeling is met ontstekingsremmers, dus nu maar hopen dat het in orde komt, alhoewel Maarten er geen goed zicht op had. Een filmpje is altijd meegenomen: Operatie zwemblaas

Het volgende geval was een koi waarvan ik dacht dat het versteend kuit was. Neen, zei Maarten onmiddellijk, dit is vermoedelijk de lichtste vorm van kanker. Hij legde mij uit hoe hij dit kon zien, en toonde me dat de onderzijde van de koi wat afgevlakt was, en dat de rugzijde wat ingevallen en gebogen leek. De rug was als het ware ingevallen, en ja, nu herkende ik dit symtoom. Ik had het in eerdere gevallen wel eens meer gezien, maar dacht dat het een genetisch kenmerk van de bouw van de koi was. Jongen, wat moet ik nog veel leren.

Dit was in ieder geval geen ernstig geval van kanker. Door de buik als het ware naar achter te masseren, komt er een enorme hoeveelheid vocht uit de anus van de koi. Onvoorstelbaar hoe dat eruitspuit, en je kan je niet voorstellen hoeveel eruitkomt. Na een glas vocht eruit geduwd te hebben stopte Maarten. Volgens hem zou het voor de koi geen probleem zijn, als deze ieder jaar één of twee keer behandeld, lees "gemassseerd" zou worden. Hij zou gerust nog jaren kunnen verder leven zonder problemen. Omdat het vocht er niet volledig uit was, volgde mijn logische vraag of hij al geprobeerd had om het vocht er op korte tijd volledig uit te verwijderen. Hierop vertelde Maarten me dat hij hier niet voldoende ervaring mee had. Ik ga de koi dus goed opvolgen en er wekelijks een hoeveelheid vocht uit verwijderen, totdat er helemaal niets meer uitkomt. Misschien kunnen we er nog iets van leren.

Beide koi zwemmen in ieder geval gezond en wel weer rond, en de koi met het vermeende versteende kuit voelt zich blijkbaar volledig opgelucht. De behandelde koi zijn 2 kostelijke koi, en zo zie je maar dat het altijd geen rozegeur en maneschijn is in de koihobby, en de uitspraak "zo gezond als een vis in het water", gaat niet altijd op...Meer afbeeldingen

Reacties

2 reacties tot nog toe

Onvoorstelbaar, dat in die koi zoveel vocht opgehoopt zat. Ik ben heel benieuwd hoe het zich ontwikkelt als je de massage in korte tijd enkele keren herhaalt.

Het filmpje heb ik weggeklikt. Eigenlijk ben ik niet het zwakke maag type, maar de verhouding naald-koi vond ik toch iets tè.
Vond het wel vergelijkbaar met zoiets als een ingeslikte vuvuzela... ;-)

Noëlle on 17/06/2010 19:28

Die vis met dat zgn versteende kuit heb ik afgelopen zaterdag zeker vooraan zien zwemmen?
Moest later nog aan de vis denken,dit had ik echter niet verwacht!
Beter zo voor het dier,wekelijks een massage.....
Zet hem op Luc!

Gr.Jack

jack on 17/06/2010 21:15