A strange effect.

A strange effect.Een rare titel voor het begin van een nieuwsitem. Het is ergens toch wel toepasselijk, maar dat zal je dadelijk duidelijk worden, verder in het verhaal.

Vandaag was het weer een bijzondere dag, voornamelijk omdat ik koi ging wegbrengen naar Martin. Het is dan ook altijd een interessant moment om de collectie opnieuw te bewonderen van de koi die door de jaren aangekocht zijn.

Het is ondertussen een serieuze verzameling geworden. Pollek ging met mij mee, want hij was ook wel benieuwd naar de vijver van Martin, en ook naar zijn filterinstallatie. Onlangs heeft hij er nog een crielzeef in laten plaatsen van pondplastics.

Bij het binnenrijden van zijn domein, werd het al snel duidelijk....de koi deden het voortreffelijk, zwommen ontspannen bovenaan rond en waren zichtbaar "happy" als je dit zo kan noemen.

Wat ik dan graag doe is enkele koi in de bowl zetten om te bekijken en om te zien hoe ze geëvolueerd zijn. Ik moet soms aandringen, maar gewoonlijk gaat hij wel overstag en "mag" ik enkele koi uitzoeken die ik graag wil bowlen, en dit voor de eerste keer in zijn superbowl, de Japanse originele 1 meter bowl. En dit was nodig....

Het bowlen van de nieuwe bewoners was het eerste werk. Hierbij ook de winnaar van de koi idol verkiezing van verleden maand, die ik evenjtes wou laten kennismaken met de nieuwe kohaku van Momotaro. Beiden nu 74 cm, dus dat beloofd.

Bijzonder aangenaam om te zien was kohaku KO-OS13-0225, een kohaku uit de opensales collectie van verleden jaar (februari). Ze was achteraan in de 50 en werd nu 69 cm werd gemeten. Bijzonder mooi gevormde kohaku waarvan het beni perfect opgewaardeerd werd naar het sterke hi zoals ik voorspeld had.

UIt deze serie zijn er meerdere koi verkocht, en ik zou het fantastisch vinden, mocht ik informatie ontvangen over deze serie. KO-OS13-0202 - KO-OS13-0212 - KO-OS13-0219 - KO-OS13-0222 - KO-OS13-0232.

De kindai showa van verleden jaar was duidelijk een showa die volop in ontwikkeling was. Deze lieftallige dame behoorde tot mijn lievelingskoi. Dit zijn van die showa die eigenlijk enkele jaren nodig hebben om hun klasse naar boven te halen. Moeilijker te verkopen, maar plezieriger om te zien evolueren. Hier zie je ze nog bij aankoop op de veiling van Momotaro, november 2012, toen 60 cm, nu 69 cm en zoals je kan zien, serieus veranderd.

Last but not least, laat ik toch met enige trots deze toch wel imposante sanke zien van Momotaro. Ik was bijzonder trots dat ik deze sanke kon aankopen op de veiling van oktober 2009. Ik moest mijn trots echter inslikken toen de koi niet 50, maar 100% afgekraakt werd door de koikenners, en Martin was er helemaal van aangedaan....

Ze was 55 cm bij aankoop, en is ondertussen uitgegroeid tot 85 cm en nog volop in ontwikkeling. Nog 2 jaar en dan zal ze op haar top zijn. Bekijk het filmpje waar ik alle filmpjes van aankoop tot nu aan elkaar heb gekoppeld, zodat je de volledige ontwikkeling van deze sanke kan volgen. Geeft dit nu geen "strange effect" on you ? Bij mij wel.

Of dit nu een topkoi is of niet, het zal mij worst wezen. Waar ik vooral bewondering voor hebt, is dat je een sanke van 55 cm, hier te lande, en niet in een Japanse mudpond laat evolueren naar 85 cm, en waarbij je duidelijk kan zien dat ze nog niet aan het einde van haar latijn is. De body zal nog verbreden, en het sumi zal nog exploderen, zodat je een bijzonder fraaie sanke kan zien.

Ik kan alleen maar hulde brengen aan iemand die zonder kennis van koi, het aangedurfd heeft om alles te trotseren, en nu kan laten zien, dat hij weet hoe hij moet vijveren.

Het is geen kunst om een koi van 50 of 100 duizend euro aan te kopen en de grote Jan te gaan uithangen op de shows....neen, het is kunst om van dit soort evoluties te genieten en zelf tot grote hoogte te brengen. Voor mij is dit een GC, en wat anderen zeggen, laat me volkomen koud. Ik krijg de rillingen van dit soort sanke, en dat geeft me het "strange effect" gevoel....

Ik zeg chapeau Martin, geweldig gedaan, en ik denk dat zelfs Polleke onder de indruk was. Ik vond de klassieker van Dave Berry, een toepasselijk liedje om deze sanke in de spotlight te zetten, 100% nostalgisch, en wie die tijd heeft beleefd, weet wat ik bedoel...

Het was trouwens een perfecte dag om koi te water te laten, en ik was nog niet aan het einde van mijn latijn, want ook Paul en Carina kwamen om toch een sanke op te halen, die niet de eerste de beste is. Deze sanke 1310038 behoort ook tot die groep waar ik van hoop dat ze doet wat ik graag zou zien, namelijk enkele dikke atarashi sumi vlekken ontwikkelen, en liefst op de strategische plaatsen. Ik heb minder ervaring met Sakai FF, maar ik kan nu al op enkele plaatsen het onderliggende sumi zien dat stilaan naar boven komt.

Onthou deze nummer 1310038 en ik wil deze graag tonen binnen enkele jaren. Deze Seven Star dochter, kleindochter van Big Rose, heeft het in zich. Het is nu een kwestie om het eruit te halen, en dat kan alleen met vijveren zoals Martin het doet....met liefde, passie en af en toe luisteren naar goede raad...

Meer afbeeldingen

Reacties

18 reacties tot nog toe

Wat een kanon die godan sanke, die mocht hier ook meteen komen zwemmen. Komt inderdaad steeds meer sumi bij zoals jullie al voorspelden.

Ray on 02/04/2014 09:18

Hoi Martin, je vertelde vorig jaar dat je misschien een trommelfilter ging installeren, nu schijnbaar toch gekozen voor een zeef. Enige reden hiervoor? Hoeveel M3 pomp je rond per uur? Gr. Tom

Tom on 02/04/2014 10:39

Respect Martin. Complimenten met deze vijver, en vooral voor de ontwikkeling van deze koi. Je moet het maar doen.

marc b. on 02/04/2014 12:39

De godan is weer verbeterd sinds ik haar gezien heb bij jou thuis Martin! Als deze nog eens wat ouder en groter is... Machtige koi!

Matthijs on 02/04/2014 12:47

In één woord GEWELDIG voor de Sanke, Martin.
Ze is echt donders mooi en zeer positief veranderd ten opzichte van wat ik bij je gezien heb.(samen met Matthijs)
Het is erg genieten van z'n mooi collectie als jij heb zwemmen en natuurlijk je nieuwe aanwinsten.
Hoe is het de andere sanke, is deze ook mooi ontwikkeld?

Groet Johan

johan frentz on 02/04/2014 12:57

Hallo Martin,mijn gelukwensen met je twee zeer mooie aankopen.Aanwinsten
voor je mooie vijver en je reeds impressionant visbestand !! En zeggen dat ik gisteren maar een vijftiental km van jou verwijderd was.(UZ.Leuven)...
Paul & Carina,eveneens mijn gelukwensen met jullie mooie sanke.(was trouwens één van mijn favoriete koi).

Filip on 02/04/2014 13:19

Ja hoor het was geweldig om de jumbokoi rond te zien toeren in een jumbo vijver want dat zie je niet elke dag ,het was natuurlijk ook genieten wanneer er een paar van die koi in de bowl gezet werden .
Koi negatief beoordelen is het gemakkelijkste wat er bestaat maar als je de koi ziet die positief geëvolueerd zijn zowel technisch als de grootte dan sta je wel te kijken MET VEEL RESPECT voor de koikeeper !grtjs

paul on 02/04/2014 14:44

Mooi mooi mooi .
Nu nog dat bruin visje erbij .

Johan on 02/04/2014 20:00

Jongens, Martin toch.....die Sanke is echt Tategoi !
Wat word dat toch een werkelijk fantastische Koi .
Het lelijke eendje waar iedereen wat over te janken had,
bewijst over een paar jaar dat ze allemaal ongelijk hadden.
Nog even geduld !

Zag ik nu een werkeloze Clarity....ga U schamen!

jack on 02/04/2014 20:49

geweldige nieuwe kohaku en sanke!
geweldige mooie grote sanke,echt wow!
en wat n filter....
maar wat op mij ook erg veel indruk maakt is de kindai showa, nog vol in ontwikkeling!
en dan die bruine lubas er nog bij,haha.
martin ga jij dit jaar nog met n show mee doen?
je mag trots op jou vissen zijn,maar dat weet je zelf ook neem ik aan!

pascal on 02/04/2014 20:56

Beer van een kohaku martin, geweldige vis. Mooiste kohaku die ik de laatste tijd voorbij heb zien komen!
Veel plezier ermee en met de rest van uw pracht collectie
Jeroen

jeroen on 02/04/2014 21:01

De korte broek al aan, dan zit je nu wel de god ganse dag bij de vijver.
En gelijk heb je , wat een hoop machtige beestjes bijeen.
Kom van de zomer een keer kijken naar deze super collectie.

Marcel D on 03/04/2014 07:01

Hier wordt ik warm van. De kohaku en de showa mogen ook gezien worden. Proficiat met deze evolutie.

Bart on 03/04/2014 10:41

Prachtige godan sanke, mooi om te zien dat deze in de update zit!

Roy on 03/04/2014 11:40

Beste mensen allemaal,

Hartelijk dank voor de mooie complimenten en de gelukwensen die jullie mij hierboven hebben toegeworpen.
Ik probeer het net als iedere koikeeper natuurlijk zo goed mogelijk te doen, maar dat wil daarom nog niet zeggen dat al die lofbetuigingen alleen maar te danken zijn aan mijn persoonlijke inbreng in heel het gebeuren. Enige relativering is hier dus op zijn plaats.
Ieder van ons weet intussen uit ervaring wel dat (koi)vijveren een complex samenspel van vele factoren is, waarbij succes noch faling alleen maar op het conto van het baasje te schrijven zijn. Trouwens ook bij mij is het vijveren de voorbije jaren niet alleen maar rozengeur en maneschijn geweest, ik ben niet te beroerd om dat hier toe te geven. Ook al proberen we de globale balans per saldo te doen overhellen in de richting van succes, iedereen kent tussendoor al eens een tegenslag, en daar ben ik geen uitzondering op. Maar tegenslagen zijn er om met de blik vooruit overwonnen te worden.
Conclusie: ook al ben ik van nature een beetje ijdel, laat ook mij in deze mooie hobby toch maar nederig en bescheiden blijven, want daar voel ik mij altijd nog het beste bij.

Martin on 03/04/2014 22:56

@ Tom: een trommelfilter kopen is het probleem niet, het installeren ervan is daarentegen een ander paar mouwen, althans in mijn situatie hier. Het zou hier toch wel grote en zware aanpassingswerken vergen, waardoor ik er serieus tegenop zie. Vandaar . . .
Alles bij mekaar geteld (7 kamer biofilterlijn, 2 skimmers (met optie waterval), 1 bakki shower) pomp ik momenteel theoretisch (dus zonder rekening te houden met opvoerhoogte) 76 kuub per uur rond, dit is ongeveer 1 keer de ganse vijverinhoud per uur. In het hart van de zomer, als het heel warm is, komt daar vaak nog eens 30 kuub per uur bij volledig over de biolijn. Dat zal wel voldoende zijn zeker, ik merk het alleszins aan mijn jaarlijkse elektriciteitsrekening.

@ Johan F.: welke andere sanke bedoel je juist, ik heb er wel meer dan twee . . . ?

@ Filip: altijd welkom om (na voorafgaand telefoontje) eens binnen te wippen om te komen kijken als je in de buurt bent, maar anders ook hoor. Dit laatste geldt trouwens voor iedere rechtgeaarde koihouder, en zeker die uit de klantenkring van Interkoi.

@ Jack: geduld is inderdaad het sleutelwoord; misschien nog 1 jaar wachten om er eens duchtig mee uit te pakken op een show???

@ Pascal: ik hoop dat mijn bruine 'loebas' ook een wat olijfgroenachtige schijn zal hebben, en dat heeft Polleke mij toch verzekerd na zijn recente Japanreis. Als alles goed is doe ik dit jaar met 4 of max. 5 vissen mee aan de Belgische koishow in Bokrijk op 21 en 22 juni. Een groot vat naast de twee vaten van Interkoi, zo is afgesproken bij de inschrijving. Groot "probleem" zal zijn: welke van mijn koi op de wedstrijd inzetten?

@ Marcel D: je weet mij wel wonen hé!

Martin on 03/04/2014 23:45

Martin, dat lijkt me inderdaad voldoende flow....daar ben ik ook naar toe aan het werken in mijn filterput om 1x per uur de vijverinhoud rond te pompen. Mijn inziens een belangrijke factor van succes.

Tom on 04/04/2014 11:12

@ Martin , je stroom rekening geloof ik meteen.
Dat je theoretisch aan de 76 kuub kom geloof ik ook,
als ik naar de diameter van de buizen ben ik er zeker van dat je geeneens 50 kuub rond pompt. Dat gaat namelijk gewoon niet met die gebruikte diameter.
De zware aanpassing werken zou toch wel zijn vruchten af kunnen werpen. Meer flow en zeer zeker een lagere energie rekening.
Maar dat je daar tegenop zie snap ik wel, het is niet niks....
Welke koi voor de Show, goede vraag . Zou beginnen met de bruine Lobbes !

jack on 04/04/2014 16:19