Aangenaam nieuws.

Aangenaam nieuws.Er zijn van die dagen die de zon laten schijnen, zelfs als het miezerig en druilerig weer is.

Gisteren was één van die dagen dat je het plotseling wat warmer krijgt, en het koivirus weer de bovenhand krijgt. Ik had de ganse voormiddag gewerkt om de voorraad koi die ik nog had zwemmen in kaart te brengen.

Ik ken namelijk iedere bewoner, en over het algemeen kan ik vrij vlot vertellen hoe oud iedere koi is, wie de kweker is, en hoelang ze al in Arendonk zijn. Op dat gebied laat mijn geheugen me nog niet in de steek.

Bovendien heb ik de overkapping van mijn grote verwarmde buitenvijver verder afgewerkt, zodat de warmte wat binnenblijft, en mijn portemonnee het iets minder te verduren krijgt. Het is wel zo dat de koi deze overkapping best kunnen pruimen. Op de één of andere manier wordt hun zwemgedrag anders. Ze gaan meer bovenzwemmen, zijn iets ontspannender en genieten van hun relatieve rust. Je kan het op dit filmpje bekijken, als je interesse hebt.

In principe worden ze nu enkele maanden niet meer gebowld, tenzij er uiteraard een klant of geïnteresseerde zich aanbied, en dat voel je aan de koi. Het is telkens weer een aangename gewaarwording om de omschakeling van de koi op deze manier te zien gebeuren. De vijver staat nu op een constante 18°, heeft nog wat zonlicht, het doet de koi goed.

Ondertussen heb ik vijver 2 en vijver 3 op non actief gezet. Vijver 1 (35 kuub) is nu het dichtst bevolkt met een 50-tal kleinere koi. Vijver 4 (40 kuub) is vertegenwoordigt door een 35 tal koi, en vijver 5 (40 kuub) wordt ingenomen door 23 koi. De verwarmde binnenvijvers worden ingenomen door 7 koi die nog wat verzorging nodig hebben, een lege vijver en een vijver met de 3 sakai koi. Deze moeten in de loop van de volgende weken ook nog naar de verwarmde vijver buiten, zodat ik de nieuwe vissen van Japan kan opvangen.

Laat ik je echter niet langer laten wachten op het aangename nieuws. Natuurlijk is dit wel nieuws dat mij het meeste plezier verschaft, maar ik denk dat jullie er ook best van kunnen meegenieten. Ik kreeg immers een update van onze grootste koi op dit ogenblik, namelijk Virgin van Takigawa.

Virgin hebben we om verschillende redenen gekocht. Ten eerste hadden we er veel vertrouwen in dat ze groot werd, een goede body had met een bijzonder sterke huidkwaliteit. We hebben ze gekocht toen ze 70 cm groot was. Als nisai was ze 56 cm, als sansai 70, als yonsai 80 en de dag van vandaag een respectabele 85 cm.

Het zijn van die koi waar ik zelf niet lang over nadenk. Prijzig, dat wel, maar op de één of andere manier weten ze je te bekoren....ze hebben het. Ondanks enkele mindere puntjes, was ze voor ons de moeite waard om de gok te wagen.

Het zijn van die koi die zelfs voor Japanse begrippen, al ontzettend groot zijn op deze jonge leeftijd. Takigawa is dan ook een relatief onbekende kweker in onze landen, maar zeker geen kleintje. Hij heeft een prachtig landgoed dat hij met vaste hand beheerd. De commentaar over Virgin was het volgende: Ze is 85cm en heeft een super mooie huid en body. De sachi is nog niet helemaal weg maar weer wel iets minder.. Volgens Takigawa is ze bekwaam om de 95 cm te halen. Nu nog de geschikte vijver vinden die dit kan waarmaken....

We wisten dat het sashi een probleem zou vormen, maar anders zou ze misschien onbetaalbaar zijn geweest. Qua body en huidkwaliteit zitten we dus goed, zelfs zeer goed. Over het patroon kan je discussiëren, en dat is natuurlijk weer iets dat vrij persoonlijk is. Ik hou wel van dit patroon, maar ik begrijp het als er andere patronen de bovenhand genieten. Ik vind ze vooral elegant en sierlijk met een zeer sterke body, maar bovenal een huidkwaliteit met een luster die je zelden ziet. De kleine minpuntjes achteraan kunnen misschien wat opgeschoond worden en met wat geluk zal het sashi nog verder inklaren.

Ze zal nu nog 1 jaar in de mudpond verblijven en misschien net geen 90 cm zijn, maar dan laat ik ze wel naar huis komen. Dan nog proberen er een vervolg aan te breien.

Reacties

9 reacties tot nog toe

Heel mooie verschijning deze Koi.
Over sachi en andere gevechtssporten ga ik me niet uitlaten,daar zijn andere veel beter in.Van mij mocht de stip of bol op de kop wat groter zijn,maar dat is weer persoonlijk .kijk er naar uit deze te mogen aanschouwen

Johan on 30/10/2012 08:30

Een machtige vertoning deze vis!

Arjan on 30/10/2012 10:43

Met koi is het bij altijd: goed of niet goed kan je nog beoordelen op de algemene standaarden.

Klik of geen klik is persoonlijk.

Deze vis nu al vaak voorbij zien komen en voor mij was het gelijk KLIK.

Maar nogmaals dat is persoonlijk.

Wim on 30/10/2012 15:37

Ik zou deze vis graag in real life zien... denk namelijk dat de vis dan vele malen meer indruk zal maken dan dat ze nu al doet! Vind het een bijzonder mooie vis ondanks haar minpuntjes

Matthijs on 30/10/2012 19:42

Hallo Luc,

Dit is een prachtige Kohaku
Dat zal inderdaad een geweldige ervaring zijn om deze van dichtbij te bewonderen

Jent on 30/10/2012 20:57

Indrukwekkende verschijning, opmerkelijke uitstraling, paradepaardje en wellicht toekomstig uithangbord van Interkoi, whatever you name it, dat wel; maar naar mijn bescheiden mening is Virgin geen maagd meer. . . Begrijpe wie begrijpen kan . . . ! De anderen mogen mij altijd persoonlijk contacteren.

Martin on 31/10/2012 00:24

Ik wil niet uitdagend zijn, maar waar blijven de echte of vermeende Vlaamse en Nederlandse koikenners met hun commentaar over Virgin?
Het moet mij van het hart dat ik hierop intussen toch veel meer reacties verwacht had, quod non.
Vraag mij af of dit misschien te maken heeft met een zekere schroom om openhartig z'n eerlijke mening te geven over deze koi.

Martin on 01/11/2012 20:02

Bah, kweet niet wat ik er moet van denken van deze koi... De kohaku mist iets in mijn opzicht... Kvind de Momotaro kohaku die Luc via de veiling heeft kunnen aankopen veel impressionanter. Mischien dat ze in real live anders overkomt.

kurt on 01/11/2012 21:00

De nieuwe Okawa Sanke vindt ik subliem, TOP!

kurt on 01/11/2012 21:12