Afscheid

AfscheidEen noodgedwongen afscheid doet altijd zeer. Daar is die krop in je keel, die knoop in je darmen en die ijsklomp in je buik. Sinds ik die beslissing nam, is het er niet gemakkelijker op geworden.

Alle bakki’s zijn intussen verkocht, evenals de Bio UV, de Vitaliser enz. Degenen die de bakki’s gekocht hebben, zullen smullen van de toegenomen levendigheid en hongerigheid van hun vissen. De Bacteria House – zo constateerde ik – zat vol met nitrificerende bacteriën. En in geen enkele van de gedemonteerde bakki’s zat – na ruim 2 jaar continu draaien - ook maar enig vuil. Dat werkt, dat spul.

En dan de vissen…. Als ik ’s morgens de tuindeuren open gooi en de drie meter overbrug naar de vijverrand, zwemmen ze me deemoedig tegemoet,. Zoals ze trouwens altijd doen. De koppen tegen de waterspiegel gedrukt, de bekken opengesperd. Bij Domino is dat intussen een muil waar vlotjes een kindervuist in kan. De showa Camoeflage doet het wat ingetogener; hij nipt meer zoals mijn oude opa aan zijn glaasje jenever pleegde te doen. En Calypso, de Yamatoya kohaku, die er werkelijk prachtig uitziet, schiet met zijn machtige body als een raket door het water, bang dat ie de laatste is.

En als ik dan zo sta, langs die vijverrand, met die zak Frostbites in de hand, dan zie ik die ogen. Ze kijken me aan. Vijf paar. Nieuwsgierig, verlangd, smekend bijna. Er is weer die klik. Ik zal ze missen, want vandaag worden mijn vissen in de verkoop gedaan.

Het zijn geen hoofdprijzen die ik vraag. Integendeel zelfs.
Sandakan: van deze Matsu kohaku - van oorsprong een dure vis - was een van haar buikvinnen ingescheurd tot op de wortel, toen ik haar overnam. Dat stuk is genaaid,vervolgens genezen en aan elkaar gegroeid. Alleen 2 cm aan de uiteinde is de vin nog niet gesloten. Aan te kopen tegen ieder aannemelijk bod.

Ze heeft wat zwarte stipjes die op shimmies lijken, maar bij nadere controle blijken het overwegend mineraalstipjes te zijn die met de nagel van de duim verwijderd kunnen worden. Ze is met 76 cm de kleinste vis uit de vijver, maar daar staat wel een volle body tegenover.

Ryu, de 88 cm lange sanke van Momotaro, is een volbloed dochter van de bekende Ryu X. Ze heeft het ’t eerste jaar moeilijk gehad door een wond op haar flank. Volledig genezen maar een plekje schubben is niet allemaal recht teruggegroeid en dat is zichtbaar. Bovendien heeft ze een knikje in haar staart, dat overigens na enig tijd niet meer opvalt. De vis gaat in een goede vijver naar 95 cm groeien, zo is me door Momotaro verzekerd. Afgelopen jaar deed ze al 3 cm. Aan te kopen tegen ieder aannemelijk bod.

Camouflage, de showa met zijn buffelkop, 77 cm lang, daar moet je voor vallen. Zoals ik drie jaar geleden deed. Ieder heeft zijn eigen voorkeur voor Showa; dit is toch mijn smaak. De prijs is 3500 euro.

Toen ik twee jaar geleden mijn Yamatoya kohaku Calypso van 82 cm aanschafte, had ik mijn twijfels. Ze was wat dunnetjes en bleekjes. Maar wat is ze intussen mooi geworden. Een indrukwekkende body vergezeld haar prachtige shiroji en zachte beni. De prijs is eveneens 3500 euro.

Tenslotte Domino, de Supreme Champion van 2009 Beekse Bergen, hoeft met zijn 96 cm en zijn machtige body, geen betoog. De grootste mannelijke sanke van Europa. De prijs is 7500 euro voor deze gigant met een prachtig karakter

Wie interesse heeft, kan me via mail contacteren. rini@interkoi.eu

Rini Groothuis


Reacties

25 reacties tot nog toe

Wat zien je vissen er geweldig uit Rini. Ik hoop dat je een goede thuis vind voor deze "buffels"

john on 14/06/2011 09:28

Man,man, Rini, wat zijn dit zeer prachtige beestjes!! Een heel uitzonderlijke collektie! Het ga je goed en uw vissen...( buffels) Hopelijk komen deze koi in de goede handen terecht...

kurt on 14/06/2011 09:44

Nou, wat Domino betreft, die krijgt een nieuw fraai onderkomen in de buurt van Amersfoort. Daar zal het hem zeker goed gaan.

rini on 14/06/2011 13:29

Amai dat is snel. Dan zullen de anderen ook wel snel hun weg vinden.

Willem on 14/06/2011 13:42

Inmiddels is ook Sandakan van eigenaar gewisseld.

rini on 14/06/2011 19:08

Helemaal top Rini dat je mij deze vis gegund hebt.

M.v.g.
Fred

Fred on 14/06/2011 19:56

De 88 cm sanke Ryu gaat naar Den Helder.
Op Calypso, de machtige Yamatoya kohaku, ligt een optie tot morgen.
Blijft nog een vis over: Camouflage.

Rini on 14/06/2011 20:06

Inmiddels is Calypso definitief verkocht.
Op Camouflage ligt een optie tot morgenmiddag.

rini on 14/06/2011 22:20

Rini, bedankt dat je me deze vis op deze manier gegund hebt.
Ik zal het nooit vergeten en zal er goed voor zorgen.
Kan niet wachten tot het weekend om dit mooie rijtje op te halen. Wist je dat ik neusje 3jarig ook gekocht heb, dan yamatenka 4 jarig, als klap op de vuurpijl calypso 5 jarig. Als een kind in een snoepwinkel.

Ik hou van je.
Mvg. Marco

Marco on 14/06/2011 22:33

proficiat Marco,

ik zie dat we qua smaak erg op elkaar aansluiten had ook een enorm zwak voor Calypso, wat een geweldige koi is dit. heel veel plezier met deze koi. wordt voor mij ook een spannend weekend ga Mo-Masaru ook ophalen.

Rini, ben blij voor je dat je koi snel een nieuwe thuis hebben gekregen.

erg mooi om te zien hoe passievol en liefdevol met je koi omgaat in je filmpjes. kan met voorstellen dat het helemaal niet makkelijk is voor je. veel sterkte en al het goeds voor je gezondheid toegewenst.

stephan on 14/06/2011 23:33

Ik wens iedere nieuwe eigenaar van de voormalige koi van Rini heel veel plezier met hun aangekochte mastodonten!
Ik weet in ieder geval dat Domino goed terecht komt en wederom samen met Samira in 1 vijver zal zwemmen net als vroeger. Ze zullen alleen nu veel beter verzorgd worden dan destijds bij de toenmalige dealer!

@Rini Heel veel sterkte als straks je vijver echt leeg is. De moeilijke beslissing is/was genomen maar nu wordt het echt! En toch ook, hoe tegendraads, gefeliciteerd dat je mooie koi goed zijn terechtgekomen en dat nog zo snel!

Ton on 15/06/2011 11:53

Camouflage gaat defnitief naar een 100 kuubs vijver in Helvoirt.

rini on 15/06/2011 18:55

Spannend Stephan, blijft altijd wat, dat zeulen met die vissen.
Dan hopen dat ze het goed doen. Zal blij zijn als ze weer rustig hun rondjes trekken. De kohaku van Rini was niet gepland, maar zo een kans krijg je niet elke dag, en ik heb flink moeten bedelen bij Rini.
Ik wens je veel geluk en succes met je topvis.
Ik hoop dat ik je nog even zie.

marco on 15/06/2011 19:40

Spannend Stephan, blijft altijd wat, dat zeulen met die vissen.
Dan hopen dat ze het goed doen. Zal blij zijn als ze weer rustig hun rondjes trekken. De kohaku van Rini was niet gepland, maar zo een kans krijg je niet elke dag, en ik heb flink moeten bedelen bij Rini.
Ik wens je veel geluk en succes met je topvis.
Ik hoop dat ik je nog even zie.

marco on 15/06/2011 19:40

Ongeduldig vingertje!!!

marco on 15/06/2011 19:42

Rini, sterkte met deze zware beslissing maar troost je bij de gedachte dat ze alle goed terecht zullen komen.
@marco, gefeliciteerd met deze prachtvis absoluut ook mijn keuze, maar je was me te snel af,een topper !! (als je twijfelt bel me gerust)
@luc, je weet toch dat het a.s zondag vaderdag is ????
Groeten,

Bart DH on 15/06/2011 20:52

Bart, bedankt voor je vriendelijke woorden, twijfelen doe ik niet maar je weet nooit wat er gebeurt in een mens zijn leven.
Je mag hem altijd komen bezoeken natuurlijk. Je bent meer dan welkom.

marco on 15/06/2011 23:11

Ik ben blij dat de vissen van Rini een nieuw onderkomen gevonden hebben,en niet van de minste zo te lezen.

johan on 15/06/2011 23:29

Jongens, ik ben blij dat het allemaal zo vlotjes verlopen is. Mijn vissen komen in geweldige vijvers terecht met gepassioneerde eigenaren. Ik voel dat dat helemaal goed komt. Bedankt voor jullie medeleven en steun; dat doet goed. Morgen verlaten Domino, Calypso en Ryu mijn vijver. Vrijdag gaat Camouflage en maandag waarschijnlijk Sandakan. En dan zullen we wel verder zien. Life goes on. Gelukkig maar.

rini on 16/06/2011 01:06

Marco,
Bijzonder verleidelijk aanbod dat ik haast niet af kan slaan, maar dan ook een keer bij mij.
Groeten,

Bart DH on 16/06/2011 10:55

Man, man, man, wat is dit ongelooflijk snel gegaan, buiten de allerstoutste verwachtingen zou ik zeggen. Hier kunnen zelfs vele rechtgeaarde koidealers een (dik) puntje aan zuigen. Ben blij voor jou, Rini, dat deze verkoop van jouw oogappels alvast geen mentale lijdensweg geworden is. Toch kan ik mij goed inbeelden dat je in de komende periode met gemengde gevoelens op dit afscheid zult terugkijken.

"En dan zullen we wel verder zien. Life goes on.", schrijf je zelf.
Zo willen wij het met z'n allen horen, kop op en de blik vooruit!

En dan nog iets: een mooie vijver zonder koi hoeft daarom geen vijver zonder vissen te zijn. Je zou er een prachtige, haast onderhoudsvrije siervijver van kunnen maken, à la Ada Hoffman: wat goudvisjes, goudwinden, goudrietvoorns, goudelritsen enz. erin en het wateroppervlak grotendeels laten dichtgroeien met grote waternavel, die hierbij onomstotelijk als een autonome natuurlijke filter gaat fungeren. Je weet dat ik hier uit ervaring (van mijn eigen tuinvijver) spreek, maar eigenlijk hoef ik jou dat allemaal niet te vertellen. De nodige ingrediënten hiertoe zijn alleszins wel gratis bij mij verkrijgbaar.

Martin on 16/06/2011 14:28

Bart, bent u de eigenaar van Rini's sanke ryu?

Dat is wel een heel eind rijden zeg.

Maar wel leuk. Misschien kunnen we dat is afspreken.

Ik wil u in ieder geval veel plezier wensen met zo een lengte kanon.

marco on 16/06/2011 22:26

@Marco,
Nee hoor ryu is (helaas) niet de mijne.Ik probeer trouwens as zaterdag ook naar arendonk te komen .
ps DH staat voor den haag.
Groeten,

Bart DH on 16/06/2011 23:25

spijtig om te lezen dat Calypso al vertrokken is naar Arendonk. ik ga morgenvroeg naar Rini en had haar graag nog even bekeken. ik zal maandag Mo-Masaru ophalen en denk dat Marco Calypso al heeft opgehaald.

sinds de eerste foto's welke ik van Calypso had gezien had ik hier een zwak voor.

Marco heel veel koiplezier met Calypso en je overige toppers zorg er maar goed voor.

Stephan on 16/06/2011 23:29

Bart, ik dacht DH is Den Helder, maar later zag ik dat Jasper de eigenaar is.
Dan is het ook niet zo ver rijden. Misschien zie ik je zaterdag.

Stephan, ik moet je teleurstellen, ik ga hem morgen halen.
Je kunt ook een keer langskomen met je vrouw, ken je hem bij mij nog even zien.

mvg marco

marco on 17/06/2011 20:18