Auction time.

Auction time.Het is bijna oktober, de veilingen komen eraan.

Ik zal ze met iets minder enthousiasme opvolgen dan andere jaren, en ik zal iets minder bieden dan normaal. De reden is eenvoudig...de verkoop van deze dure vissen zit op een laag pitje, en bovendien heb ik koi zitten die minstens zo goed zijn, en wat vooral belangrijk is, deze zijn 100% geacclimatisseerd, oftewel zijn ze volledig "ontslakt".

Ontslakken is een woord dat ik wel meer gebruik. Het is een goede omschrijving om weer te geven dat de koi voldoende rust en aanpassing hebben genoten na het transport en het verblijf in Japan. In mijn ogen zijn ze dan ook voldoende herstelt om vrij te geven.

De Dainishi veiling is als eerste aan de beurt, daarna komt de Sakai veiling en tenslotte op 5 oktober de Momotaro veiling. Laat ons eerst de Dainishi veiling even bekijken. Ik heb onze keuze even in een totaalplaatje gezet, en de overige 106 koi zijn verwerkt in een filmpje van pakweg 10 minuten. Mensen die graag de foto's afzonderlijk zien, kunnen me een mailtje sturen, waarop ik alle foto's via www.wetransfer.com zal doorsturen. (106 stuks)

Dan komt de alombekende vraag: luc, wat kunnen deze vissen doen op de veiling ?. Een vraag waar ik gewoon geen antwoord op kan geven. Er zijn zoveel faktoren de een rol spelen, en dan heb ik het over de deelnemers, het momentum, de koi...het is gewoon niet te voorspellen.

We hebben misschien een klein waterkansje. De chinezen hebben zich blijkbaar onthouden om deel te nemen aan de veilingen door de ruzie die er op dit ogenblik is tussen Japan en China betreffende de eilanden. Schijnbaar zijn er meerdere Chinezen die hun reis afgezegd hebben door deze toestand. Nu moet je nog altijd rekening houden met de Thai, de bieders van Singapore en andere Oosterse landen.

Wie een bod wil doen, moet me maar een mail sturen, en dan zal ik je aangeven wat de mogelijkheden zijn, met een kleine optelling van de mogelijke kosten en het bod dat je kan uitbrengen.

Zoals je op de foto's en de filmpjes kan zien, zijn de koi stukken kleiner dan de kanonnen uit het zuiden, die gemiddeld 10-15 cm groter zijn. Is dit slechter...neen, dit is zeker niet slechter, en in onze ogen zelfs beter. Ze hebben alleen wat meer tijd nodig om groot te worden, maar dan wel gestaag en zonder te veel problemen.

Reacties

16 reacties tot nog toe

Het zou toch wat wezen als we zomaar de prijsvorming zouden hebben van zo'n 8 jaar terug door de ruzie om een paar eilandjes.
Wat zouden die kwekers schrikken....

Gr.Jack.

jack on 25/09/2012 09:56

Er blijkt weinig interesse te zijn voor de veilingvissen. Zal ik dit onderdeel dan maar uit het nieuws schrappen ? of heb ik het fout.

luc on 25/09/2012 18:07

Bah nee Luc, alle info van u is welkom!!
Al staan we niet te springen voor aankoop, alleen al uw uitleg is leuk om lezen toch?

kurt on 25/09/2012 19:27

Deze discussie hebben we begin dit jaar of eind vorig jaar reeds gehad.De meeste mensen waaronder ikzelf hebben niet de kennis en de durf om een koi aan te kopen die ze enkel kunnen zien vanop foto of film.Willen ze een koi,dan gaan ze naar de dealer en laten zich bijstaan in hun keuze.Wat zeker niet wegneemt dat het boeiend is om te kijken wat aangeboden wordt.Ook iedere vorm van informatie over het aanbod is leerzaam,en daarom vraag ik .Blijf het aanbieden.

johan on 25/09/2012 20:38

Zeker niet verwijderen Luc ! Het is gewoon prachtig om te zien wat er zoal aangeboden wordt door de verschillende kwekers. Dat er weinig intresse is in de duurdere vissen heb ik dit seizoen al bij verschillende koidealers gezien.

Ray on 25/09/2012 20:47

Nog vergeten waardoor zijn de vissen zoveel kleiner ? Niet verwarmd gezeten tijdens de winter? of moet ik het eerder in de gebruikte bloedlijnen zoeken. Die 2 maanden dat het is zuiden warmer is kunnen toch niet tot zulke grote verschillen leiden.

Ray on 25/09/2012 20:50

Beste Luc,

Ik ben op zoek naar een Dainishi showa. Gezien het feit dat er weinig dealers in Nederland of België deze kweker bezoeken zou het wellicht via de veiling lukken. Zou een bod op van bijvoorbeeld € 2.500 (excl. transport) enige kans van slagen hebben? Graag uw mening.

gr

joost

joost van hest on 25/09/2012 21:24

Even snel de foto's van de SFF bekeken... nisai kohaku 106...
ben benieuwd of mijn favorietjes de sanke er nog bij gaan komen!

Matthijs on 25/09/2012 21:24

Leuk al dat Showa geweld maarre,
Sanke nummer 13 Luc! Dat zou wat wezen...

Gr.Jack.

jack on 25/09/2012 21:27

@Matthijs ,mag kohaku 110 ook wel graag zien!

jack on 25/09/2012 21:35

Mee eens Jack... echter vind ik de algehele uitstraling van 106 echt briljant!

Matthijs on 25/09/2012 21:50

De auction koi zijn mooi. Altijd leuk om dit als nieuwsitem te volgen. Ik moet Jack trouwens bijtreden over sanke 13 van dainichi... Lijkt een echt toppertje. Bij de veiling van de Momo's valt er ook wel wat moois te zien:-)
Anderzijds deel ik luc's mening dat de koi in Arendonk minstens even goed zijn... Zo niet beter!

kris on 25/09/2012 21:56

Mooie koi's bekijken, wie doet dat niet graag, showa 106 is mijne favoriet.
Daar komt een serieu prijske op, ben benieuwd voor hoeveel ze afgaat.

Marcel D on 25/09/2012 23:11

De vissen bij Dainichi op de veiling zijn niet zijn topvissen (zeggen ze zelf - better than average but not top fish). Waarom zou je dan een bod doen? Om een middelmatige koi te kopen voor een hoge prijs? We zijn toch niet gek?

Wanneer vertrek je zelf naar Japan Luc?

Rene on 26/09/2012 05:17

Ik ga in het najaar niet naar Japan. Ik zie niet echt het nut om dure vissen te gaan kopen, als ik zelf betere vissen heb zitten.

Wat betreft de grootte Ray, 8 weken mag je vertalen in 8-10 cm in Japan... reken het zelf maar even om. Ik ben zelf voortaan wel voorstander van de niet opgefokte vissen. Door ervaring heb ik veel problemen gezien bij de snelle en opgefokte groeiers. Het is een tendens, maar of het de goede is, daar durf ik niet op te gokken.

luc on 26/09/2012 08:56

@ Luc
Opgefokte vissen, een grote doodzonde om al deze mooie koi's als kiekens zo snel vet te mesten in een omgeving waar het gezonde bacterie leven nihil is . In een steriel verwarmd en kunstmatig systeem groeien ze als zot, de koikes worden hier verkracht qua gezondheid en levensduur. Dit valt bij mij niet onder, ik hou van mijn koi's . Dit is de omgekeerde wereld van hoe hou ik mijn koi's gezond en lang in leven. Dat daar veel problemen van komen is niet meer dan normaal .Die wedstrijdjes van wie heeft de grootste koi volgend jaar vind ik koi onvriendelijk, die belanden allemaal in zo een bak en pompen maar.Ik vraag me dikwijls af of ze dat allemaal wel beseffen, denk het niet.

Marcel D on 26/09/2012 23:12