Bevestiging vanuit Japan.

Bevestiging vanuit Japan.Er zitten nog een aantal nisai in Japan, die in principe rond april naar huis komen.

Voor alle zekerheid heb ik even een bevestiging gevraagd aan Japan of deze koi nog onder de garantie vallen als ze nog een extra seizoen in de mudpond doorbrengen.

Dit is ondertussen bevestigend beantwoord. Ik ga nog even in het kort herhalen wat deze garantie inhoud. Indien je een nisai aankoopt van de veiling voor een x bedrag met het verzoek om deze nog een seizoen in de mudpond te laten, dan valt deze het eerste jaar onder garantie.
Wat houdt dit in ?

Als de koi komt te overlijden, krom wordt of de kleuren verliest, dan mag je voor het bedrag dat je ervoor betaald hebt andere koi mag uitkiezen. Over het algemeen werkt het zo, dat ik dan op de veiling nieuwe koi koop, en dat het bedrag dat ik betaald heb, van de rekening wordt afgetrokken.

In de praktijk mag je dus voor het x bedrag dat je betaalt hebt, iedere andere koi van dezelfde waarde of hoger bij mij aankopen. Het is dus niet zo dat je een koi ter vervanging krijgt, met het risico dat je deze niet zo goed vind.

Indien je je koi een tweede jaar verblijf in de mudpond wenst te geven, dan gelden bovenstaande regels, ook, maar dan krijg je geen 100%, maar slechts 30% van de waarde vergoed. Na deze 2 jaar is er geen vergoeding meer mogelijk. Wel dient vermeld te worden dat de geldende mudpondkosten vooraf dienen betaald te worden.

Ik geloof dat dit een faire deal is, en dat het de tragedie van het overlijden tijdens een verblijf in de mudpond toch zachter maakt. Je kan nooit vervangen wat je hebt gekocht, en ik weet uit ervaring dat wat je verliest altijd mooier en beter is, dan het ooit geweest is. Het wordt een "idee fixe" zoals wij dit noemen.

Indien het verblijf in de mudpond goed verloopt, zijn al deze koi die hier gepresenteerd worden einde november tussen de 65 en 70 cm. Ik heb persoonlijk al veel hoogtes en laagtes gekend als ik koi in de mudpond laat verblijven, maar ik vind het nog altijd iets wat je zeker en vast moet meegemaakt hebben. Het kan je een echte trill bezorgen...

Gemiddelde groeipotentie:
Van tosai naar nisai: tussen de 15 - 20 cm
Van nisai naar sansai: tussen de 10 - 15 cm
Van sansai naar yonsai: tussen de 6-10 cm

Niet vergeten dat er altijd hoogtes en laagtes zitten in groeicapaciteit, maar dit is een mooi gemiddelde. Als je dus een jumbo tosai hebt van 35 cm, dan gaat deze naar 50-55 cm als nisai, naar 65-70 als sansai en naar 71-75 als yonsai.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van koi die een seizoen mudpond hebben gehad:

Bij aankoop 31 cm: SH-V13-0427
Na één seizoen 52 cm: SH-V13-0427

Bij aankoop 40 cm: SA-V13-04143
Na één seizoen 60 cm: SA-V13-04143

Bij aankoop 45 cm: SA-V13-04134
Na één seizoen 58 cm: SA-V13-04134

Bij aankoop 57 cm: KO-OS13-0233
Na één seizoen 69 cm: KO-OS13-0233

Al de getoonde koi verblijven nog tot april in Japan. Bij mijn volgend bezoek in Japan, vermoedelijk einde maart, zal ik beslissen welke koi moeten overkomen en welke eventueel nog moeten blijven. Indien je interesse hebt, om één van deze koi aan te kopen, gelieve me dan te contacteren.

Meer afbeeldingen

Reacties

20 reacties tot nog toe

Ik zou er niet aan denken om zo,n mooie koi ginder te laten zitten ,maak je water hier goed van kwaliteit en ze zullen ook groeien .Terwijl kan je er wel zelf van genieten maar dat kan je natuurlijk ook van de andere koi die je hebt zwemmen .grtjs

paul on 21/12/2013 08:09

Niet iedereen heeft dezelfde luxe faciliteiten zoals jij Paul. Ze worden bij jou dan ook verschrikkelijk verwend. Een seizoen mudpond doet wonderen.

luc on 21/12/2013 08:16

Verwend dat weet ik niet zo zeker want het is hier al een maand 10 graden ,en zelfs twee jaar is niets voor een koi als je weet dat ze nog jaren groeien .
2 jaar mudpond is geweldig maar daarna BEGINT het pas echt moeilijk te worden .Pas op ik vind het wel knap wat ze met koi kunnen doen in japan als je ziet wanneer de beste koi 5@6 jaar zijn .Dat zijn natuurlijk ook de beste koi uit de miljoenen en daar moet (te)grof voor betaald worden .grtjs

paul on 21/12/2013 09:30

Hier heb ik nu eens een vraag over .wat gebeurt er met de koi na een jaar mudpond .
We hebben zelf ondervonden, en dit kan je niet ontkrachten is dat na een jaar groeivijver de koi het volgend jaar wat blijft stilstaan .
Komt dit door het ontbreken van enkele essentiële stoffen in ons water ?
Maar wat met koi die een jaar ginder gezeten hebben , wat doen die het eerste jaar in ons slecht arm water .

Johan on 21/12/2013 10:45

Dat ligt gewoon aan de koi zelf Johan de 1ne groeit hier 10cm na jumbo nissai aangekocht te zijn en een andere heeft het moeilijk gehad met het aanpassen en maar 2cm gegroeid ,hopelijk haalt die nog wat groei in .grtjs

paul on 21/12/2013 10:58

Ik wilde graag weten wat die 3 staps kohaku moet kosten? Ik neem aan dat het een vrouw is?

Carol on 21/12/2013 12:56

johan,

dat ligt ten eerste aan de genetica van de koi, maar meestal aan de vijver die niet voldoet aan de alle parameters dien nodig zijn vorr groei en verbetering van de huidkwaliteit

franky on 21/12/2013 13:23

Hey Carol stuur eens een mail naar Luc dan weet je het meteen ,het is wel een male !

paul on 21/12/2013 13:41

Als je de KO-V13-1105 bedoeld toch ?

paul on 21/12/2013 13:43

De 3-stapper is de enige man. De rest zijn allemaal vrouwen. De man is ook de goedkoopste van de serie

Luc on 21/12/2013 14:07

Niets mis met een mooie man die op 16 maanden al bijna 60 cm is.

Marc on 21/12/2013 14:10

@ Marcel D,

Naar het liedje van 'Arbeid Adelt' (Marcel Van Thilt) zou ik zeggen (of beter gezegd zingen): "Waar wacht je, waar wacht je, waar wacht je nog op" om de Paul, Johan en Franky vanuit uw revolutionaire wetenschap en visie inzake de ideale waterkwaliteit voor koi op gepaste wijze van antwoord te dienen? Hierbij ook wetende dat, als ik mij niet vergis, de Franky een fervente pleitbezorger is van het heilzame effect op koi van 'reversed osmose' water.

Ik denk er alvast het mijne van, maar acht mij zelf niet bevoegd om hierover zinnige uitspraken te doen, en blijf dan ook liever voor een keer langs de zijlijn.

Martin on 21/12/2013 23:26

@ Martin
Ouwe deugeniet, je wil wel wat amusement in de tent.
Hier ga ik niet op in, heb al een keer geprobeerd maar dat werkt niet zolang ik niet alles vertel.
Dan kan ik de meeste hun standpunt ook begrijpen, heb het zelf ook allemaal meegemaakt, dat respecteer ik volledig.
Het is Ben Doorakkers geweest die me deed beseffen dat ik anders moest gaan puzzellen, en ik had in mijn leven al heel wat getest en gepuzzeld.
Ik ben groot gebracht met allemaal verschillende soorten beken,zandputten,vijvers en processen en karp natuurlijk.
Terwijl andere in de kleuterklas zaten, zat ik al ganse dagen in de beekjes.
Als boerenzoon heb ik ontzettend dicht bij allerlei dieren en planten gestaan, daar heb ik ook veel van de natuur geleerd.
Ik heb twee keer de vijvertoer van koivrienden meegedaan, alleen om mijn logica te testen.
Binnen 5 seconden wist ik waar die vissen aan toe zijn .
Ik hoef zelfs niet meer op pad, kan op een koishow aan de vissen zien in welk systeem ze zwemmen .
Ik haal de zware manupilaties er zo uit. ( De Dash look )
Afgelopen jaar heb ik tot vier maal toe een test gedaan om een vis ziek te maken ( niet te ver, want dat krijg ik niet over mijn hart) en deze ook laten omschakelen naar terug gezond, zonder enige vorm van medicatie.
Ongelofelijk wat dat met een vis doet en wat je kan leren.
Ik weet hoe iets pathogeen word, en hoe je dit kan omschakelen naar niet.
Mijn ontdekkingen bij de vissen hebben bijgedraagt aan hoe het zit met de manipulaties op de dieren en planten, dat is ook een mooie extra.
De vraag alleen is in hoe verre primeerd de gezondheid van vis,dier en plant nog?
We kunnen mijn dochter ook 120 kg maken en moeder de vrouw 220kg.
Dan kan je jou zelf twee dingen gaan afvragen?
Had ik ze nog dikker en groter gekregen, of is dat allemaal wel gezond.
Maak je keuze zelf maar.
Als je lang wil leven zal je de natuur met zijn wetten moeten respecteren.
Vele kiezen hier niet voor, eenmaal in dat ziekenhuis willen ze alles afgeven, maar dan is het te laat.
Het is de evolutie van deze moderne maatschappij en dat hoord zo bij de neerwaartse spiraal die toedraagt aan de opwarming van de aarde.
En geld is daar den duivel van.

Marcel D on 22/12/2013 10:51

We filteren biologisch. ,verversen water . Meer natuurlijk kan je toch niet gaan in onze vijvertjes ?
Kom ligt nu een tipje van de sluier .

Johan on 22/12/2013 12:52

Hoeveel kois die al 60 cm en meer zijn op 16 maanden worden meer dan 10 j ? Het is een vraag die mij steeds blijft door het hoofd gaat. Met alleen een goede leemkwaliteit in de mudpond zal het niet zijn....
En dan is het de investering, aan toch forse prijzen voor nissai, zeker niet waard en zelfs risicovol.
Daarbij moeten we onszelf ook eens de vraag durven stellen: zit het eigenlijk goed met mijn manier van voeren? Want na die 16 m aan 60 cm willen we dat de koi eigenlijk na 4 j minstens 75 cm is.... Veel voeders spelen hierop in, superlatieven te kort, prijzen dan ook navenant. Voor wie Marcel zijn bijdrage niet heel kan volgen: een koi heeft het in zich een 15 jaar te groeien, en liefst op een natuurlijke manier, zodat wij allen jaren genieten van onze aankoop en gespaard blijven van vervormingen, vroegtijdig sterven, hartinfarcten( zowel bij de koi als zijn baasje), etc....

willy on 22/12/2013 17:28

@ Willy

Een koi van 60 cm op 16 maanden, heeft 6 maanden natuurlijk water gehad en 10 maanden ( zomer, dubbelle zomer, drie dubbelle zomer) water dat zeer zwaar gemanipuleerd is.
De enige manier, anders lukt het niet.
De systemen die ik allemaal zie zijn allemaal van die aard.
Zowel bij de kwekers als andere plaatsten, dat noemen ze dan topvijvers.
De ene kan het nog beter dan de andere, het gekke ervan is dat ze nog denken dat dit natuurlijk is .
Ik weet perfect de grens tussen niet manipuleren en wel manipuleren, dat is de kunst die bijna niemand weet.
Degene die het weet maakt er volgens mij misbruik van, anders ben ik de enige met deze kennis.
En in dat wel manipuleren kan je van zacht naar zeer hard gaan.
De eerste jaren zijn de resultaten geweldig , daarna gaan de problemen komen.( bacterielen problemen, daar zwijgen ze als de dood over )
Tegen die tijd eigenlijk moet je zien dat je hem verkocht hebt en de poen in de zak.
Gaat hij vroegtijdig dood en ja dat gaat hij doen zonder enige twijfel, dan ligt het wel aan iets anders wat de hobbyist niet goed doet, zo kan ik ook een hoop lul verhalen maken.
Maar de hobyist smeekt naar groot, hij heeft het zelf in gang gezet, smeken is betalen, komt dat goed uit.
De toekomst zal het nog wel gaan uitwijzen, een beetje geduld.
Als men als hobbyist zegt, het scheelt me gene ene moer dat hij vroeg sterft , dan houd het op en zwijg ik.

Marcel D on 22/12/2013 19:12

Marcel D, je slaat potverdekke de nagel op de kop!

kurt on 23/12/2013 20:48

@ Marcel D,

Bedankt voor uw uitvoerige en zeer openhartige tussenkomsten.
Zoals Kurt zegt, wellicht de nagel op de kop.

Probleem is alleen dat men bij uw sappige tussenkomsten zoveel tussen de regels moet lezen om het totale plaatje ook maar enigszins te begrijpen, en daar zijn velen tot dusver niet toe in staat vrees ik (denk dat de meesten het in Keulen horen donderen, bij wijze van spreken).

Maar als ik u zo lees, dan ben je op weg naar een geweldig revolutionair boek over koi houden. Alleen, mij even het mlaten

Martin on 23/12/2013 22:07

Voor de zoveelste keer weer klotens dat mijn reactie om onduidelijke reden te vroeg gepost wordt. Wat ik nog wou zeggen is het volgende:
Alleen, mij even het manuscript laten nalezen alvorens het boek te publiceren, ten einde niet in gelijkaardige spijtige (taal)fouten te vervallen als Rini destijds, maar dat hoef ik jou waarschijnlijk geen twee keer te zeggen. De meerwaarde ervan kan er alleen maar wel bij varen . . .

Martin on 23/12/2013 22:20

@ Martin

Bedankt voor het aanbod.

@ Kurt

Ik was beschaamd en kwaad op mijn eigen toen ik ontdekte dat ik mijn eigen vissen manipuleerde, al dacht ik dat ik alleen met natuurlijke elementen bezig was.
Een boerenstiel zou in principe mooi moeten zijn, ik had voor mijn vader zijn pensioen al door, dat ik zo mijn geld niet wil verdienen.
Hij hield van zijn dieren en deed het op de oude manier, ontzettend veel respect voor.
Maar op die manier red je het niet in de toekomst, dat had ik al door.
De enige reden waarom dat ik een boek wil schrijven, ik wil voor de dieren en de natuur opkomen.
Ze ook eens laten zien wat ze allemaal doen, uiteindelijk eten ze ook alle troep, maar blijkbaar hebben ze dat niet door.
Ze maken zich alleen druk over de datum die er op staat, niet wat er in zit.

Marcel D on 24/12/2013 07:20