Broedseizoen 2010 is weer begonnen.

Broedseizoen 2010 is weer begonnen.Op 15 april is de Momotaro Koi Farm begonnen met het kweken van ± 15 000 000 eitjes.

Hoeveel er hier uiteindelijk overblijven is mij niet bekend, maar dat de selectie streng zal zijn is geweten. De eerste sets zijn samengesteld en ik heb hiervan telkens een filmpje om het kweekgedrag eventjes te bekijken. Altijd interessant zou ik zeggen. Op het eerste filmpje zie je Bentley.

Het is moeilijk in woorden uit te leggen hoe breed, groot en imposant deze koi is. Ik heb het geluk gehad om in 2008 aanwezig te zijn toen ze foto's namen van alle oyakoi, waaronder Bentley. Ik heb toen tal van foto's genomen, waaronder een paar als ze gemeten worden en die ik hier nog even laat zien. Iedereen kent wel de blauwe meetbakken uit polyester. Als je nu ziet dat Bentley met zijn rug erbovenuit komt, en meer dan de helft van de bak in de breedte vult, terwijl de lengte bijna volledig benut wordt, dan begrijp je hoe massaal deze koi is, en geloof me, dan ervaar je nog niet de werkelijke impact van zijn grootte als je haar in het echt ziet....voor mij een dijk van een koi. Als je die kop goed bekijkt en je bekijkt dan het niewsitem van gisteren met de kohaku die naar de groeivijver is gegaan, dan begrijp je mijn voorliefde voor deze koi. Een kop als van een stier zou ik zeggen. (Vergeef me soms mijn dichterlijk enthousiasme, en schrijf dat maar op rekening van de dichterlijke vrijheid, want soms laat ik me ook meeslepen zoals je kan lezen). Zie je trouwens die mannelijke kohaku Theo ? Het zou een broer van jou kohaku kunnen zijn...

Het tweede filmpje toont Momoko, mijn lievelings sanke wegens zijn nakomelingen. Hoe het komt weet ik niet, maar telkens als ik een keuze maak uit sanke, dan kies ik altijd een sanke uit de Momoko bloedlijn. Spijtig dat sanke hier zo weinig gewaardeerd wordt, want er zitten prachtige vissen tussen.

En last but not least, Y-showa met Mako, een showa met veel superlatieven. Y-showa is voor ons een showa waar we allen van dromen. Wat opvalt is dat Maeda San telkens mannetjes uit de Mako bloedlijn gebruikt, en ik weet het niet zeker, maar ik geloof dat er nog geen Mako vrouwtje is gebruikt om verder te kweken. Dit zal vermoedelijk wel zijn reden hebben. Zou jij het mannetje gebruiken om mee te kweken ?

In ieder geval, als je ooit de kans krijgt om deze vissen in "the flesh" te zien, twijfel dan niet, want het is kwijlen geblazen....

Bentley x Ginrin Kohaku
Momoko x Red Mako
Y-showa x Mako

Op alle filmpjes is te zien hoe het beni verschilt van de mannetjes tegenover de vrouwtjes. Terwijl de mannetjes over het algemeen het felle, harde en hete beni hebben, blinken de vrouwtjes uit in het sprekende en levende beni, waar wij bij interkoi zoveel van houden.

Meer afbeeldingen

Reacties

1 reactie tot nog toe

Ongeloofelijk wat een kanjers!
Blijft indrukwekkend dat formaat.

Gr.Jack

jack on 18/04/2010 21:24