Chrisal NV, gespecialiseerd in microbiële reiniging, en Interkoi Arendonk, een referentie op vlak van hoogkwalitatieve Koi import en verkoop, hebben samen de handen in elkaar geslaan om gedurende enkele maanden testen uit te voeren met het nieuwste product van Chrisal: PIP PLUS vijver.

" /> Chrisal NV, gespecialiseerd in microbiële reiniging, en Interkoi Arendonk, een referentie op vlak van hoogkwalitatieve Koi import en verkoop, hebben samen de handen in elkaar geslaan om gedurende enkele maanden testen uit te voeren met het nieuwste product van Chrisal: PIP PLUS vijver.

" />

Chrisal en Interkoi doen gezamenlijk onderzoek

Informatiefiche: Chrisal studie bij Interkoi Arendonk

Chrisal NV, gespecialiseerd in microbiële reiniging, en Interkoi Arendonk, een referentie op vlak van hoogkwalitatieve Koi import en verkoop, hebben samen de handen in elkaar geslaan om gedurende enkele maanden testen uit te voeren met het nieuwste product van Chrisal: PIP PLUS vijver.

Het PIP (Probiotics In Progress) gamma van Chrisal omvat reinigingsmiddelen en waterbehandelingsproducten op basis van probiotische bacteriën (zie foto).

Deze bacteriën hebben verschillende functies, met als voornaamste streefdoel:

- een biologische diepgaande reiniging

- het opbouwen van een gezonde en stabiele microbiële gemeenschap

- geurbestrijding

- duurzame hygiëne

Heel wat ziekteverwekkende micro-organismen (bacteriën, schimmels, virussen en parasieten) kunnen groot onheil veroorzaken in ieders Koi vijver of kweekinstallatie. Daarnaast zijn heel wat andere micro-organismen verantwoordelijk voor de waterkwaliteit. Bvb. de hele stikstofcyclus en de gunstigheid ervan voor de vissen wordt gestuurd door een microbiële gemeenschap in het water en de filters. Tot slot is het zeer gewenst dat de Koi liefhebber zijn vissen ziet zwemmen in glashelder water, hetgeen niet evident is aangezien de micro-organismen in dat water de neiging hebben zich steeds verder te ontwikkelen waardoor het water verkleurd. Het is dus van groot belang de hoeveelheid organisch materiaal (= voeding voor de micro-organismen) beperkt te houden.

Om bovenstaande aspecten optimaal te krijgen en te houden voor de Koi vijver, heeft Chrisal het product PIP PLUS vijver ontwikkeld, waarbij de probiotische bacteriën moeten instaan voor de volgende zaken:

- optimale verwijdering van organisch materiaal zodat andere, ongunstige micro-organismen het niet kunnen benutten > helder water

- ondersteuning van de stikstofcyclus. De micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor deze cyclus zullen bij gebrek aan organisch voedsel bij voorkeur ammoniak en andere omzetten voor hun energieproductie > ideale waterparameters

- behouden van gezond en hygiënisch water

Omdat Chrisal geen producten op de markt zet zonder grondig onderzoek, werd een samenwerking aangegaan met Interkoi Arendonk om de goede werking van dit product aan te tonen. Op de website van Interkoi Arendonk kan op de voet gevolgd worden hoe het gaat met de studie en wat de bekomen resultaten zijn.

Studieopzet:

Gedurende enkele maanden zal in verschillende bassins bij Interkoi Arendonk de effecten van het product PIP PLUS vijver opgevolgd worden. Deze onderzoeken worden ondersteund in de laboratoria van de Universiteit van Gent.. Er wordt in deze opzet vooral gebruikt gemaakt van 5 stammen van de bacilus bacterie.

Er wordt van start gegaan met een schokbehandeling, zijnde 1 liter product per kubieke meter water. Nadien volstaat een wekelijkse behandeling van 1 liter product per 10 kubieke meter water.

Er zal vooral gekeken worden naar:

- bacteriële samenstelling water, meer specifiek de bepaling van:

1 Totaal kiemgetal als indicator voor organische belasting

2 Entero/coliformen als indicator voor hygiëne

3 Aeromonas hydrophila (oorzaak van vinrot) als indicator pathogeengehalte

- hoeveelheid organisch materiaal via spectrofotometrie

- vervuilingsgraad filters (slijm- en algenvorming, visuele controle)

- helderheid water via fotometrie

- pH en courante waterparameters zoals hardheid, ammoniak

- gedrag van de vissen; eventueel herstel van reeds aangetaste vissen

De start werd gegeven op 6 maart en loopt minstens 2 maanden. Er worden in eerste instantie 2 buitenbassins van 38m³ behandeld, samen met 2 binnenbassins van 14 m³ en 1 quarantainebassin van 3 m³. De diversiteit van het water (buiten - binnen -warm - koud) maakt het project enkel maar interessanter.

Vooraf werd het water van interkoi getest, en zal dit in het labo geëvalueerd worden. Begin volgende week zal het onderzoek bekend worden en zullen de resultaten getoond worden. Daarna zal er wekelijks een update plaatsvinden. Het water zal dus wekelijks onderzocht worden en de resultaten zullen nadien kenbaar gemaakt worden.

Bovendien willen wij beiden met klem verklaren dat wij dit onderzoek enkel starten in het belang van de koi. Er worden zoveel "niet van toepassing zijnde" producten (zeg maar rommel) op de markt gebracht, dat dit onderzoek enkel in dienst staat van de koi, en dat interkoi er geen enkel financieel voordeel mee doet. Is het goed, dan zullen wij dit zeggen. Heeft het geen daadwerkelijk effect, dan zullen wij dit ook zeggen.

Voor eventuele vragen kan je je het best richten tot Rini, want hij is er veel meer van op de hoogte dan ik. Hij is er ook echt mee in zijn schik, nietwaar Rini...

Meer afbeeldingen

Chrisal en Interkoi doen gezamenlijk onderzoek: afbeelding

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml