Chrisal NV, gespecialiseerd in microbiële reiniging, en Interkoi Arendonk, een referentie op vlak van hoogkwalitatieve Koi import en verkoop, hebben samen de handen in elkaar geslaan om gedurende enkele maanden testen uit te voeren met het nieuwste product van Chrisal: PIP PLUS vijver." />

Chrisal en Interkoi doen gezamenlijk onderzoek.

Chrisal en Interkoi doen gezamenlijk onderzoek.Informatiefiche: Chrisal studie bij Interkoi Arendonk
Chrisal NV, gespecialiseerd in microbiële reiniging, en Interkoi Arendonk, een referentie op vlak van hoogkwalitatieve Koi import en verkoop, hebben samen de handen in elkaar geslaan om gedurende enkele maanden testen uit te voeren met het nieuwste product van Chrisal: PIP PLUS vijver.Het PIP (Probiotics In Progress) gamma van Chrisal omvat reinigingsmiddelen en waterbehandelingsproducten op basis van probiotische bacteriën (zie foto).
Deze bacteriën hebben verschillende functies, met als voornaamste streefdoel:
- een biologische diepgaande reiniging
- het opbouwen van een gezonde en stabiele microbiële gemeenschap
- geurbestrijding
- duurzame hygiëne

Heel wat ziekteverwekkende micro-organismen (bacteriën, schimmels, virussen en parasieten) kunnen groot onheil veroorzaken in ieders Koi vijver of kweekinstallatie. Daarnaast zijn heel wat andere micro-organismen verantwoordelijk voor de waterkwaliteit. Bvb. de hele stikstofcyclus en de gunstigheid ervan voor de vissen wordt gestuurd door een microbiële gemeenschap in het water en de filters. Tot slot is het zeer gewenst dat de Koi liefhebber zijn vissen ziet zwemmen in glashelder water, hetgeen niet evident is aangezien de micro-organismen in dat water de neiging hebben zich steeds verder te ontwikkelen waardoor het water verkleurd. Het is dus van groot belang de hoeveelheid organisch materiaal (= voeding voor de micro-organismen) beperkt te houden.

Om bovenstaande aspecten optimaal te krijgen en te houden voor de Koi vijver, heeft Chrisal het product PIP PLUS vijver ontwikkeld, waarbij de probiotische bacteriën moeten instaan voor de volgende zaken:
- optimale verwijdering van organisch materiaal zodat andere, ongunstige micro-organismen het niet kunnen benutten > helder water
- ondersteuning van de stikstofcyclus. De micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor deze cyclus zullen bij gebrek aan organisch voedsel bij voorkeur ammoniak en andere omzetten voor hun energieproductie > ideale waterparameters
- behouden van gezond en hygiënisch water

Omdat Chrisal geen producten op de markt zet zonder grondig onderzoek, werd een samenwerking aangegaan met Interkoi Arendonk om de goede werking van dit product aan te tonen. Op de website van Interkoi Arendonk kan op de voet gevolgd worden hoe het gaat met de studie en wat de bekomen resultaten zijn.

Studieopzet:
Gedurende enkele maanden zal in verschillende bassins bij Interkoi Arendonk de effecten van het product PIP PLUS vijver opgevolgd worden. Deze onderzoeken worden ondersteund in de laboratoria van de Universiteit van Gent.. Er wordt in deze opzet vooral gebruikt gemaakt van 5 stammen van de bacilus bacterie.

Er wordt van start gegaan met een schokbehandeling, zijnde 1 liter product per kubieke meter water. Nadien volstaat een wekelijkse behandeling van 1 liter product per 10 kubieke meter water.
Er zal vooral gekeken worden naar:

- bacteriële samenstelling water, meer specifiek de bepaling van:
1 Totaal kiemgetal als indicator voor organische belasting
2 Entero/coliformen als indicator voor hygiëne
3 Aeromonas hydrophila (oorzaak van vinrot) als indicator pathogeengehalte
- hoeveelheid organisch materiaal via spectrofotometrie
- vervuilingsgraad filters (slijm- en algenvorming, visuele controle)
- helderheid water via fotometrie
- pH en courante waterparameters zoals hardheid, ammoniak
- gedrag van de vissen; eventueel herstel van reeds aangetaste vissen

De start werd gegeven op 6 maart en loopt minstens 2 maanden. Er worden in eerste instantie 2 buitenbassins van 38m³ behandeld, samen met 2 binnenbassins van 14 m³ en 1 quarantainebassin van 3 m³. De diversiteit van het water (buiten - binnen -warm - koud) maakt het project enkel maar interessanter.

Vooraf werd het water van interkoi getest, en zal dit in het labo geëvalueerd worden. Begin volgende week zal het onderzoek bekend worden en zullen de resultaten getoond worden. Daarna zal er wekelijks een update plaatsvinden. Het water zal dus wekelijks onderzocht worden en de resultaten zullen nadien kenbaar gemaakt worden.

Bovendien willen wij beiden met klem verklaren dat wij dit onderzoek enkel starten in het belang van de koi. Er worden zoveel "niet van toepassing zijnde" producten (zeg maar rommel) op de markt gebracht, dat dit onderzoek enkel in dienst staat van de koi, en dat interkoi er geen enkel financieel voordeel mee doet. Is het goed, dan zullen wij dit zeggen. Heeft het geen daadwerkelijk effect, dan zullen wij dit ook zeggen.

Voor eventuele vragen kan je je het best richten tot Rini, want hij is er veel meer van op de hoogte dan ik. Hij is er ook echt mee in zijn schik, nietwaar Rini...

Meer afbeeldingen

Links

Reacties

15 reacties tot nog toe

Hai Luc,
Ik vind het wel gewaagd hoor een nieuw product testen bij al die schoonheden... Ik ga ervan uit dat Chrisal dat wel al in eigen huis heeft getest en waarborgen dat het geen kwaad kan op de vissen! Ik denk niet dat ik dat zou hebben gedaan! Maar ben nu natuurlijk wel benieuwd. Maar een onderhoudsbehandeling van 1 liter per 10.000 liter per week... Dan hoop ik dat het 1 euro de liter kost want anders lopen we daar op leeg....
mvg
Ton

ton on 07/03/2008 06:01

Dag Ton, het gaat over een 100 procent biologisch produkt. Vergelijk het met anorex bio, maar dat met actieve stammen die onmiddellijk beginnen te werken. Zoals je weet is Rini in dit milieu werkzaam geweest, en kent hij heel veel van deze materie.

luc on 07/03/2008 07:51

Er zijn ontzettend veel stammen van de bacillus bacterie. O.a Bacillus Anthrax die miltvuur veroorzaakt! En Bacillus cereus, een darmbacterie die leidt tot hevig braken! Ha, laten we hopen dat ze die stammen niet in deze oplossing gedaan hebben! Nee, zeker weten, de Bacillus stammen in de containers eten organisch en inorganisch materiaal, waaronder pathogene bacterien zoals aeromonas, vibrio e.d. Ze maken het water zuiverder, de bacteriedruk vermindert, er is meer plaats voor zuurstof, meer plaats voor de goede bacterien, ontstekingen worden in de kiem gesmoord en de waterkwaliteit neemt toe. Voor het eerst worden nu vijf stammen met enzymen in een voedseloplossing verenigd die elkaars werking versterken. De universiteit van Gent is bij e.e.a. nauw betrokken. Er is al lang uitgezocht dat deze stammen geen risico vormen voor onze vissen. Een eerlijk is eerlijk: Luc en ik voelden ons toch wel een beetje vereerd dat ze Interkoi kozen als locatie voor dit experiment. Hoe dan ook, Ton, gezien het schuim komt Samira straks hagelschoon uit het water (ha,ha) en ze is al zo mooi :) 72 cm trouwens.

rini on 07/03/2008 11:57

Beste vrienden, als u mij toestaat zal ik af en toe ook even reageren op de reacties die binnenkomen.
Naar veiligheid van de bacteriën moet niemand zich zorgen maken; die zijn reeds meerdere jaren via onze producten in gebruik in de landbouw, voedingssector en ziekenhuissector.
Vooraleer we praktijktesten beginnen wordt alles eerst in vitro uitgetest in samenwerking met het labo microbiologie van de Universiteit van Gent (Prof. Willy Verstraete).
Voor deze praktijktest zijn wij Interkoi zeer dankbaar dat zij willen meewerken; ik besef dat het voor hen altijd een risico is om iets anders met het water te doen. Ik heb ondertussen gezien dat Luc en Rini heel erg professioneel en passioneel met de vissen bezig zijn. We hopen dan ook niet alleen voor ons, maar vooral voor hen dat ze zeer positieve resultaten boeken.
Voor ons is deze praktijktest vooral bedoeld om ook de optimale dosering en exacte gebruiksaanwijzing op punt te stellen. We wachten vol spanning af en houden nauw contact met Interkoi.
Vriendelijke groeten, Robin

Robin (Chrisal) on 07/03/2008 14:14

Hoi,
Een zeer leuk en sterk initiatief dat met veel respect mag bekeken worden.
Ik ben uiteindelijk zeer benieuwd naar het uiteindelijk resultaat.
Op dit moment zijn vele van de producten ofwel niet of amper werkzaam (deels ook door de foutieve verpakking en bewaarplaats).
Anderzijds heb je dan weer producten die zeker wel resultaat hebben ,maar volgens mij (zeer) sterk overprijst zijn.
Ik volg in ieder geval graag de verdere evolutie.

Raf on 07/03/2008 14:26

Wauw Rini, das heel mooi zeg, ik kom binnenkort echt langs om over mijn website te praten en zal dan gelijk ff kijken :-)
Ben heel benieuwd!

Ton on 07/03/2008 15:31

ik zie op de foto,s dat de bacterien er zo in gegoten worden .
zou het niet veel beter zijn om deze speciaal gekweekte bacterien eerst op de zelfde temperatuur te brengen als de vijver .
nu krijgen ze een enorme schok door het temperatuur verschil en ben je een berg van al het goede kwijt .
bijvoorbeeld in een grote bak doen zuurstof bolletje erbij en dan in 24 uur langzaam op de zelfde temperatuur laten komen .

Ben Doorakkers on 07/03/2008 16:44

Dag Robin. Ik volg je onderzoek met veel belangstelling, want ik ken interkoi zeer goed, en ik weet hoe die mensen met koi omgaan. (Hier mag men trouwens een voorbeeld aan nemen). Mijn vraag is heel kort. Hoe bekom je het gevraagde effect. Wat gebeurd er in feite. Kan je dit uitleggen zodat iedereen dit kan begrijpen.

Maarten on 07/03/2008 18:07

Het is inderdaad zo dat heel wat bacterieproducten die vandaag op de markt zijn geen of weinig effect hebben omdat het zeer moeilijk is bacteriën degelijk op te kweken en stabiel te houden. Diegenen die het wel goed doen beseffen dan ook dat het een dure bedoening is, vandaar de redelijk hoge prijs van dat soort producten. Het enige wat je nog kan kopen voor 1 euro/liter de dag van vandaag is een fles plat water; de verpakking alleen al kost zoveel.

Voor de toepassing van de bacteriën speelt temperatuur geen rol; dat is mogelijk omdat we werken met Bacillus. Dit zijn bacteriën die in de producten zitten in de vorm van sporen (slapende bacteriecel met zeer sterke omkapseling). De werking van de bacteriën hangt grotendeels af van de enzymen die samen produceren. De activatie van spore tot actieve bacteriecel duurt 1 tot 4 uur. Vandaar dat we in het product ook de enzymen zelf steken, zodat die vanaf de eerste minuut kunnen inwerken. Tegen de tijd dat die enzymen na enkele uren uitgewerkt zijn nemen de bacteriën het over en worden de enzymen door hen constant bijgeproduceerd.
De PIP bacteriën zijn actief bij temperaturen tussen 5 en 65°C (ze produceren onder andere de enzymen die in waspoeders zitten) en ondervinden geen enkele hinder van temperatuurswissels. Het is wel zo dat het iets langer duurt om actief te worden bij koude of hete temperaturen, dan bij 25°C bvb.

Robin (Chrisal) on 07/03/2008 19:52

hallo Robin .
ik lees dat jullie ook vibrio bacterien gebruiken .nu bestaat er bij koi de vibrio infectie. dit is een infectie die volledig inwendig verloopt.het enige uiterlijke symptoom is het krampachtig zwemmen net voordat de dood optreed.
soms zwelt ook de buik op .hier zijn wel medicijnen voor maar er is al veel resistentie dus kans op genezing klein .
wat moet ik me voorstellen bij een verband met die ziekte en de bacterie die jullie toevoegen.

Ben Doorakkers on 07/03/2008 20:25

Halo Ben, wij gebruiken geen Vibrio's, enkel probiotische Bacillus, we proberen wel iets te doen tegen Vibrio. Misschien gaan we nu even te wetenschappelijk, maar als het niet anders kan:
Onze Bacillus bacteriën werken via quorum quenching bij Vibrio. De 'slechte' Vibrio's organiseren zich door met elkaar te communiceren via een systeem dat quorum sensing heet. Deze organisatie leidt tot infecties van vissen. De belangrijkste moleculen van deze quorum sensing communicatie zijn acylated homoserine lactonen (AHL). Het is geweten dat Bacillus bacteriën deze AHL moleculen kunnen afbreken via extracellulaire enzymen. Aangezien Bacillus deze enzymen in het water uitscheidt komen ze ook in de darm van de vissen terecht waar ze dus ook kunnen inwerken op Vibrio.
Simpel gezegd: Onze bacteriën leggen dus de communicatiemiddelen tussen de slechte bacteriën stil zodat deze zich niet meer kunnen organiseren en de vis infecteren.

Robin (Chrisal) on 07/03/2008 21:05

dank je robin voor deze uitleg .

Ben Doorakkers on 07/03/2008 21:25

Dat is wel leuk die telefoon lijnen doorknippen. Maar de slechterikken zijn er nog steeds, tenminste naar wat ik lees. Stel nou dat 1 van de bad guys een reparateur belt en dus ondekt dat je de boel kan herstellen?? De evolutie gaat door. Is het niet verstandiger de lijnen door te knippen en ze gelijk af te maken??

rody on 08/03/2008 07:53

Ha die Robin,
Ik begrijp dat je voor 1 euro inderdaad slechts een liter water kan kopen als je geluk hebt, maar als ik 5-6 liter per week aan onderhoud moet gaan betalen dan kan je dat toch echt vergeten bij een prijs van 10 euro de liter! Of ik moet de loterij winnen. Ik wil best investeren in de gezondheid van de koi maar vor 200-300 euro per maand... wat denk je zelf?
Ik ben benieuwd!

ton on 08/03/2008 13:17

Het is op dit moment een experiment. Niet meer en niet minder. Uitgangspunt zijn de doseringen en perioden zoals bovengenoemd. Die toegepaste doseringen verschillen per bak. De quarantaine bak heeft een dubbele dosering gehad. Bak 3 binnen slechts 1/10 van de shockdosering. De buitenbakken een standaarddosering. Samen met de variatie in doseringen en het feit dat watertemperaturen in de diverse bakken verschillen evenals het visbestand, hopen we genoeg variabelen te hebben om daaraan de werking te koppelen. Het heeft geen zin bij een experiment van een product dat te doen in soortgelijke bakken met dezelfde karakterisiteken. Er moeten variabelen zijn. Exacte doseringen, perioden van dosering en aanpassing van de concentratie bacterien en enzymen hopen we vast te stellen aan de hand van de uitkomsten en evaluaties, gerelateerd aan de variabelen per bak.

rini on 08/03/2008 16:56