De airlift by 'Marcel'

De airlift by 'Marcel'Marcel had een airlift gemaakt voor zijn nieuw te bouwen vijver, en hier was hij trots op. Dit wou hij even demonstreren bij Interkoi, en zodoende...

Commentaar van Marcel
Ben gisterenavond nog gaan feesten bij vrienden. Het koppeke is deze morgen ( middag ) niet zo fris als anders .

Momenteel zit het airliften serieus in de lift . Na verschillende systemen gezien te hebben was de vraag , hoe kan ik dit toepassen bij mijn nieuwe vijver . Heb mijn filtering zodanig aangepast , dat er GEEN enkele bocht op de airlift komt . Dus geen enkele weerstand en maximale opbrengst ,kan hem zelfs een paar centimeter onder waterniveau zetten (gigantische opbrengst ).

Gebruik zelf geen 110 mm maar 160 mm , verdubbelling doorstroom en oppervlakte . De airlift opbouw is simpel en zeer functioneel , laat zelfs geen vuiltje op de bodem liggen .

Vermits ik graag in Arendonk kom , het is er altijd gezellig met de vele koi liefhebbers, had ik Luc gevraagd om een filmpje te maken van mijn airlift . Een filmpje met 110 mm pijp en bocht, en een filmpje met 160 mm pijp . We hebben voor beide tests een luchtpomp Alita 40 en een Secoh gebruikt . Dit is maar een goede 40 watt , en zie wat een opbrengst .
Als er vragen zijn , stel ze maar ?

Luc bedankt voor de gezellige namiddag .
De volgende uitdaging is de bakki voorzien van zoveel mogelijk water met weinig verbruik .
Als het me lukt kom ik langs voor een filmpke. Ben aan het nadenken of ik niet meer kan verzinnen ( kan ik meer naar Arendonk gaan ). Wens je een goede vlucht en fijne dagen in Japan. Doe de groeten aan Ben ( had hem heel graag mijn vissen laten uitzoeken), anders, laat hem volgend jaar ook meegaan .Projecten zoals dit zijn leerzame dingen en dit is natuurlijk altijd interessant om mee te nemen, want er zijn altijd mensen die in dit soort zaken geinteresseerd zijn. Zelf had ik helaas weinig tijd om bij de demonstratie te zijn, maar enkele andere mensen en uiteraard Rini vond het best interessant.

Ik heb wel de waterverplaatsing kunnen vaststellen, en ik moet zeggen dat het een serieuze massa water is, die via een luchtpompje 40 wordt omgezet. Ik schatte het hoger in dan 20m³/uur. Hij had 2 verschillende opties bij. Een optie met een buis van 160 die een serieus debiet omhoog stuwde, en daarnaast nog een optie met een buis van 110 met een bocht om het water in een bepaalde richting te stuwen.

Dit is iets wat mij altijd ontzettend bevalt. Zelf heb ik 2 linkerhanden, maar ik ben altijd onder de indruk van wat mensen kunnen maken en uitdenken. Marcel ging het juist naast zijn vijver inbouwen, met daarrond een soort plateau met opstaande kantjes, zodat het als een waterval zou kunnen fungeren.

Het idee is reeds bestaand, maar toch vrij interessant, en ik hoop dat Marcel ons de foto's stuurt wanneer hij zijn vijver verder afbouwt. In een gesprek met hem wat de kosten zijn, was er nog geen helderheid, maar hij heeft me beloofd om een aantal van deze airlifts te maken tegen kostprijs, als er mensen zijn die hier interesse in hebben....

Dit is een genereuze aanbieding, die interkoi graag wil ondersteunen, en wij wachten dan ook in alle geduld op zijn prijsbepaling. Is het niet mooi dat we op deze manier de koihobby kunnen beoefenen ? Dus mensen, als je interesse hebt, stuur me een mail en ik zal verder met hem afspreken. Marcel..., je bent gewaarschuwd. Voor mij mag je er al zeker een aantal produceren om te gebruiken, want ik ben er weg van...

Verder nog even vermelden dat Marcel niet graag op de foto kwam, maar tegen wie zeg je dit ? Ik heb dan ook mijn best gedaan om hem zo mooi mogelijk in beeld te brengen.

Film airlift buis 160: klik hier
Film airlift buis 110 met bocht: klik hier

Rini, wat vond jij ervan, want jij hebt het beter kunnen bekijken dan ik ?

Als laatste heb ik er ook nog 2 foto's bijgevoegd van de proteine skimmer, die zijn werk doet zoals van hem verwacht wordt.

Meer afbeeldingen

Reacties

14 reacties tot nog toe

Zou dit niet iets zijn om zo een zuurstofklopper bij in te bouwen. Dan worden de bubbeltjes nog eens extra kapotgeslagen zodat er nog meer zuurstof in het water komt.

hans on 01/03/2009 09:40

Het was klasse, Marcel. Bedankt voor je demonstratie. Het blijft toch verbazingwekkend hoeveel lucht en water een pompje van 40 watt zo weet te produceren.

rini on 01/03/2009 09:57

Kun je dit nu een beetje vergelijken met een aerator?

stephan on 01/03/2009 10:27

In principe kan je dit vergelijken met een aerator. De kracht van de stroming is bij de aerator wel sterker. Bij de aerator ploft het water in de vijver, wat voor meer zuurstof zorgt. De belletjes die boven komen bij de airlift zijn in principe verloren zuurstof, of zuurstof dat niet is opgenomen in het water. De aerator is natuurlijk ook handiger om te verplaatsen etc...

luc on 01/03/2009 13:13

Ziet hem denken de Mike. Ik zie de dollaroogjes weeral twinkelen. Mooi he Mike.

Jan on 01/03/2009 13:14

Ja ja, dat is een zeer vernuftig stukje huisvlijt. Ik heb zelf ook al eens een airlift gebouwd en mits goed berekend, levert dat een enorme waterverplaatsing op tegen relatief erg lage stroomkosten. Helaas zit hoge opvoer er niet in bij airlift systemen, maar indien je zoals Marcel je hele vijverontwerp hierop baseert heb je een zeer goede waterverplaatsing tegen lage kosten.
Ik vond het in ieder geval erg mooi en professioneel gebouwd, complimenten.
Ik denk dat er wel een markt is voor dit type airlifts, maar dan moet er wel modulair aan opgebouwd kunnen worden, zodat het voor verschillende dieptes en doeleinden in te zetten is.

Wat de dollaroogjes betreft, houd ik me maar wijselijk bij koivoer ;-)
Schoenmaker blijf bij je leest...

Het was een gezellige middag in ieder geval met een lekker zonnetje en vrolijk rondzwemmende koi.

Groeten,

Mike

Mike on 01/03/2009 15:18

Hallo Luc

Het filmpje met de 160 mm buis kan ik niet zien , wat doe ik verkeerd ?

Marcel on 01/03/2009 21:40

Dat is een moeilijke vraag Marcel. Was je dan zo zat....

Luc on 01/03/2009 22:57

Was wederom heel gezellig eergisteren en ook nog leerzaam. Bij een vijver met filters in gravity is dit wel een heel goedkope oplossing om je water te verplaatsen! Goed doordacht en uitgevoerd Marcel!

Ton on 02/03/2009 05:54

Fantastisch wat Je hier laat zien, ik ben ook van plan om te airliften en heb er ondertussen reeds eentje gemaakt, echter met minder resultaat.
Kan Je niet uitleggen hoe Je hier bent aan begonnen?

Groeten Gino

gino on 26/04/2009 21:27

Hoi...de verplaatsing van een airlift is idd mega. Ik heb een soortgelijke buis gemaakt met een 60 l/u luchtpomp. Doordat de uitstroom boven water plaatsvindt, wordt er zuurstof teruggevoerd in het vijverwater . Dit zorgt voor een grote toename. En dat zuurstof essentieel is bij warmer weer mag duidelijk wezen. De aerator doet feitelijk hetzelfde, alleen krachtiger. Ik heb gebruik gemaakt van een 110 stijgbuis van 1 meter.. Aan de onderzijde een afdekdeksel waarin gaten zijn geboord van 8 mm. Dit voorkomt dat koi erin wordt gezogen. Boven het deksel 9 ong 20 cm ) heb ik gaten geboord in de zijwand van de buis, en daar luchtslangen in dezelfde diameter doorgevoerd, en voorzien van luchtstafen. ( 5 stuks ) Deze slangen naar een verdeler, en die weer op de alita 60. Aan de bovenzijde een 45 graden bocht, en draaien maar. Een gigantische waterverplaatsing aan het oppervlak met een minimale wattage. Wel bleek dat er aardig wat schuim op het water kwam. Dus de beluchting overgezet in een zelfbouw afschuimer. 2 emmers eiwit per dag, en van de waterverplaatsing blijft ruim een kuub per uur over. Maar wel van de eiwit af . Al met al is het gewoon leuk om zo nu en dan eens dingen te proberen. Als het dan lukt is het mooi meegenomen. ewit

ewit on 12/06/2009 21:21

he marcel heb jij ook al testen gedaan met airlift gyser siesteem dat schijnt nog meer rendement te geven groeten leo

leo on 05/12/2010 21:03

Marcel

Heb je misschien wat tekeningen of foto,s hoe je zoiets maakt

Heb het geprobeerd met buis 200 en van 110

Zie weinig resultaat heb hier een luchtpomp van 40 watt achter

Heb de test gedaan in ong 1 meter diep water

Groetjes Martin

Martin on 27/12/2010 19:47

Marcel,
Ik heb een bestaande vijver van 41 m3 (gravity) incl. planenvijver.
4 vortexen, gevuld 1x met borstels de rest matten. 2 bodemdrains en in de laatste vortex liggen pompen voor de circualie. Uiteraard uvc lamp en lucht in de vortexen en in de vijver
De wandskimmer zit aangesloten op een zandfilter. Werkt goed maar kost een vermogen aan stroom om dat hij continu loopt. De pomp is 255 W en kan ik niet zomaar vervangen met een lichter model. Heb je een goed alternatief zonder daarvoor de hele vijver af te breken. Is airlift in deze situatie nog simpel toe te passen? Ik hoor wel/ gr. Theo

theo lamers on 13/06/2011 18:06