De Asagi en de Showa die overblijven

De Asagi en de Showa die overblijven

Iedereen weet dat ik mij toegelegd heb op gosanke, en dat het aanbod van andere variëteiten minder aan bod komen.

Zal ik dat in de toekomst veranderen ? Ik weet het niet, het kan me niet altijd bekoren ondanks het feit dat ik best wel graag bepaalde andere variëteiten kan appreciëren, maar dan niet teveel.

Een ander probleem is het feit dat ik het moeilijk vind om andere variëteiten te verkopen, ze blijven redelijk lang zitten, zoals bijvoorbeeld deze 4 asagi die ik aangeboden kreeg, en die echt goed van kwaliteit zijn.

Ik heb ze nog eens extra goed bekeken met Peter omdat ik ze toch nog eens in het zonnetje wil zetten. Louis van Reusel omschrijft de asagi als volgt:

Van de Asagi kan gezegd worden dat hij de oudste variëteit is van de kleurkarpers en het nauwste verwant is met de Magoi soorten. (Zwarte karpers)

Aan de basis liggen twee ASAGI variëteiten, nl. de JONJO ASAGI, die een diepblauwe, bijna zwarte kleur heeft en erg aanleunt met de Magoi. De tweede variëteit gaat meer naar de moderne ASAGI, die wij heden ten dage kennen en is veel lichter van kleur. Hij wordt NARUMI ASAGI genoemd.

Een ASAGI is een lichtblauwe koi waarvan de schubben een netpatroon vormen. Dit wil zeggen, dat elke schub een donkerblauw centrum heeft en afgeboord is met wit of een lichtblauwe kleur. Hierdoor wordt een netpatroon verkregen.

Een absolute vereiste bij de ASAGI is dat hij over een zuiver éénkleurig hoofdbeschikt. Deze kleur kan wit, grijsblauw of rood zijn. Bij vele ASAGI geeft het de schijn alsof de hoofdhuid doorzichtig is. Een zuiver wit hoofd is natuurlijk buitengewoon, maar ze zijn zelden te vinden. De Hi tekening dient aanwezig te zijn op de flanken. Deze rode tekening moet gelijkmatig aan beide zijden van de vis lopen van de kop tot aan de staart, en reikt vanaf de buik tot aan de middenlijn van de flanken. De buik zelf moet mooi wit zijn. Het hi loopt tevens over de kaken tot aan de ogen van de koi.

Net zoals de Sumi aanzet bij de SHOWA, dient de ASAGI rode aanzetten te hebben op de borstvinnen. Ook is er meestal rood aanwezig in de staart en rugvin. Het netpatroon op de rug moet mooi gelijk zijn en iedere schub dient mooi afgelijnd te zijn door wit of lichtblauw, zodat een mooi contrast bekomen wordt tussen de randen en het centrum van de schubben. Daarom moeten de schubben tussen kop en staart mooi gelijk zijn met een evenwijdige afranding.

Bij de ASAGI treft men 6 variëteiten aan:

NARUMI ASAGI: Dit is het normale standaardtype van de ASAGI.

KONJO ASAGi: Deze donkerblauwe ASAGI heeft praktisch een zwarte kleur.

MIZU ASAGI: Deze koi heeft een heel bleekblauwe kleur.

ASAGI SANKE: Is een ASAGI met een blauwe rug, een rood hoofd en rode flanken.

TAKI ASAGI: Bij deze ASAGI wordt het blauw van de rug en het rood van de flanken gescheiden door een witte streep.

HI ASAGI: De rode tekening loopt over de middenlijn van de flanken, zelfs tot tegen de rugvin.

AKEBI ASAGI: Lichtblauw, wit, gele koi.

Ik kan nog wel 2 soorten Asagi toevoegen, namelijk "the reversed asagi" of "giakomei"waarbij het netpatroon de omgekeerde aflijning heeft, dus donkerblauw aan de zijkanten in plaats van de lichtblauwe kleur, en natuurlijk ook de kanoko asagi,

Van de reversed asagi heb ik zelf ooit één koi van aangekocht en die zwemt nog dapper rond. Ze moet ondertussen 10 of 11 jaar zijn denk ik, en ik geloof dat ze over de 90 cm is ondertussen.

Ik veronderstel dat deze Asagi kunnen onderverdeeld worden onder de Narumi Asagi, en lettende op het opkomend hi van vrij behoorlijke kwaliteit. Naast de Asagi, hebben we gisteren nog even een bowltje gemaakt van overblijvende showa van Momotaro die ik eind vorig jaar selecteerde. Uiteraard is de groei niet zoals dit bij sommige klanten is, maar de kwaliteit van bepaalde showa blijkt toch meer dan goed te zijn.

Het zijn meer dan leuke showa waarvan ik bijna zeker ben dat ze zullen uitgroeien tot degelijke koi. Als er nog liefhebbers zijn voor de 4 overblijvende, want eentje ervan werd gisteren ook nog verkocht, dan mogen ze zich melden. Het overblijvende kwartet is ideaal voor een opstartende vijver.

Voor een klant waar ik al geruime tijd niet meer van gehoord had, moest ik nog een bowl samenstellen van een trio, waaronder één van de asagi, een showa van Momotaro en een kohaku van Taniguchi. Een mooi trio als je het mij vraagt, maar tot hiertoe mocht ik nog geen reactie ontvangen.

De vakantie dient zich hier in Belgie aan en dat merk je...het is eigenlijk een oase van rust momenteel in het dorp, en dat geeft een speciaal gevoel dat ik toch als plezierig ervaar. Dat mag ook wel na dit hectisch voorjaar, en ondertussen kan ik en Peter lekker genieten van de nog aanwezige koi

Meer afbeeldingen

De Asagi en de Showa die overblijven: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml