De babykoi van Ray.

De babykoi van Ray.Het kweken van koi heeft blijkbaar een magische aantrekkingskracht.

Ik heb meerdere klanten die zich toeleggen of bezighouden met het kweken van koi, ik kan er zo uit mijn hoofd 5 opnoemen. De vraag die ik me dan altijd stel is: waar gaan al deze koi toch naartoe ? Is dit een onderdeel voor de voedselketen ? Worden deze verkocht of weggegeven ? Worden deze in het wild uitgezet ? Ik heb er het raden naar....

Verschillende onder hen, geloven sterk dat ze dezelfde koi kunnen kweken als in Japan, en wie weet ? Misschien zou het leuk zijn als er mensen zijn die zelfgekweekte koi van goede kwaliteit hebben even op de voorgrond treden, en me enkele foto's en filmpjes sturen van hun bevindingen en resultaten.

ik ken één enkel iemand die redelijk goede resultaten, zij het beperkt, heeft behaald met het zelf kweken van koi, maar hij kwam dan vooral te kort in grootte. De koi bleven beperkt in maatvoering. Maar misschien zijn er nog onbekenden onder U, die verbluffende koi hebben gekweekt. Ik ben benieuwd, maar vrees het ergste.

In ieder geval zijn er nu 2 mensen bezig die bevruchte eieren zijn komen ophalen in Arendonk, en met resultaat. Eén daarvan was Ray, waarvan ik het volgende filmpje heb ontvangen, met bijgevoegd commentaar:

Hallo Luc,

Na het lezen van het lezen van het nieuws bericht over de babykoi, zelf ook maar wat filmpjes gemaakt. Wat je ziet zijn visjes van ongeveer 1 dag oud (eigen) en visjes van bijna een week oud (interkoi). Het verschil in grootte is goed te zien. Ze krijgen nu stof voer te eten (vandaar de troep op het water). Filtering is oversized omdat je met zulke hoeveelheden visjes het water anders niet goed kunt houden. Een trickle gevuld met glafoam en daar achter een bewegend bed van 1 m3 moet zorgen dat het water goed blijft. Inhoud totaal circa 6 m3. Volgende week krijgen ze artemia, daphnia en cyclops dit gaat gevoerd worden via een doseerpomp. Hier zal ik een filmpje van maken is wel leuk om te laten zien.

Enkele dagen later kreeg ik het volgende filmpje inderdaad aan

Zoals beloofd een filmpje van voeren met een doseer pompje ook wel slangen pompje genoemd. Zo kan je de hele dag door voeren zeg maar een voer automaat voor baby koi. De emmer is voorraad met mix van gemalen probites, cyclops en daphnia. De beluchting is alleen voor de menging. De dosering wordt gestart door middel van een digitale tijdschakelklok.


Wat ik nog was vergeten: verwarming via CV ketel en warmtewisselaar. Verder als voor filter een statisch bed. Over de bodem drains staat cement kuipen zonder bodem. Over de kuip is een vliegengaas gespannen. Op deze manier zuig je de baby koi niet door de drains heen. Als pomp draait een 12.000 liter pomp.

Nu nog hopen dat er iets moois bij zit....

Greets,
Ray


Meer afbeeldingen

Reacties

5 reacties tot nog toe

Ter informatie: De 10 mm korrel van Probites met Chlorella wordt zaterdag 3 augustus geleverd tussen 13.00 en 14.00 uur. Diegenen die hem willen komen ophalen kunnen dan komen, de rest zal ik opsturen zoals afgesproken.

luc on 25/07/2013 08:37

Dat ziet er professioneel uit Ray! Gaaf! Als deze allemaal groot worden heb je een probleem haha :-) leuk dat je dit met ons deelt. Ik hoop dat je vaker updates geeft ik ben wel benieuwd hoe je dat kleine spul groot brengt.

Remco on 25/07/2013 19:02

Ik kan er naast zitten maar is het niet zo dat in Japan 98% van het broed afvalt. Dus na het cullen van deze visjes blijven er misschien een paar over van goede kwaliteit. De kunst is natuurlijk om deze niet per ongeluk er vroegtijdig uit te cullen. :-).

Wim on 25/07/2013 19:15

Ik vrees inderdaad dat Ray gedoemd is om binnen afzienbare tijd een massamoordenaar te worden, wil hij van zijn "probleem" af geraken.

Tegen wanneer kan ik een zak vismeel komen afhalen, Ray . . . ? :-)

Martin on 27/07/2013 23:29

Eerste selectie zal na een maand zijn ongeveer. Alles wat zwart en te klein is gaat er dan uit. Maar niets dood er ligt hier een grote natuurvijver daar gaan ze naartoe. Kan ik over een paar jaar met mijn zoontje gaan vissen, vangt ie tenminste wat :)....

Ray on 29/07/2013 09:15