De dans van de showa

De dans van de showaHet gevoel zat gisterenmorgen goed. Het was rustig, het gaf een bevrijdend gevoel, en ik was blij dat de winter stilaan werd gewurgd en vervangen door een gevoel van Lente.

Het was tijd om mijn belangrijkste vijver even te controleren en enkele vissen te bowlen om te zien of alles goed ging. Toeval of niet, maar ditmaal werden het allemaal showa die ik te pakken kreeg. Niet dat ik dit erg vond, want een mooie showa is niet om te versmaden.

Om het filmpje wat meer inhoud te geven, heb ik er een filmpje aan gekoppeld van de aankoop van de koi en hoe zij er nu uitziet. Zo kan je zelf de evolutie wat opvolgen. Ik heb de indruk dat ze er zeker niet op achteruit zijn gegaan, en heb er dan ook echt van genoten.

Het zeepaardje zit nu ongeveer 15 maanden hier, is een 5-tal cm gegroeid, en het is een lust om deze in de bowl te bewonderen. Ik wil niet horen van die heeft te veel sumi, of dit of dat, het is gewoon een geweldige koi om te zien. Ik weet ondertussen waar hij naartoe gaat, en ik ben er zeker van dat deze aan een triomftocht naar de toekomst zal beginnen.

De ginrin showa van Yamamatsu oogt stevig en ontwikkelt positief. Het bijgekomen hi op het neusje is niet storend. Het licht secundair hi op het staarteinde dat bijgekomen is, ontwikkelt zich als een patroon. Nog een jaartje en het is een patroon. Dat maakt deze ginrin showa een plaatje van een koi. Het is geen harde groeier, maar traag en zeker is ook een alternatief, en wie weet nog beter.

Deze showa van Momotaro behoort tot één van mijn absolute lievelingen. Het is nog altijd een plezier om deze rond te zien zwemmen. Groeitechnisch traag, maar wel zie je de sterkte in de body toenemen. Huidkwaliteit enorm hoog voor een showa, patroon perfect verdeeld, en het sumi, ondanks de sterkte toch nog onvoorspelbaar. Je ziet op het neusje een klein sumi patroon dat stilaan naar achter trekt, wat de koi een nog uniekere uitstraling geeft. Wat zou deze bij de juiste klant en op de juiste plaats kunnen waarmaken ? Ik hoop dat ik er dit jaar een kandidaat voor vind.

En dan onze bulldog. Wat een kop heeft deze stoere meid. Een zalige combinatie van Shiro Showa en de Mako bloedlijn. Het is een Mako, maar ze oogt Shiro Showa, en dat vind ik zeker niet erg. Ik hou hier van de gewelfde maar stevig ingeplante kop van Shiro Showa, de huidkwaliteit en de kleurnuances van de Mako...ga ze maar zoeken.

De kleintjes die ik ondertussen buiten heb gezet, kunnen het goed vinden onder de open hemel. Misschien lijkt het zo, maar ik bemerk plots een verbetering in het hi, het glanst en oogt indringend, en het is zoals Mike zei: Dat het hi wat achterblijft vind ik zelf wel een plus. Althans dat knalrode (volgepropt met kleurvoer in japan) is er bij allen nu wel uitgesleten. Wat over blijft is hopelijk (Luc kan dit beter beoordelen) stabiel en dik hi wat zeker met hogere temperaturen, meer zonlicht en wat algjes in het water flink kan opbloeien. Persoonlijk zie ik hi liever wat op latere leeftijd tot volle wasdom komen.

Diëten doen ze echter niet, en stilaan gaan ze naar hun laatste
maand in Arendonk, want het ophalen moet stilaan gepland worden.

Nu ik toch aan het filmen ben, ook nog een kort filmpje van winterprofiteurkes. De ganse winter op een aangename temperatuur is niet voor alle koi weggelegd. Na enkele maanden inactiviteit mogen ze straks weer aan de beurt komen om hun rol te vervullen. Hun rol is mooi zijn...

Ondertussen heb ik de vraag gekregen vanuit Japan om door te geven welke koi er bij Taniguchi verder mogen verblijven in de mudpond, en die lijst moet ik morgen doorgeven. Als er nog mensen zijn die toch op het punt staan een koi aan te kopen met mogelijkheid tot verlengd verblijf, dan zouden ze dit vandaag nog even moeten doorgeven.

Lopende promoties.
Kohaku promotie momenteel 2500 euro
Opensales evenement...niet te versmaden

Reacties

4 reacties tot nog toe

Dat zijn mooie Showa's die ullen in veel vijvers tot hun recht komen.
Luc, wat voor voer geef jij je vissen nu het langzaam weer op gang komt?

Jent on 04/03/2013 18:56

Op dit ogenblik geef ik enkel de vijver die 9-10° staat probites autumn/spring, maar heel heel weinig. De andere vijvers zijn nog te koud en daar wacht ik nog mee tot de temperatuur hoger staat.

De verwarmde vijvers krijgen frostbites...

luc on 04/03/2013 19:43

He Luc, ik bewonder je enthousiasme als je een beschrijving maakt van je vissen, maar schrijven dat secundari hi een patroon gaat worden lijkt mij toch erg tricky. Het zou in ieder geval de eerste koi zijn bij mijn weten die dat voor mekaar krijgt. Maar goed, we wait and see...

Peter on 05/03/2013 11:29

Misschien ben ik wat te overenthousiast Peter, maar in deze tijd moet je wel... :)
laat het ons zo stellen dat het achterste gedeelte van het hi, wat secundair hi is, sterk op een patroon begint te lijken. Ben toch benieuwd hoe dit zich verder ontwikkelt...

luc on 05/03/2013 19:12