De eerste koi gaan naar hun winterverblijfplaats.

De eerste koi gaan naar hun winterverblijfplaats.Het is al vroeg dat ik ermee begin kan je misschien wel denken, maar ik ben reeds volop voorbereidingen aan het treffen voor de winter.

Vandaag zijn er 21 tosai vertrokken naar hun nieuwe verblijfplaats, een 50 kuubs vijver die ik in de winter op behoorlijke temperatuur kan houden. Van al deze koi zijn statistieken bijgehouden. De grootte bij aankoop, de grootte na 2 maanden, en gisteren hebben we ze opnieuw gefotografeerd en gemeten. De gemiddelde groeicurve lag om en bij de 5 cm, met enkele mindere en enkele uitschieters. De koi zijn van augustus 2008, hebben een zware reis gehad dit jaar, zijn ontslakt, en nu gaan we ze proberen optimaal in conditie te krijgen voor volgend jaar. De koi hebben dan ook een jaar in onze vijvers gezeten, en dat geeft me meer vertrouwen om ze te verkopen.

Ik ga het woord topkoi of High Quality koi niet gebruiken, want daar wordt al zoveel mee gepokerd. Het zijn allen goede koi van zeer goede afstamming uit Jumbo ouders en van goede tot zeer goede kwaliteit. De gemiddelde lengte ligt op dit ogenblik tussen de 34 -41 cm. De huidkwaliteit is behoorlijk goed, met enkele uitschieters. Het zijn voor 95% vrouwtjes, waardoor de ontwikkeling iets langer op zich zal laten wachten. Ons verwachtingspatroon is dat ze medio april tussen de 45 en 55 cm zullen zijn met enkele uitschieters.

Het zal voor ons een heel leerzaam proces zijn, waar we met veel plezier naar uitkijken en degelijk zullen opvolgen. Zowel Rini, Ben als ik zijn zeer benieuwd naar de resultaten. We gaan hier een bepaald voedersysteem bij toepassen, gecombineerd met de toevoeging van enkel natuurlijke produkten, zoals klei, mineralen etc...en natuurlijk alleen groen water.

Het is ditmaal niet Ben die de koi met de handen in de vijver mag zetten, maar ditmaal is de eer overgelaten aan Rini. Geloof me, dit vind Ben heel erg hoor.

Indien de resultaten positief zijn, zullen we hier een speciale dag voor inrichten volgend jaar, misschien samenvallend met onze jaarlijkse barbeque in mei.

Meer afbeeldingen

Reacties

4 reacties tot nog toe

Formidabel, uitdagend en spannend project weeral, alleen te beleven bij Interkoi Arendonk. Een winterverblijfplaats om jaloers op te worden, als je het mij vraagt. Een mens vraagt zich af hoe Luc er telkens opnieuw in slaagt de grenzen van Interkoi te verleggen en nieuwe (koi)horizonten op te zoeken, ja zelfs hier te lande. Wait and see voor de resultaten van het project, maar ik heb er wel vertrouwen in.
Het water komt mij nu al in de mond als ik denk aan de bbq (en alles wat er op koi-gebied bij hoort) van volgend jaar.
Van creativiteit en innovatie gesproken, doe zo voort Luc.

Martin on 31/08/2009 23:38

Wauw... das een mooie vijver om te overwinteren... Lekker warm en uitzicht op de sneeuw straks...En laat maar mooi groen worden...
Succes
Ton

Ton on 01/09/2009 09:52

dit is niet echt een winterverblijf het is een droomverblijf,ik wou dat ik ze zo kon houden in het algemeen.wat worden de toevoegingen voor in het water en wat word de streef temperatuur.

ron on 01/09/2009 22:45

De toevoeging in het water heeft vooral met klei te maken en met mineralen. De temperatuur wordt constant op 23° gehouden. Dit is volgens ons de beste groeitemperatuur en zo voelen ze zich het beste. Te warm, dan worden ze lui. Er wordt 4 x per week 15% water ververst.

luc on 02/09/2009 06:34