De eerste koi uit de mudpond is er.

De eerste koi uit de mudpond is er.Altijd verrassend als je een mail van Japan krijgt met de eerste koi die uit de mudpond is gekomen.

Deze showa heb ik aangekocht op de veiling van april 2013, en was toen 31 cm, wat voor de leeftijd van 9 maanden tegenwoordig normaal is. Er zijn veel grotere jumbo tosai, maar vergeet niet dat er dan nog massa's meer kleinere zijn.

Ik heb enkel een foto aangekregen, maar de ontwikkeling en groei lijkt goed te zijn. Je ziet dat ze van tosai naar nisai een goede groei heeft gekend, want met 21 cm komt ze toch op 4 cm per maand of 1 cm per week, niet onverdienstelijk.

Het hi lijkt van goede kwaliteit te zijn, terwijl het sumi niet veel veranderd is. De body oogt sterk en goed, met een stevige staartaanzet. Ze is nog maar 14 maanden momenteel, en de drang naar volwassenheid moet volgens mij nog ontwikkelen. Al bij al een showa die menigeen zal bekoren en waar de toekomst een mooi perspectief biedt.

Wat betreft de overkappingen, ben ik blij dat er veel mensen zijn die reageren en foto's opsturen. Ik zal dan ook regelmatig een update geven. De eerste overkapping, waarvan ik een update kreeg was van Edwin.

De bijhorende tekst is de volgende:
Na 3 jaar met een houten constructie en polycarbonaat platen mijn winter overkapping te hebben gehad was deze ernstig aan vervangen toe. Vorst, regen en een verwarmde vijver van 15 graden, in de winter, gaan niet samen. De hout constructie begon aardig zwakke plekken ter vertonen waarbij het wel leek dat ik op sommige plekken paddestoelen en mos aan het kweken was...Een aantal dingen moesten dus anders,..

# Moest jaren meekunnen
# snel op en afbreken,. binnen 10 min.
# licht van gewicht
# totaal te openen voor als er een vis geschept moest worden.
# gebruikte materiaal moest geen giftige stoffen afgeven.

Het idee was natuurlijk al snel gevormd, op de HKS zag ik steeds die stand me die erg degelijke overkappingen die precies aan mijn wensen voldeden. Maar elke keer als ik de prijs doorkreeg verslikte ik me,. En daar mijn moto = "als een ander het kan kan ik het ook", ben ik op het internet gaan zoeken naar de juiste info.

Na alle onderdelen besteld te hebben heb ik de onderstaande constructie gebouwd. Door het gebruik van gepoedercoat aluminium, ( aluminium met een oppervlakte behandeling)Compleet veilig voor dieren.

Prijs kaartje,...
Door het zelf vervaardig van deze overkapping heb ik meer dan de 1/2 van het bedrag kunnen besparen die ik anders kwijt zou zijn geweest voor en gekochte kap. Extra voordeel is dat ik wat eigen ideeën heb kunnen toevoegen,. Afdruipranden enz0...


De foto's zijn niet van geweldige kwaliteit, ze zijn van een te klein formaat, maar ik denk dat je voldoende kan zien. Voor meer informatie over deze overkapping, kan je het altijd zelf aan Edwin vragen.

Bovendien vergeet Edwin het belangrijkste te vermelden, wat de meeste mensen graag willen horen ? Je praat over een bepaalde prijs die de helft bedraagt van een normale vergelijkbare overkapping. Het zou dan ook interessant zijn om iets over een prijsaanduiding te weten te komen, met of zonder werkuren....

Voor zover ik het van een foto kan beoordelen, is de opbouw bestaande uit een ringbalk die via een kliksysteem aan elkaar wordt gezet. Vermoedelijk zijn er profielen aan gemonteerd aan de binnenzijde, zodat er een kader met polycarbonaatplaat op kan gelegd worden. Enkele opendraaiende ramen zorgen ervoor dat je de koi kunt blijven controleren. Als ik me niet vergis, maar dat is niet heel duidelijk is de ene zijde wat hoger dan de andere, zodat het water kan afdruipen... Mooi doordacht systeem zou ik zeggen.Meer afbeeldingen

Reacties

15 reacties tot nog toe

Dat is zeer goed nieuws al van de eerste koi ,de algemene kwaliteit is dezelfde gebleven (al kan je het niet goed zien op een foto) .
Altijd tof om andere overkappingen te kunnen zien ,en ik zie ook wel eens graag een foto van eronder .grtjs

paul on 05/11/2013 08:17

Die kap en vijver komen mij bekend voor :-)

Peter on 05/11/2013 09:42

supermooie showa vind ik.

marc on 05/11/2013 11:30

Zou Bjorn van S. mij even kunnen contacteren via Email aub. Het gaat over de tancho 1302050. Geen slecht nieuws tot hiertoe, maar ik ben je emailadres kwijtgeraakt, en zou je moeten spreken.

luc on 05/11/2013 15:58

Kijk een Showa die zo uit de mudpond komt,daar word je blij van !
Nog een jaartje Luc ,of komt de Koi naar hier ?

jack on 05/11/2013 17:03

De koi komt normaal 25 november naar hier. Het risico voor het tweede jaar is te groot, vermits Momotaro slechts 30% van de prijs als garantie geeft voor een volgende aankoop.

Voorzichtig zijn is dus de boodschap en de eigenaar neemt het risico...

luc on 05/11/2013 17:23

Mooie kap alleen voorzie ik problemen met sneeuw. Aangezien de kap vlak is blijft alle sneeuw en regen (in mindere mate) erop liggen hierdoor krijgt de kap het zwaar te verduren.

Arjan on 05/11/2013 20:24

Hoi Arjan,.

De kap heeft een afschot van 12cm over 3.2 Mtr.. Meer dan genoeg om het vele sneeuw van afgelopen jaar op te vangen.

De steunbalken die de panelen opvangen zijn 40x40x5 ,. Over doorbuigen hoef je dan niet meer bang te zijn..(-:

De Tussen afdekking gebruik ik om te voeren, deze is op te klappen
Waardoor ie uit zijn vergrendeling geschoven kan worden en verwijderd.

De 4 anderen panelen zitten per 2 aan elkaar bevestigt,. Met scharnieren
Hierdoor kunnen ze opgeklapt worden,.
Als nodig ontstaat hierdoor een open vlak van 3.6 Mtr,. Om bvb een vis te schepen.

Goede opmerking van Luc,. Wat zijn de kosten..
Normaal betaal je voor z,n kap tussen de 3500,- en 4500,-
Door het zelf te doen was ik rond de €900,- kwijt,. Bedenk hier wel bij dat er ongeveer 40 uur arbeid in zit.

Gr.,
Edwin.

Edwin on 06/11/2013 00:15

Voor Paul nog een paar foto,s verstuurd van wat er onder de kap zwemt.
Misschien dat Luc die er nog bij kan zetten..

Om een beetje de verhouding te zien ,. De kleinste is 80cm,.
( met uitzondering van de karashigoi)

Gr.,
Edwin.

Edwin on 06/11/2013 00:39

U vraagt, wij draaien. De foto's van de koi die er zich in bevinden zijn toegevoegd.

luc on 06/11/2013 06:00

Hey tof bedankt he mannen ,dat zie ik graag niet veel koi maar groot ;)

paul on 06/11/2013 08:14

@ Jack,

" . . . vermits Momotaro slechts 30% van de prijs als garantie geeft voor een volgende aankoop". Dat is wat ze azukari noemen, die yen zakken!

Martin on 06/11/2013 18:33

Hey Martin waar maak jij je nou zorgen over ,bij jou groeien ze even hard en krijgen/houden ze ook hun teri !

paul on 06/11/2013 19:13

Je hebt gelijk Martin , het zou verboden moeten worden !

jack on 06/11/2013 19:27

Ik wil toch even reageren op de negatieve klanken die ik hoor op de kwekers die de koi voor een klant bijhouden.

Geloof me, de kwekers hebben VEEL liever dat je de koi NIET in de mudpond laat, dan wel. De meesten denken hier dat het bakken met geld opbrengt om koi te laten zitten in Japan. NIETS IS MINDER WAAR.

Het eerste wat ze vragen is, om de koi aub mee naar huis te nemen. Ik vind het een heel mooie stelling dat Momotaro de garantie geeft over het eerste jaar Azukari, en dat ze het volledige bedrag vergoeden, zij het dan dat je voor hetzelfde bedrag een andere aankoop mag doen.

Dat ze zelf voor het 2de jaar een vergoeding van 30% geven is uniek, want dat krijg je bij de meeste kwekers niet voor elkaar.

De bijhordende stress voor het bijhouden van koi en het proberen zo goed mogelijk te laten evolueren van koi wordt zeer onderschat. Waarom zou je trouwens een koi vergoeden die verkocht is ? Waarom zou je 30% vergoeden voor een koi die niet meer van jou is ?

Ik heb ervaring in het bijhouden van koi, zelfs veel te lang. Je hebt je verkoop gedaan, ter goeder trouw hou je de koi nog een tijdje bij, en oeps, plots gebeurd er iets....

Ik vind het niet meer dan normaal dat je zelf je verantwoordelijkheid moet dragen als je besluit je koi in Japan te laten, en vind de opstelling van Momotaro dan ook uiterst correct, en deze reacties onwaardig.

luc on 07/11/2013 08:16