De Febi

De FebiWat is in godsnaam een Febi ? Nog nooit had ik ervan gehoord.... Het was natuurlijk weer Rini die hier mee aan kwam draven.

Verleden week zei ik tegen Rini:
Rini wat heeft het water toch een gelige tint ? Hoe kunnen we dit op een natuurlijke manier eruitkrijgen zonder troep te gebruiken ?
Rini: Met de febi natuurlijk.
Ikke: Febi ? Wat is dat voor een ding ?
Rini: Oh, Ik heb er thuis nog wel één staan, ik zal het eens meebrengen. (ter info: Rini heeft altijd alles thuis staan, je kan het zo gek niet bedenken.)

Rini met de Febi naar Arendonk en dit ding draait dus ondertussen een tweetal dagen. Het resultaat is echter al wel te merken. De gelige kleur verdwijnt toch waarachtig uit het water. Wordt ik toch benieuwd hoe dit ding werkt...en simpel en logisch dat dit is...niet te geloven. Water wordt gewoon via een pomp van 10 m³/uur door de ton gezogen, terwijl een venturi lucht in het water spuit. Door de venturi wordt er lucht geblazen dat dan weer schuim veroorzaakt, en schuim absorbeert water door cohesie (of is het adhesi ?). In ieder geval komt het schuim met het vuil door dunne buisjes naar boven, en via een afvoer wordt het vuil verwijderd via een druppelende overloop. Bekijk even de foto's. Voor het gemak heb ik een zuivere beker naast een beker met water gezet die door de febi wordt afgescheiden.

Wat de meeste verkoopcentra schrijven:
De Febi Turbo Cleaner is gemaakt in Duitsland en wordt overal ter wereld gebruikt, zelfs in Japan. Deze eiwitafschuimer is een snel opkomende succesvolle, en populaire manier om koi-vijvers zo helder mogelijk te krijgen.

* Verwijdert de geelstoffen en proteïnen uit het water;
* Biologisch zuiver water zonder chemicaliën';
* Makkelijk te installeren en makkelijk te gebruiken;
* Makkelijk schoon te maken;
* Helpt de algen te verwijderen;

Via een venturi wordt een zeer intensief lucht-water mengsel gemaakt. Dit mengsel wordt draaiend onder in de eiwitafschuimer gebracht waardoor de luchtbellen naar boven ontwijken. Op de weg naar boven, nemen de fijne luchtbelletjes zwevende vuildeeltjes en organisch vuil mee. Eiwitverbindingen, als ook cellulose, bacteriën, algen en parasieten plakken vast aan de luchtbellen. Dit afvalschuim, veroorzaakt door de eiwitten, wordt nu op slimme wijze via de buisjes bovenop de afschuimer aan het water onttrokken. Het afvalwater wordt afgevoerd naar het riool, of opgevangen in een emmer en gebruikt om uw planten te voorzien van nitraatrijk water. De vissen bemesten nu i.p.v. de vijver (algengroei) indirect uw bloemen- en plantentuin!


Eenvoudig en slim en het kan absoluut geen kwaad voor de koi.

Meer afbeeldingen

Reacties

7 reacties tot nog toe

hoi luc,rini en de rest

de febi wordt al een aantal jaren gebruikt op de holland koishow in arcen om de wedstrijdvaten zuiver te houden werkt hartstike goed tevens als de tornado afschuimer pomp er op aansluiten en klaar werkt binnen enkele uren optimaal

zo zie je maar weer suces door zijn eenvoud

kijk ook eens op www.hollandkoishow.nl/content

mvgr

michel en pascale

michel (interkoi brakel ) on 02/08/2008 19:59

De Febi, ook wel TurboCleaner genoemd, is in twee uitvoeringen leverbaar: tot 10.000 liter (Type G-20) met een pompcapaciteit tot 2300 liter/uur en tot 40.000 liter (Type G-40) met een pompcapaciteit tot 3500 Liter/uur. Deze eiwitafschuimer wordt meestal op een bypassleiding ( vertakking op de hoofdleiding) aangesloten.

Wellicht dat een wat lichtere pomp voor een nog beter resultaat zorgt Luc.

groetjes

Erwin
rotterdam.interkoi.eu

Erwin on 02/08/2008 23:39

Herstel : 40.000 liter (Type G-40) moet zijn type G-65

groetjes

Erwin
rotterdam.interkoi.eu

Erwin on 02/08/2008 23:41

Ja, eenvoudig systeem.
Hierdoor zijn er ook menig zelfbouwer die er eentje in elkaar gestoken hebben.
Basis is plastic buis met zuurstofbol erin.
Door bovenaan een versmalling te maken en 2 uitlopen komt het er kort op neer dat je zo het schuim en water kan scheiden en schuim opvangen in emmertje.

raf on 04/08/2008 08:22

Bij de aanstaande Holland Koi Show in Arcen worden degenen die ze daar gebruikten te koop aangeboden, omdat ze over gaan schakelen op een ander systeem. Voor leden van de NVN kosten ze 20 Euro en voor niet-leden 30.

Joost Verbeek on 10/08/2008 09:35

hoe sluit ik hem aan heb er 1 gekocht maar geen tekening mvg jan

jan on 23/04/2009 20:31

Niet zo moeilijk, Jan. Je sluit de slang, die aan de pomp zit, aan op de venturi die weer onder de deksel zit. Op de fotos hierboven zie je vervolgens de uitvoer van de water en de pijp op afbeelding 3 is waar het schuim uitkomt. Succes, Rini

rini on 23/04/2009 22:52