De Kohaku

De Kohaku

Zoals u misschien al opgemerkt heeft, zijn er reeds veel koi aangekocht door Interkoi, maar meestal kohaku. Dit heeft toch wel een reden. Vanaf dit jaar start Interkoi op een nog meer professionele basis met de inkoop en verkoop van HQ koi, en zoals de Japanners het zo mooi kunnen zeggen: Men begint met een kohaku, men eindigt met een kohaku

Ik kan deze slagzin ten volle beamen. Reeds 10 jaar ben ik in het bezit van koi, en zoals iedereen kocht ik zoveel mogelijk soorten om toch alles eens gekocht te hebben. Na enkele jaren was ik niet meer tevreden, en mijn vijver was niet af...

Toen ik besloot om zelf koi te importeren en te verkopen, heb ik dan ook mijn vijver volledig van bezetting veranderd naar de Go Sanke groep, met voornamelijk Kohaku en Showa, enkele Sanke en enkele Utsuri. Ik zou het niet anders meer willen. Op dit punt zitten Rini en ik volledig op dezelfde golflengte. Terwijl Rini vooral naar Kohaku neigt, heb ik nog altijd een voorkeur voor de Go Sanke in zijn geheel, met altijd een zwak voor de Showa Shanshoku. Alhoewel, het begint te veranderen....

In April zullen wij ook een opendeurdag of bezichtigingsdag organiseren. De juiste datum staat nog niet vast, omdat ik nog steeds aan het verbouwen ben, en dit is toch een beetje afhankelijk van het weer. Ter gelegenheid van deze dag ben ik reeds volop inkopen aan het doen, gericht op Kohaku van zeer hoge kwaliteit. Tijdens mijn rondreis in Japan vorig jaar, werd ik aangetrokken door 4 belangrijke kwekers van Kohaku, met name Yamatoya, Matsue, Momotaro en Sakai. Geloof het of niet, maar Yamatoya en Matsue hebben prachtige kohaku rondzwemmen van zeer hoge kwaliteit. Echte plaatjes om verliefd op te worden. De meeste van deze kohaku komen uit de befaamde Sensuke bloedlijn, die vooral door Matsue koi farm gebruikt wordt. (zie ook bijgevoegde stamboom).

Gedurende de volgende weken zal ik u verder op de hoogte houden van de aankopen die ik tot hiertoe al gedaan heb, maar op mijn openingsdag in April, zal ik voornamelijk de aandacht toespitsen op de Kohaku en de Showa.

De Kohaku

Ten aanzien van het tijdstip van introductie zijn er uiteenlopende jaartallen al naargelang de diverse koiboeken. Of de kohaku nu voor het eerst opgemerkt werd in de periode tussen 1804 en 1829 of tussen 1889 en 1890 is in feite voor ons van weinig belang. Wel kan gezegd worden dat de Kohaku de bekendste groep is van het hele koi-gamma en omvat minstens zoveel varianten als de groep Kawarimono.

In Japan is op verschillende wedstrijden het deelnemersveld voor 40% ingenomen door een Kohaku. Heeft het nu te maken met de kleuren wit en rood die ook de Japanse vlag sieren of is het omdat de Kohaku de eerste gekleurde karper is die op de markt kwam, het antwoord moet ik u schuldig blijven.

De hoofdzaak is dat de koi een mooi gestroomlijnd lichaam heeft en over een uitzonderlijke huidkwaliteit kan beschikken. Dit wil zeggen dat het lichaam sneeuwwit moet zijn, bekleed met felgekleurde patronen. De vinnen en de staart moeten mooi zuiver wit zijn. De huidkwaltiteit is van groot belang. dit is gemakkelijk te herkennen. Men bekijkt het hoofd van de koi. Aangezien de huid op het hoofd niet geschubd is en daardoor de kleur beter tot uiting komt, moet je er voor zorgen dat juist daar de huid mooi wit is. Als dan het wit op het hoofd en het wit tussen de patronen mooi egaal is, dan kun je spreken van een goede huidkwaliteit.

Bij het zoeken naar bepaalde kleurpatronen moet wel goed uitgekeken worden. De koi is namelijk een onberekenbaar fenomeen die voor enorme verrassingen kan zorgen. Bij de koi is het zo dat de Hi patronen (rode vlekken) niet aangroeien. Sumi patronen (Sumi = zwarte kleur) zoals bij de Sanke of Showa kunnen wel naderhand ontwikkelen. Het hi dat je bij een jonge Kohaku aantreft is het enige wat je ooit te zien krijgt. Daarom is het aangewezen jonge Kohaku aan te schaffen met zo groot mogelijke rode zones op de rug, tenzij je natuurlijk graag grote witte zones ziet...

Door de groei zal het rood in stukken breken en een bepaald patroon gaan vormen. Nieuwe rode gebieden zullen er niet bijkomen, maar de bestaande rode gebieden zullen ontwikkelen naarmate de koi groeit. Zo zal men nooit met zekerheid kunnen zeggen hoe een koi er na een aantal jaren zal uitzien. Dit is pas het spannendste aan de zaak.

bron: tekst en foto's uit: Nishikigoi een waaier van kleuren, geschreven door Louis van Reusel

Als eerbetoon aan de Kohaku, zal onze openingsdag zeer sterk gewijd zijn aan de kohaku. Bijgevoegd de stamboom van de kohaku waarvan Interkoi zeer veel koi reeds heeft aangekocht.

Ter info: Matsue is de plaats waar de kweker woont. Het noemt de Matsue koi farm. De naam van de kweker is itsuka-san. Dit wordt in Japan meer gedaan omdat vele namen dikwijls voorkomen, en dan gebruiken ze de plaatsnaam om bekendheid te krijgen. Nog ter info: Matsue wordt Matse uitgesproken, idem dito voor de Sensuke bloedlijn = Senske bloedlijn.

Ik verwacht minstens 100 man op de grande opening in April.

Als je van plan bent op te komen, schrijf hier dan eens een reactie. Ik wil toch wel eens 100 reacties zien op een nieuwsitem. Ik heb met Rini gewed dat het mogelijk moet zijn om 100 van de trouwe interkoi lezers te motiveren door te reageren. Ik verlies niet graag, Dus....reageer door je naam op te geven en geef ook even het nummer door van je favoriete kohaku die op dit ogenblik aangeboden worden...

Mijn favorietje is trouwens 804-1014

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml