De laatste koi verlaten het huis.

De laatste koi verlaten het huis.Vermoedelijk zullen dit de laatste koi zijn die Arendonk verlaten.

Ondanks het trieste bericht van gisteren uit Japan, hebben we het niet aan ons hart laten komen, en er geprobeerd het beste van te maken.

De eigenaars van de koi die "verdwenen" is, zijn gisteren op bezoek geweest, hebben een korte maar krachtdadige beslissing genomen, en gaan volgende week mee naar Japan om een alternatief uit te kiezen. Luc, kunnen wij nog mee naar Japan....enkele telefoontjes en alles was in kannen en kruiken.

Tot daar dit hoofdstuk. Wel wil ik nog even zeggen dat je toch de positie van de kweker moet begrijpen. Als hij een koi in een mudpond laat, dan doet hij dit altijd op risico van de klant. De vergoeding die ervoor gevraagd wordt (afhankelijk van de kweker) is geen winst voor de kweker, want hij moet er tenslotte een mudpond voor in bezit hebben, voederen, verzorgen en de zorgen dragen. Ik denk terecht dat hij zal afzien van het houden van koi in de mudpond voor de klant, indien hij nog verantwoordelijk zou gesteld worden voor de meerwaarde van de koi.

Stel dat je een tosai koopt voor 1000 euro, en deze komt er als yonsai uit, en hij vertegenwoordigt op dat ogenblik een waarde van 10 000 euro (extreem geval) dan vraagt hij toch ook niet de meerwaarde van de koi als vergoeding ?

Hij engageert zich om een nieuwe tosai te geven van dezelde kwaliteit zoals jij hem gekocht hebt, en dat vind ik al een mooi gebaar. De koi vervangen is onmogelijk, want van het moment dat hij verdwijnt, wordt deze alleen maar mooier.

Nu kom ik terug op verantwoordelijkheid en ik ga hier volgende week toch eens een nieuwsitem over schrijven om samen met de lezers een soort overeenkomst uit te werken, die vanuit het oogpunt van de dealer, als uit het oogpunt van de klant, een duidelijke maar evenwichtige overeenkomst zou kunnen zijn.

laten we het nu over deze koi hebben die vandaag vertrekken. Er valt weinig over te zeggen, want ik ben ze gewoon vergeten op film te zetten en te fotograferen. Ik heb dan maar een foto en een filmpje gemaakt als ze in de zak zitten, want om ze er nog eens uit te halen, vind ik wat te ver gezocht.

Bekijk hier het filmpje als je wilt. Het gaat hier over een showa van Momotaro die ik gekocht heb op de veiling in 2008, een tancho showa van Momotaro, 2 x mannelijke Dainishi showa, een bijzonder goed evoluerende kohaku van Ooishi, waar ik bijzonder blij mee ben, en een onvermijdelijke Takigawa karashigoi.

Volgende week begin ik volop aan de voorbereidingen voor Japan.

Meer afbeeldingen

Reacties

5 reacties tot nog toe

Beste Luc,
het hele Japan verhaal wordt gedragen door de "verslaafde" koi hobbyist. Het bekijken vanuit het standpunt van de kweker is volgens mij niet correct.Als je iets koopt dan is het toch bizar om te denken vanuit de visie van de verkoper. Het gaat over een business die vanuit de klant volledig op vertrouwen is gebasseerd. Er zwemmen koi van over de hele wereld in een modderpoel waar telkens een bepaald bedrag voor bepaald wordt. Een Japaner doet dit heus niet voor niets. Stel een tossai groeit uit tot een prachtige wedstrijd koi, wie zegt u dat de dealer die niet voor zeer veel geld verder verkoopt aan een rijke chinees?
Het is soms veel gevraagd van de verslaafde koi fanaat.
gr tot binnenkort , Alex

Vryens Alex on 23/10/2011 10:26

@ Alex V.,

De voorlaatste zin van uw reactie (Stel een tosai . . . ) treft mij. Is dit misschien een insinuatie aan het adres van . . . ?
En dan die "verslaafde koifanaat": is dat er toch niet een beetje over?
Ben het niet eens met uw zienswijze, want voor wat hoort wat! In uw visie zouden koi nog veel duurder moeten zijn dan thans reeds het geval is . . . Waar zou dat dan wel heengaan?

Martin on 23/10/2011 22:16

beste Martin,
de laatste zin is absoluut geen insinuatie ten aanzien van.....De Belgische dealer en klant zijn volledig overgeleverd aan de kwekers waarvan er een aantal erg grote(groot verdieners) zijn .momotaro/sakai/ogata... Er hangt zo'n mistiek sfeertje rond de Japanse kwekers waar ik wat met argus ogen naar kijk.
Ik vindt het erg dat HQ koi als maar duurder worden!!! (china).
IK noem mij zelf een verslaafde koifanaat (volgens mijn vrouw),het was zeker niet negatief bedoeld!

vryens alex on 24/10/2011 08:29

Mischien toch even verduidelijken : in de zin:stel dat een tosai...gebruik ik het woord dealer,hiermee bedoel ik de Japanse kweker.Mijn koi's komen van interkoi en sakaikoi Wellen : van beiden ben ik zeer tevreden!!

vryens Alex on 24/10/2011 10:41

Nu zijn we er, Alex!
Uiteraard heb ik dan niks gezegd in mijn reactie, tenzij dat ik misschien ook een "verslaafde koifanaat" ben, als ik mijn vrouw moet geloven. But who cares?

Martin on 24/10/2011 15:16