De mini aerator.

De mini aerator.Onlangs volgde ik een discussie op facebook, en kwam ik in contact met Rob die een mini aerator in elkaar had gestoken.

Nu had ik daar jaren terug al eens een nieuwsitem over geschreven, maar dat is inmiddels al 5 jaar geleden, en dat filmpje is het meest bekeken filmpje van mij op youtube, namelijk 44 458 keer.

Nu krijg ik dikwijls de vraag of er stroming moet in de vijver of niet, en dat is best een moeilijke. Ik kan er eigenlijk geen gefundeerd antwoord op geven, buiten het feit dat ik het gevoel heb dat de koi er beter op gedijen.

Koi of karpers zijn in principe luie vissen die de weg van de minste weerstand kiezen, en als ze de kans krijgen zullen ze zich niet te moe maken. Wat stroming zorgt ervoor dat ze toch wat in beweging moeten blijven. Ik ben ook altijd voorstander van veel stroming geweest en pas het ook bijna overal toe.

Ik krijg dan ook redelijk veel vragen over de aerator, en de mini aerator die Rob in elkaar gestoken had, is eigenlijk een heel eenvoudig toestelletje dat iedereen in elkaar kan steken om stroming of waterverplaatsing in je vijver te krijgen. bekijk hier het filmpje

Toen ik hem vroeg om enkele foto's en eventueel filmpjes door te sturen, was hij onmiddellijk bereid om dat te doen met de volgende uitleg:
Ik heb een verloop van 160mm naar 125mm gepakt daar 4 gaten in geboord van 70mm . Dan boven op het verloop een stuk buis van 125mm doorsnede van de gewenste lengte naarmate de vijver diep is . En boven op de buis een 90 graden bocht . En onderaan waar het verloop van 160 naar 125 gaat op die knik daar boor je 4 gaten recht tegen over elkaar . Waar je je lucht leidingen door doet en daar kom ook de 4 bruis ballen aan te zitten aan de binnenkant van het verloop
Rob


Moeilijk is het niet, en je kan zien dat Rob een echte knutselaar is, iets wat ik dus totaal niet ben. Wie dus wat stroming of waterverplaatsing wil in de vijver, kan nu dus verder. Thx Rob voor de nuttige informatie.

Ik zal nog een link geven naar het meest bekeken filmpje op YouTube van de aerator of airlift van Marcel. (8-02-2009). Er zijn meerdere filmpjes te vinden over de aerator of airliftsystemen, waar ik er hier een paar van doorgeef:
Zelfbouw airlift van H.J.Boer
Turbo airlift van koivrienden
Turbo airlift van koivrienden deel 2

Als er nog mensen zijn die nuttige informatie willen doorgeven of iets willen zeggen over bepaalde toepassingen die interessant zijn, ze mogen dit altijd even doorsturen, en als het geschikt is, wil ik dit graag in de nieuwsitems plaatsen.

Ik heb een knop Facebook Stories aangemaakt, en wil hiermee interessante verhalen, knutselwerkjes of alles wat interessant is en mensen vertellen via facebook , onderbrengen in dit nieuwe onderdeel. Het grote voordeel is dat je het altijd kan terugvinden als je het later nog eens wil opzoeken, of als je de discussie wil verder zetten.

Het grote voordeel is dat het niet vergankelijk is, een grote tekortkoming van Facebook. Wie dus in de toekomst iets te zeggen heeft en het wil verkondigen via dit onderdeel, is altijd welkom om zijn informatie door te geven, die ik dan ook zal plaatsen.

Of ik in de toekomst dit onderdeel interactief wil maken, behoort tot de mogelijkheden, zodat je alles wat je te vertellen hebt op facebook ook via dit onderdeel kan vertellen. Men kan het dan altijd terugvinden en er verder over babbelen. Het is dan niet meer vergankelijk, maar toegankelijk. Ik zal er verder over nadenken.

648 mensen passeerden de revu
Meer afbeeldingen

Reacties

5 reacties tot nog toe

Ziet er goed uit Luc

Rob Waasdorp on 17/06/2014 09:15

Simpel en doeltreffend. Ik denk dat het al op veel plaatsen gebruikt wordt.

jonas on 17/06/2014 15:14

leuk stukje film op facebook Luc!

jaap on 17/06/2014 18:07

Een airlift in de vijver is zeker een energiezuinige manier om stroming te krijgen ,als je echt een aerator wil maken met opvoer dus dan kan je best een conische stijgbuis maken met een drukkamer onderin .
Het airliftsysteem is al meer dan 10jaar bekend maar nu eigenlijk pas echt bekend .grtjs

paul on 17/06/2014 20:08

Ik ben zeer tevreden over mijn membraan airliften, het filmpje is al meer dan 5 jaar geleden, als eerste bouwer is het normaal dat ik de meeste views heb. 180 liter lucht op de grote airlift met drie schotels voor een verbruik van 99 watt, met een uitgang van 240, dat geeft een pak water en stroming. Het meest interessante is een lift of meerdere lifts te bouwen langs de buitenkant van de vijver zelf, gewoon water van de vijver zelf laten aanzuigen en dat water rechtstreeks boven laten terug stromen in gewenste richting, gekoppeld op een tijdschakelaar, oefening wanneer je wil, het kost dan maar een fluitje van een cent meer. Het is dan eigenlijk de kunst de flow en flow richting zo te regelen dat er geen vuiltje blijft liggen, de eerste vereiste voor een goede mechanische filtering. Als men het goed bekijkt hoe te maken, dan kan men al veel voor 100 watt waar een ander een veelvoud aan watt voor nodig heeft, 200 liter beluchting heb je dan al gratis te pakken, veel plus ten opzichte van een traditionele pomp.

Marcel D on 17/06/2014 22:55