De overkapping van Roland.

De overkapping van Roland.Dat overkappingen over moeilijke vijvers ook kan, zie je bij deze structuur.

Hoi Luc,

Ook ik wil mijn steentje bijdragen om wat te schrijven over mijn overkapping. Gezien de onregelmatige vorm en het feit dat er hier en daar nog een kei een deel hoger komt dan de rand van de vijver, was het niet zo simpel om voor een overkapping te zorgen.

Toen ik voor de eerste maal besloot om deze af te dekken heb ik er gewoon noppenfolie op gelegd. Dit ging vrij eenvoudig en snel. Echter bij een degelijke sneeuwbui zonk een deel naar beneden met gevolg een daling van de temperatuur en de folie die voor een deel onder het wateroppervlakte bleef. Niet een goede oplossing bleek achteraf.

Het volgend jaar had ik op een beurs een Tsjechische firma gezien die een systeem hadden waar ze isolatieplaten aan elkaar klikten en alzo het volledige oppervlakte afsloot. Tot 6 maal toe heb ik deze firma gecontacteerd doch kreeg geen enkel antwoord. Ik besloot dan maar om deze zelf te maken.

Aan de onderzijde van de platen kleefde ik met tec-7, balkjes isolatie van zo’n 5 cm op de platen om deze alzo te laten drijven op de vijver. Dit ging prima tot in het voorjaar wanneer ik de isolatieplaatjes verwijderde. Zeker een 3-tal koi’s hadden wonden op hun rug. Dit kwam doordat de koi’s af en toe naar boven kwamen en tegen de plaatjes schuurden zodat ze hierdoor wonden kregen. Deze plaatjes zijn vlugger verdwenen dan wanneer ik ze aankocht.

Dan maar op zoek naar een andere en degelijker oplossing. Zo heb ik een ganse constructie in aluminium laten lassen (aluminium lassen kan ik helaas zelf niet). Alle buizen en elementen werden genummerd en hiervan een degelijk plan gemaakt. Op deze constructie kwamen polycarbonaat platen. Deze werden ook genummerd omdat er geen één dezelfde was.

Dit werkt goed, maar het opstellen duurt toch zeker een volledige dag. Al het materiaal moet ook weg gestapeld worden.Gezien de lengte en breedte van de platen niet zo simpel. Mijn vrouw heeft hier al dikwijls op gezinspeeld dat indien ik 80 jaar of ouder ben, dit niet meer zal kunnen.

Nu dit jaar hebben we de tuin wat aangepast en heb ik met houten azobe palen van een 100 kg ‘t stuk liggen sleuren. Daar ik een regelmatige rug lijder ben viel dit wel wat tegen, maar het ging wel. Echter bij het opstellen van de overkapping heb ik wat meegemaakt dat de doorslag gaf.

Zoals je kan zien op de foto worden de polycarbonaat platen vastgelegd met banden zoals bij een veranda of serre. Daar de platen bovenaan niet perfect aansluiten wordt bovenaan een noppenfolie van een 40 cm breed over de ganse lengte gekleefd. Hiervoor dien ik wel op de platen te liggen om erbij te kunnen.

Ik had echter bij een van de platen deze vergeten vast te leggen. Met het resultaat dat je wel kan raden. Ik viel met plaat en al de vijver in. Door een snelle reactie kon ik me nog voor een stuk vastgrijpen aan de aluminium baren om mijn gsm die ik op zak had te redden van de ondergang. Dit lukte me en na een zwembeurt in het toch niet al te warm water kon ik me verder op het droge trekken.

Maar door deze reactie heb ik mijn rug, die toch al niet 100 °/° was door het voorgaande geforceerd met als resultaat een hernia. Hiervoor ontvang ik nu nog epidurale inspuitingen om van de pijn af te geraken. Resultaat nog meer discussie met het vrouwtje en de nodige commentaar. We gaan dan voor de toekomst een telescopische zwembad overkapping laten plaatsen. Deze zal over rails rijden en in de zomer volledig naast de vijver komen te staan.

Tot daar mijn verhaal.


Meer info over de koi van Roland en zijn vijver kan je vinden op www.rolandskoi.be en een filmpje met wat foto's die enige tijd terug gemaakt heb, kan je hier zien.

Berichtgeving
Ik ben morgen NIET open. Gelieve hier rekening mee te houden.

Meer afbeeldingen

Reacties

4 reacties tot nog toe

Hey Roland dat is een hele overkappingsgeschiedenis ,en het is tof dat je dit laat weten want vele beginners die laten zich verleiden door verkopers zonder forums te lezen ,ik had ook bij een verkoopsstand stil gestaan met die schuim onder de platen maar toen had ik al gelezen dat het gevaarlijk was ! Dus ook maar in 1 keer goed gedaan .
Met jou rug daar kan ik over meespreken en heb daar ook al de nodige klappen van gekregen (en nog) ,en als er dan nog bijkomt dat je ALTIJD pijn hebt dan zakt de moed wel eens in je schoenen .
Maar als je dan een koihobby hebt dan kan je je zinnen eens verzetten omdat er veel bij komt kijken zoals filtering/waterparameters/en zoals JULLIE koikichi zijn komt het wel goed .Sterkte met de genezing en ik zie jullie nog wel eens ;) .

paul on 09/11/2013 08:13

Mooie degelijke kap. Ik ben er sowieso voor om dingen zelf te maken. Standaard verkochte systemen zijn vaak niet te gebruiken omdat ze niet de juiste dimensies hebben, niet handig zijn omdat het veel tijd kost om het systeem in elkaar te zetten (omdat deze bedoeld zijn om eenmalig op te bouwen) en als laatste zij deze systemen vaak erg duur omdat het "maatwerk" is.

Zelf maken heeft mijns in ziens 2 grote voordelen je kan het maken zoals je het hebben wilt en de kosten zijn vaak vele malen lager dan wanneer je er eentje koopt. De voldoening die het geeft als je iets met eigen handen hebt gemaakt is onbetaalbaar!

Arjan on 09/11/2013 08:35

Fantastisch en haast ongelooflijk verhaal, Roland, al kan ik het mij wel enigszins voorstellen. Nog een geluk dat je er heelhuids bent uitgekomen, zou ik zeggen. Hoop niet dat ik ooit hetzelfde zou meemaken.
Maar wat ik vooral jammer vind, tot dusver nog maar 2 reacties op uw toch wel ingenieuze overkapping en het niet alledaagse "avontuur" dat je bij de plaatsing ervan bent tegengekomen (of "ondergaan" hebt).
Dit verdient in mijn ogen stukken beter. . .

@Arjan,
Als ik jou zo lees, je mag mij - zelfs na een bezoek ter plaatse - ten allen tijde een offerte maken om voor mijn vijver (conisch/driehoekig van vorm en met vrij hoge randrotsen) een vakkundige en deugdelijke overkapping te komen plaatsen.
Maar rechtuit gezegd, en ik onderschat uw doe-het-zelf-capaciteiten zeker niet, ik vrees dat we beiden van een kale reis zouden thuis komen, als je begrijpt wat ik bedoel.
Vrees dat zelfs een echte professional het niet onder de markt zou hebben om over mijn vijver een gepaste overkapping te maken.

Martin on 09/11/2013 19:54

Maar Martin, je wilt van jou mooie koi's toch geen doetjes maken?

Maar alles is te maken, soms moet je gewoon ideeën opdoen en deze dan toepassen op jou vijver. Daarom is het mooi dat andere mensen hun overkapping laten zien.

Arjan on 10/11/2013 12:18