De prijzen van koi

De prijzen van koiOver de prijzen van koi kan men urenlange discussies vormen, want er is niets zo moeilijk als het beoordelen van prijzen van koi.

Ik krijg tegenwoordig nogal eens het verwijt te horen dat ik te duur ben.

Nu is het niet aan mij om daarover te oordelen, maar ik word er op dit ogenblik zo dikwijls mee geconfronteert, dat ik toch eens moet anticiperen op deze opmerkingen.

Ligt het nu aan de economische krisis dat ik dit verwijt regelmatig hoor, of ligt het werkelijk aan mezelf ? Ik dacht dat het misschien een goede oplossing was om af en toe eens samen tot een prijsbepaling te komen, en dan te vergelijken of ik duur ben of niet.

Het is nooit stom om je ogen open te houden en rekening te houden met alles wat er onder de mensen leeft. Ik tracht dan altijd tot een bepaalde slotsom te komen en mijn strategie aan te passen.

Tot hiertoe kreeg ik over het algemeen te horen, dat ik niet goedkoop was met mijn koi, maar dat er weinig plaatsen waren waar de kwaliteit van koi in zijn algemeenheid zo hoog was. Tenzij men mij via verschillende kanalen leugens vertelt, vond ik dit een positieve opmerking, en was ik hier blij mee. Ik kan hier goed mee leven en had zelf ook het idee dat het dat was, wat ik nastreefde.

Ik heb nooit te veel koi, en ben niet verlegen zijn om te zeggen dat mijn infrastructuur van topklasse is, zowel voor de opvang van koi als voor de verdere verzorging van koi. Ik ken de moeilijkheden voor het opvangen van de koi, een wetenschap waar nooit over gepraat wordt, maar waar wel degelijk het één en ander over zou kunnen gezegd worden.

Ik heb klanten die zeer tevreden zijn, maar ik vermoed dat ik ook klanten heb die niet tevreden zijn. Je kan het niet iedereen naar de zin maken, en er zijn zoveel faktoren die meespelen dat je tenslotte niet voor iedereen goed kan doen. Over het algemeen krijg ik toch regelmatig telefoontjes of mailtjes van klanten die speciaal terugkomen omdat ze vinden dat ze goed behandeld zijn.

Kortom, ik heb nog nooit zoveel verkocht als dit jaar, en gelukkig ben ik buiten enkele accidentele gevallen, gespaard gebleven van grote ongelukken. Ik heb dus het gevoel dat ik goed bezig ben, maar wil toch nog de geruchten die me kenbaar worden gemaakt verder bespreken.

Daarom nu wat over de prijzen van de koi:

Ik heb gisteren een filmpje gemaakt van 3 verschillende koi. Ik heb bewust geen hoogvliegers genomen, maar gemiddelde vijvervissen, die in geen enkele vijver zullen misstaan, en die je misschien overal kan kopen. Ik zou van mijn lezers graag willen horen wat zij vinden wat ze waard zijn. Het gaat over een kohaku van 39 cm, een showa van 41 cm en nog een kohaku van 33 cm.

Ik ben zeer benieuwd of de koikenners die mij de prijzen voorkauwen, het heft in handen durven nemen en er een prijs op willen zetten. Ik zal een kleine uitleg formuleren hieronder, en als ik een aantal prijsbepalingen krijg in de reacties, zal ik de door mij gebruikte prijsstelling vergelijken, en achteraf kenbaar maken.

Bekijk eerst het filmpje

De eerste kohaku is van Taniguchi. Voor 99% zeker een mannetje, wat je kan zien aan de kleur van het hi en de mannelijke bouw. Hij heeft nog een klein pokje dat hij meegekregen heeft tijdens de winter, maar dat zal binnenkort verdwijnen. Voor de rest een goed shiroji met een egale diep rode kleur. Ik verwacht dat deze koi een lengte kan halen van om en bij de 60-65 cm. Voor mij een mooie vijvervis.

De tweede is een showa van Ueno. Voor 99% zeker een mannetje met een goede verdeling van het shiroji, sumi en beni, alhoewel hij op het hoofd beter nog wat wit of shiroji zou hebben gehad. Met zijn 41 cm geen echte jumbo, maar ik denk dat een lengte van 60-65 cm hier ook haalbaar is. Zijn hi is iets ingevallen juist na de schouder. Dit kan nog verder uiteengroeien, maar het zou ook kunnen dichtgroeien. Ik denk dat dit een showa is die veel koiliefhebbers best in hun vijver willen hebben. Ik praat hier weer over een mooie vijvervis.

De derde is weerom een kohaku van Taniguchi, een duiveltje van 33 cm. Ik durf hier niet te zeggen of het mannelijk of vrouwelijk is, maar dat maakt niet uit voor deze kleine kohaku. Wederom een goede kleurintensiteit. Het koppetje is wat klein, en vermoedelijk zal dit nooit een geweldenaar worden, maar het is een aangenamen koi om te zien. Zijn, of haar body is bovendien mooi sigaarvormig, goed compact en sterk gebouwd. Zelf geloof ik niet dat hij veel verder dan 50-55 cm zal komen, maar ik heb me al meer vergist. Het shiroji en het hi zijn van goede kwaliteit.

Dit zijn 3 mooie vijvervissen van goede kwekers, met goede genen. Ik praat bewust niet over patronen, want dat komt altijd op hetzelfde neer. Het zijn geen hoogvliegers, maar er zijn voldoende mensen die deze koi maar al te graag in hun vijver zouden zien.

Mijn vraag is nu of er mensen zijn die in de reacties hun oordeel over de prijs van deze koi willen neerpennen. Het is geen wedstrijd, het is eigenlijk gewoon een test om te proeven wat er leeft onder de lezers. Ik hoop dat er een tiental mensen zullen reageren, dat zou wenselijk zijn. Samengevat: geef me door wat jij denkt de prijs te mogen zijn van:

kohaku 1: .... euro
showa 2: .... euro
kohaku 3: .... euro

Indien op dit nieuwsitem voldoende en respectvol gereageerd wordt wil ik ook nog wel enkele duurdere koi bespreken, uitleggen waarom deze zo duur zijn, en proberen aan te tonen dat de prijs gefundeerd is. Ik ben benieuwd.Reacties

7 reacties tot nog toe

Het is wel moeilijk om hier een prijs op te plakken omdat het volgens mij vooral is wat JIJ er voor betaald hebt LUC ?
Ik vind het wel een tof idee ,zo kunnen we mischien wat meer te weten komen over HOE de prijs bepaald word en welke factoren er meespelen ?
Kohaku 1 Daar zijn weinig negatieve punten aan te zien ,is wel male .Hoeft geen probleem te zijn maar zal toch minder kosten meestal .€400Max .
Showa 2 Is voor mij gewoon ,maar de uitstraling mist hij voor MIJ .€350Max
Kohaku 3 Het patroon is zeer aantrekkelijk maar de body vind ik niet zo geweldig en dat is toch zeer belangrijk voor de toekomst voor MIJ .€300Max .
Ik zal wel veel te duur zijn haha ,bij deze koi is het ook niet van toepassing om te muggenziften over details ? Alhoewel een paar honderd euro is ook al veel geld ! Ik hoop dat we gestart zijn met dit prijs/kwaliteit beoordeling .grtjs

paul on 04/07/2013 09:01

Het is aan niemand van ons om te bepalen wat je prijs is Luc. De diverse factoren die een rol spelen in dit gebeuren kunnen zo divers zijn en daar hebben wij, en dat moeten we ook niet, enig zicht op.
Om duidelijker te zijn voor de lezers: basis is de aankoop, en hier is er al onderscheid tussen dealers, bloedlijnen, koipatronen, potentieel, m/v , tussenpersonen, de koers van de Yen,....
Dan de kosten van divers transport, meestal aankomst in schiphol.
Nadien de huisvesting. Laat het iedereen duidelijk zijn dat water en elektriciteit, nog niet gesproken van medicatie, klei, voeding....., tegenwoordig zeer duur is.
De kostpijs van de infrastructuur moet ook verhaald worden. En uiteindelijk met wat type van koihandelaar werken we. Een dealer die twintig vijvers aanlegt per jaar, kan hier mogelijk het grootste deel van zijn werkingskosten op terugverhalen en alzo een kleinere marge nemen op zijn kois verkoop. ( waarschijnlijk heeft die dan minder tijd voor de verzorging van de kois en moet alzo weer personeel in dienst nemen, en hup, de prijs wordt ook wat duurder ).

Het is dus veel complexer dan menigeen denkt. Laat de basisregel gelden : iedereen bepaalt voor zichzelf wat hij of zij eraan wil geven.
Maar daarom is de koi niet minder of meer koi om door ons gekoesterd te worden als onze favoriete huisdieren.
Mijn auto heeft ook minder pk's als die van Martin, maar ik rij ook door het hele land en moet evengoed opletten geen snelheidsboetes te krijgen.
Toch nog even, en dat is een heel neutrale mening:
de patronen die de kois tonen bij Interkoi, en we zijn allen toch gevoelig voor een mooi patroon, horen bij de mooiste van het land.
Helaas krijg je die niet voor niks in Japan.

willy on 04/07/2013 09:15

Hoi WIlly,

leuk om weer eens een reactie van je te zien. hoe gaat het?

wat Willy omschrijft klopt in mijn optiek helemaal. niets aan toe te voegen.

Interkoi staat voor kwaliteits koi en deze hebben hun prijs. heb het meegemaakt in Japan, kan je vertellen dat ik mij goed kan voorstellen dat het geen eenvoudige opgave is om telkens dergelijke kwaliteits koi aan te kopen en dan evengoed nog voor een juiste prijs op de markt zetten waarvoor ze verkocht raken.

verder vindt ik dat het assortiment koi wat aangeboden wordt voor ieders portemonnee is. je hebt de dure koi en de meer betaalbare koi. voor ieder wat wils.

heb ook wel enkele koi gezien. maar qua prijs ver boven mijn pet schieten. hetzelfde als een mooie BMW M1, wil hem wel hebben. Maar aankopen is een tweede en gaat hem niet worden maar een mooie 3 serie is prima voor mij.

Luc, wat mij betreft hoef je, je prijzen niet te verantwoorden. alhoewel ik het wel sjiek vindt dat je naar de markt probeert te luisteren.

Stephan on 04/07/2013 10:11

Leuk initiatief. Best heel lastig van een filmpje. Zelf was het eerst wat bij me opkwam. 350 euro per vis. Dan schakel ik mijn persoonlijke smaak uit. Verder kijkend zou ik gaan voor:
1) 300 2) 400 3) 250

Wim on 04/07/2013 13:19

Luc, ik wil best prijzen geven maar wat is de leeftijd van de getoonde visjes dit maakt voor mij heel veel uit.

Verder kan ik alleen maar zeggen kwaliteit kost geld. Luc verkoopt niet veel vijver vissen zoals je die bij een reguliere koizaak tegen komt.
Als je na INTERKOI gaat, ga je voor vissen uit het "hogere" segment dat zie je ook terug in de prijzen van de vissen.

Ray on 04/07/2013 13:39


Inderdaad koi uit het hogere segment zijn duurder.
Maar zeker niet duurder dan bij zaken die ook in het hogere segment zitten.
Echter ben ik zeer zeker van het feit dat de gangbare Tosai en Nisai bij 99 van 100 koizaken in de gehele benelux hun Koi duurder verkopen dan Luc.
Je praat dan doorgaans nooit over prijsverschillen groter dan 75 euro,
maar je moet dan niet vergeten dat het voor koi geld waarvan de aanschaf prijs nooit hoger is dan 500 euro. % dan toch wel behoorlijk !

Verder geheel met Willy eens!

Luc ,beter dan dat ze over je lullen, dan dat ze van je vreten !

Gr.Jack.

jack on 04/07/2013 18:43

Wel, moeilijk.
Waarom? Ik snap dat een koi uit Japan veel kost, alleen al owv transport en vele man uren.
De koi die Luc verkoopt zijn bijna altijd van het betere segment en ook daar is de concurentie moordend en je moet dus geld geven. punt.
Dus ik snap perfect dat koi heel wat euro's moeten kosten om te overleven.
Echter is er de andere zijde, wat kan wil iemand geven voor een koi.
Wel voor mij dragen deze koi een prijskaartje van 250Euro en worden dan vermoedelijk vlot verkocht.
Dat is mijn beschikbaar budget en daar moet ik het mee doen.
Sorry voor wie ik tegen de schenen stamp, maar ik wil gewoon eerlijk zijn.
Blazers zijn er ook al genoeg en daar heb je nog minder aan ;-)

Raf on 04/07/2013 23:13