De proteïne skimmer

De proteïne skimmerZoals je weet zijn wij steeds op zoek naar nieuwe produkten die ons een meerwaarde geven.

Niet om dit te verkopen in eerste instantie, maar vooral omdat we er een goed gevoel bij hebben en omdat ze een meerwaarde kunnen geven aan het koigebeuren. Vooral belangrijk is het feit dat wij dit zelf eerst uittesten, onze bevindingen meedelen, opvolgen en dan pas gaan verkopen.

Dit produkt had de aandacht getrokken van Rini, en hij wou deze persé aankopen voor in zijn vijver. Het produkt moest in Denemarken gekocht worden, omdat het anders nergens te verkrijgen is.

Na de nodige onderhandelingen met deze Noorse firma, hebben we er 3 kunnen aankopen om uit te proberen. Eén voor Interkoi Arendonk, één voor Rini zijn vijver en één voor Interkoi Veldhoven. Dit toestel werkt in principe als een veredelde febi/eiwitafschuimer/trickletoren. Ik zal mijn bevindingen later nog meedelen, maar op de foto's en de films zie je al dat er na 2 uur een heleboel eiwit is ontwikkeld, dus werken doet het. Het toestel komt ook heel professioneel over en het ziet er zeer goed uit.

Ik weet niet of Willem hem al geïnstalleerd heeft, maar ik vandaag wel. Ik doe er een aantal foto's bij, maar ben ook een nieuw systeem aan het uittesten met picasa voor de filmpjes: klik op deze link en dan wordt je verbonden met picasa. Hier staan een vijftal filmpjes op die je normaal achter elkaar kan bekijken. Het enige wat je moet doen is de filmpjes in hoge kwaliteit bekijken. (rechtsboven). De laatste 2 filmpjes laten mijn koi zien, die de winter goed doorstaan hebben.

Als het met de filmpjes goed werkt, geef me dan eens een seintje via de reacties...


Meer afbeeldingen

Reacties

16 reacties tot nog toe

Deze proteineskimmer stond vorig jaar in Arcen,ik heb een tijdje met deze man gesproken en was onder de indruk van het geheel. Ben benieuwd hoe hij bij jullie uitpakt.

willem on 21/02/2009 19:56

Volgens mij is het een Noors product ipv Deens maar weet het niet zeker.

willem on 21/02/2009 20:07

Hoi Willem, dat klopt. En toen heeft Smulders de alleenrechten voor de Benelux afgedwongen, maar heeft er geen/of bijna geen verkocht. In ieder geval was de man niet zo gelukkig met de keuze van Smulders. Wij hebben toen voorgesteld om ze eventueel te verdelen, maar dat we ze eerst moesten uitproberen.

luc on 21/02/2009 20:08

Hoi Willem, dat klopt. Het is inderdaad een Noors produkt. De transportprijs was dan ook nogal aan de hoge kant. Als we het goed bevinden zal ik voorstellen aan potentiele kandidaten en ze dan per 5 te laten komen. We zullen ze eerst uittesten.

luc on 21/02/2009 20:09

Hallo Luc

De filmpjes zien er keurig uit .
Ben benieuwd of Rini een mooie beschrijving ( verhaal )geeft over de eiwitafschuimer .
Is interessant om hier wat meer over te weten .
Kom volgende week langs met mijn nieuwe airlift .
Kan je er een filmpje van maken .
Hopelijk tot zaterdag .

Marcel on 21/02/2009 20:20

Is dit alles gemaakt in carbon?

Kost ook een aardige duit zeker?

mvg

Gio

Giovanni on 21/02/2009 20:34

Het is me niet duidelijk in welk materiaal het is gemaakt. Het lijkt wel een combinatie van plastic en polyester. De prijs heb ik nog niet berekend, maar ik denk dat voor dit soort zaken de prijs ondergeschikt is aan het nut, als de prijs in verhouding tot het nut voldoet. Ik zal in de loop van de week de eventuele prijs kenbaar maken.

luc on 21/02/2009 20:47

Hoi Marcel, ik ben echt benieuwd naar je nieuwe airlift....en werkt het ook ?

luc on 21/02/2009 20:47

Wederom een interessant produkt...ben erg benieuwd of het ook echt een meerwaarde heeft...en natuurlijk benieuwd naar de onderbouwing van Rini waarom nou juist dit apparaat! en wat ie precies doet...

Matthijs on 21/02/2009 21:16

Hoi Luc
Ik heb de airlift al getest en ben zeer tevreden over het volume .
Heb er al drie gemaakt voor mijne nieuwe vijver .
Tot zaterdag

Marcel on 21/02/2009 22:11

Hoi Luc,

Ik heb twee jaar geleden al contact gehad met deze producent en ze ook gesproken in Arcen. Alleen was het voor mij te duur om enkele over te laten komen de kosten voor transport waren net zo duur als de inkoop van twee filters. Ik heb dit product voor het eerst op engelse sites gespot en heb toen de producten weten te achterhalen. Ik weet dat Gert van Takazumi het filter al meer dan een jaar op zijn vijver heeft staan en dat het filter perfect schijnt te werken. Alleen kan het filter niet gebruikt worden zonder voorfilter zoals de bakie showers want dan zit hij in no time verstopt. Het is een echt druppel filter en kan dus alleen licht vervuilt water aan. Maar de afschuim functie schijnt perfect te werken.

Gr,
Patrick

Patrick (Interkoi Veenendaal) on 22/02/2009 23:00

Patrick, ik zou in godsnaam niet weten hoe deze druppelfilter verstopt zou kunnen raken. Mij lijkt dit onmogelijk. De doelstelling is ook niet om te filteren maar om de kleurstoffen uit het water te halen, dus meer zoals een veredelde febi. de vorming van eiwit werkt perfect tot hiertoe. Ik denk niet dat je het als een filter met bacteriekweek moet bekijken, maar eerder als een waterverbeteraar die het water zeer helder maakt en tegelijkertijd een stoot zuurstof in het water stort. Ik heb er in ieder geval een goed gevoel bij. De prijs is inderdaan aan de hoge kant.

luc on 22/02/2009 23:18

De behuizing van deze Clarity proteine skimmer is gemaakt van ABS plastic (Acrylonitril Butadieen Styreen). Dat is hetzelfde materiaal waarvan Lego blokjes gemaakt zijn. Het materiaal blinkt uit in taaiheid en sterkte en is bestand tegen temperaturen van -25 tot +60 graden C. Het wordt gebruikt voor o.a. golfclubs en hogedrukpijpen. Het is gevoelig voor aceton en vuur.
Doelstelling van deze skimmer is velerlei: 1) het water dunner maken, m.a.w. 1) het ontdoen van opgeloste, organische stoffen zoals eiwitten en rottingstoffen die schuimplakkaten teweeg brengen en de groei van koi belemmeren, 2) het ontkleuren van het water en 3) het terugbrengen van het CO2-gehalte en (zonodig) het opvoeren van het zuurstofgehalte. De Clarity is een nieuwe generatie proteine skimmers en is gepatenteerd. Reeds vastgesteld is dat het nitraat- en fosfaatgehalte dramatisch gereduceerd wordt en dat de groei van algen dienovereenkomstig wordt beperkt. Waterverversing kan tot de helft teruggebracht worden en de groei van pathogene bacteriën wordt aan banden gelegd. Tenslotte wordt het filter minder belast door de verminderde ontwikkeling van ammoniak en nitriet.

rini on 23/02/2009 00:12

Luc,

Verstoppen zal het danniet direct maar te veel vervuiling zal de ook de werking van dit filter teniet doen. En wat Rini schrijft is dit net iets meer dan een vereedelde Febi en is vooral de nitraat reductie van dit filter een hele mooie bijeenkomst.
Ik heb met de mensen van Clarity gesproken en te veel vervuiling kan niet door het filter zelf afgebroken worden en ze hebben mij duidelijk medegedeeld dat het filter het beste werkt als er zo veel mogelijk grof en zweef vuil uit het water is gefilterd. Verder werd verteld dat de werking van de afschuimer bepaald wordt door het voer wat er gebruikt wordt. Te vet voer zou er voor zorgen dat er geen eiwitten afgeschuimd kunnen worden. Let wel dit is wat mij veteld is door de mensen van Clarity en wat zij hebben ondervonden met alle proeven die zij zelf gedaan hebben en in mensen in engeland.

Patrick (Interkoi Veenendaal) on 23/02/2009 20:40

Maakt in feite niet zoveel uit, Patrick. Het is juist goed om drie verschillende testomgevingen te hebben, zodat we bij het testen kunnen vaststellen wat deze skimmer wel en niet kan. Overigens heb ik begrepen dat zij die skimmers hebben getest op vijvers met alleen een beadfilter.

rini on 24/02/2009 00:38

Hoi Patrick. Dat klopt inderdaad wat ze zeggen. Dat de filter de verwerking van het vuil niet aankan lijkt mij evident. Ik geloof ook niet dat hij daarvoor gebouwd of gebruikt moet worden. In mijn bescheiden denkwereld is het een aanvulling op de bestaande filterinstallatie, want in mijn ogen kan niets een traditioneel filter vervangen, en met traditioneel bedoel ik de ruime kamers om het vuil te verwerken als zijnde de vortexlijnen van deltafiltration of de "rini-lijnen" (de filters in mijn nieuwe vijvers) waar ik ontzettend tevreden over ben.

luc on 24/02/2009 07:22