De veiling zelf vandaag.

De veiling zelf vandaag.Voor de mensen die het nog nooit gezien hebben en voor de nieuwelingen heb ik alles nog eens op een rijtje gezet hoe een veiling verloopt.

Eerst en vooral worden alle vissen aandachtig bekeken en gekeurd. Ik heb een 8 minuten durend filmpje in elkaar geknutseld, zodat je de vissen wat kunt bekijken. Geniet er maar van.

De meeste belangrijke dealers waren aanwezig, en dan praat ik vooral over Hong Kong, Indonesië, Singapore, China en nog een paar andere landen. Over het algemeen krijgen ze carte blanche van hun klanten om bepaalde koi te kopen, of ze krijgen een bedrag ter beschikking zodat ze weten hoe hoog ze kunnen bieden. Wat een luxe positie...

Ditmaal waren er een 20-25 mensen aanwezig die alle vissen opkopen voor hun klanten. In dit geval waren er 118 koi waarvan het meeste deel kohaku. Ze waren trouwens bloedmooi hoor, de kohaku...

Alle informatie van de koi hangt aan de muur. Dan begint het showen van de vis in een blauwe bowl. De mensen kunnen de koi dan nog eens zien, maar over het algemeen hebben ze vooraf al een goed idee op welke vis ze willen bieden.

Je moet je hand opsteken of je moet het stokje met je nummer omhoog houden. Zolang je bied gaat de prijs omhoog, en dit gaat vrij snel hoor. Tegelijkertijd zie je de prijs ook op een scherm verschijnen. Als Daisuke ziet dat er geen hogere biedingen meer komen, dan klopt hij met een hamer op de tafel en is de verkoop gesloten. Aan de hand van je nummer wordt genoteerd voor wie de koi bestemd is.

Als er een koi hoger dan een 1 000 000 yen verkocht is, wordt er traditioneel een soort ritmisch handgeklap georkestreerd. Een leuke traditie dat je het best in dit filmpje kan bekijken, zodat je weet hoe het in zijn gang gaat.

Het is een heel georganiseer om alles in goede banen te leiden. Over het algemeen zijn er toch een 8-tal jongens bezig om de koi uit de vaten te nemen, voor te rijden en daarna terug in een vijver te zetten. Als het middag is, krijgen de mensen over het algemeen een lunch aangeboden in de vorm van een bakplaat waar je vlees op kunt bakken. Geweldig lekker, dat kan ik je verzekeren.

Na de show heb je de mogelijkheid om je vissen nog eens te bowlen en te filmen, zodat je alles aan de mensen thuis kunt tonen. De veiling begon deze morgen om 10.00 uur en ik denk dat rond 16.00 uur alles in kannen en kruiken was. Om je nog een indruk te geven hoe de Momotaro farm eruitziet, heb ik ook een kort filmpje gemaakt van de farm, gelegen naast de rivier. De duurste vis van de veiling is geworden de kohaku love queen nr. 1

Dan pas begint het echte werk. In het hotel aangekomen moet ik alles monteren, de filmpjes in elkaar frutselen, alles uploaden en tenslotte een nieuwsartikel schrijven om mijn lezers tevreden te stellen. Gelukkig heb ik er geen hectische week van gemaakt zoals anders en kan ik alles goed bijbenen. Ik heb besloten om niet te veel te kopen, maar wat ik koop moet ook goed zijn.

Ondertussen heb ik de afspraak gemaakt dat ik morgen de opensales vissen kan bowlen en filmen, en nadien ga ik met de boss himself een kleine selectie showa maken van kleine tosai. Hij heeft me beloofd om me het een en ander te leren, en het is altijd een hele eer om samen met hem een selectie te maken. Ik ben dus benieuwd...

Deze tosai ga ik tijdens de winter in een afzonderlijk verwarmde vijver op laten groeien tot in het voorjaar. Het worden de goedkopere tosai voor de liefhebbers. Ze hebben op dit ogenblik alleen nog showa zitten, maar dat komt goed uit, want die heb ik op dit ogenblik niet te veel meer.Meer afbeeldingen

Reacties

9 reacties tot nog toe

Goe bezig Luc :-)

grtz,

LucDD on 20/11/2012 17:02

Mooie omgeving en dit is toch een beleving wat je ooit moet hebben mee gemaakt als koi...freak. Lekker stukje Kobee beef als afsluiter van de trip. Och klinkt als het paradijs.... Genieten Luc zolang je er nog bent!

Arjan on 20/11/2012 18:35

Eigenlijk meer volk verwacht bij Momotaro! Dat neemt niet weg dat er prachtige koi aangeboden worden! Als je dit leest is dit toch ongelofelijk hè, koi van + - 15 maand oud en 60 cm!!! Hoe doen ze dat? Zit het hem in het voeder, de waterwaardes? De infrastruktuur? De bloedlijnen?
Welk koivoer wordt er nu gebruikt bij Momotaro? Is dit nog steeds FD food Luc? Of nog ander voeder? Vele vragen en ik hoop toch wat antwoorden...

Moet voor u Luc toch niet gemakkelijk zijn om in een vreemd land te reizen waar ze enkel Japans spreken... Nog verder succes en met een smile bekijk ik al deze mooie filmkes.

Dit is voor ons koifreakers( zoals Arjan het verwoord , alias James bond) toch heel mooi om Luc's adventuren te mogen volgen.

kurt on 20/11/2012 20:30

Heb je geen klop gekregen Luc, toen je die mensen filmde als ze aan het eten waren ?

johan on 20/11/2012 20:31

hahahahaaha Johan, das een goei man

kurt on 20/11/2012 20:33

Amai, heel wat vragen Kurt. ik zou willen dat ik al de antwoorden kende, dan hoefde ik niet meer naar Japan, maar deed ik het zelf. Ik denk dat je hier moet stpreken over kennis vooral, en infrastructuur. Voeg er dan nog eens de top bloedlijnen eraan toe en je hebt het juiste brouwsel.

Wat het voer betreft, zal ik eens kijken vandaag. En voor Johan zal ik in de loop van de dag over van de week eens proberen wat filmpjes te maken van de stad en van de omgeving. Best interessant hoor...

luc on 21/11/2012 00:07

Ja luc, de bloedlijnen hebben we al, het voer ook. Op het gebied van infrastruktuur kan het beter denk ik? De kennis? Er zijn in Belgie genoeg koizaken die weten van aanpakken denk ik...Zit het hem in het water, ik weet het niet... Ik ken hier jongens die ieder jaar broed laten uitkomen van koi, 15 maanden later is het visje amper 15-20cm. Deze jongens doen er dan ook alles voor om het broed groot te laten worden. Er moet toch iets zijn dat die Jappen gebruiken om ze zo groot te laten groeien( 15 maanden--60 cm!)
Alvast dank Luc voor de reactie.

Wij fokken schapen en wij kweken ze op als de manier zoals in Engeland, wij hebben dan wel het goede resultaaat idem als Engeland!! Snap je hem?

kurt on 21/11/2012 08:43

Persoonlijk denk ik dat je hier jaren van ervaring op het gebied van vissen selecteren ziet. De beste vissen, met top genen, laten ze door groeien. Ook in de winter flink verwarmen en flink voer erop (circa 3% van gewicht). Kijk eens hoeveel tossai er bij momotaro geproduceerd worden pfffff bakken vol.

Veel kwekers die de vissen door voeren in de winter trekken nissai van 60+ cm.

Dan nog de hoeveelheid water die ververst en verpompt wordt dat is voor een particulier gewoon niet haalbaar.

En 3% van het lichaamsgewicht is echt heel veel voeren...

Ray on 21/11/2012 09:51

@ Kurt en Ray,

Misschien is er zelfs slimme doping (bv. groeihormonen) in het spel, wie weet?
Het kan misschien gek klinken, maar de aanhoudende suprematie van de zuiderse kwekers qua groeiresultaten (zowel body als lengte) en het pakken van hoofdprijzen op de grote shows doet mij onwillekeurig de parallel trekken met de overheersing van Lance Armstrong en zijn team in de periode toen deze 7 keer op rij de Tour de France won.
We weten intussen allemaal hoe dat kwam :-)

Martin on 22/11/2012 00:24