De Yen doet ons de das om

De Yen doet ons de das omDe yen gooit veel roet in het eten.

Wat moet je dan doen, wachten tot de yen opnieuw op een aanvaardbaar peil komt, goedkopere koi kopen, of blijven investeren in dure vissen, met het risico dat de vissen door het normaliseren van de yen weer goedkoper worden. Het blijft een moeilijk gegeven.

Op dit moment staat de yen op het hoogste peil sinds ik met de yen werk. Voor 1 euro krijg je 108 yen op dit ogenblik. 2-3 Jaar geleden was dit anders, dan kreeg je voor een euro bijna 165 yen. Om dit even te vertalen naar begrijpbare getallen moest je vroeger voor 100 000 yen ongeveer 610 euro op tafel leggen, nu is dat ongeveer 925 euro, een wereld van verschil.

Dit moet je dan nog eens doorrekenen in de kosten, de BTW en alle andere en dan is het eenvoudig om te weten dat koi kopen aan handelbare prijzen bijna een utopie is. Dan nog te weten dat Japanners geweldig kunnen tellen in ronde bedragen, dan is het helemaal een ramp. Medelijden met ons ? Helemaal niet...voor hun maakt het geen verschil, want de yen die ze krijgen zijn voor hen altijd evenveel waard. Bovendien genieten ze van een onvoorstelbare hoge stroom van harde contanten die via China en andere Aziatische landen binnenstromen.

Het is een zeer moeilijke situatie. Voor de goedkopere koi maakt dit een ietsje pietje verschil, maar als je over de duurdere koi begint na te denken, dan is het hek van de dam. Het is dan ook een moeilijk gegeven om krachtdadige beslissingen te nemen.

De Japanners hebben ook een andere manier van tellen. Door de verschillende manieren van tellen in Europa en Japan kan het moeilijk zijn om met een Japanner over grote bedragen te spreken. Waar men in Europa in duizenden en miljoenen praat (met 3 cijfers tegelijk), denkt men in Japan in groepen van 4 cijfers (myriaden). Als een niet-Japanner dus over 10 miljoen yen spreekt, zal een Japanner dit eerst moeten vertalen naar 1000 maal 10000 yen, alvorens hij een gevoel kan krijgen voor de hoeveelheid geld.

Dat kan wel zo omschreven worden, maar volgens mij is er niets mis met hun gevoel.

Meer afbeeldingen

Reacties

7 reacties tot nog toe

mooi moment om eerst eens leeg te verkopen Luc.

marco on 03/01/2011 17:47

Het grote verschil van de prijs zal wel door de grote stijging van de "VRAAG" zijn zeker.Waar ze vroeger (een tien jaar geleden) in ieder land maar enkele koi hadden zitten,ligt er nu in bijna iedere tuin wel een vijver .En zolang wij zotten maar blijven dokken zullen de prijzen wel stijgen.Maar ja, ze zijn zo schoon mijneer.
Zoals je prijzen nu zijn vind ik ze persoonlijk eerlijk.Ik kijk dan ook enkel in mijn beugel .Ja natuurlijk zijn er bij die niet voor mij bestemd zijn ,maar keus genoeg toch.

johan on 03/01/2011 20:39

de yen koers is inderdaad te zot voor woorden...koi voor een fatsoenlijke prijs aanbieden is momenteel bijna niet te doen... dat zie je overal...

Matthijs on 03/01/2011 20:42

Dit is nu de vrije markt, veel vraag en dan zijn er altijd mensen die het willen betalen. Al is het maar voor de status, kijk is ik heb van die en die "topkweker" een top vis gekocht.
Misschien moeten we de "topkwekers" maar is links laten liggen en nieuwe kwekers een kans geven.

Jent on 03/01/2011 21:22

Luc,

Heb je ook (op basis van jou ervaring) wat een koi 3 jaar terug kostte en nu zou moeten kostten (in Yen) ?
Ik doel dan dus niet op de valuta koers, maar puur op de aanschaf waarde van een vergelijkbare koi.

Want dan zou het verschil dus nog groter worden asl je hier schetst.

Ik realiseer me dat dit een moeilijke vraag is, maar wellicht heb je er een 'gevoel' bij.

Dan zie je m.i. pas echt wat je bijvoorbeeld nu zou moeten neertellen voor een koi die 3 jaar geleden bijv. een € 1.000,- gekost heeft.

gr jan


jan on 03/01/2011 22:39

Ik heb de berekening eens doorgevoerd in min excel file, en ik kom tot de conclusie dat een koi die eerst 1000 euro zou kosten tegen een bepaalde winstmarge, nu 1500 zal kosten, maar met een lagere winstmarge, anders worden ze te duur.

luc on 04/01/2011 06:50

dank voor je antwoord Luc,

ondanks een lagere marge zie je dan nu toch dat koi 50% duurder zijn geworden in een paar jaar tijd.

Dat vind ik een behoorlijke inflatie ;-)

jan on 06/01/2011 21:11