Duidelijkheid Jumbo tosai

Duidelijkheid Jumbo tosaiVoor velen is het niet duidelijk wat de omschrijving Jumbo tosai eigenlijk wil zeggen. Ik ga hier even verder op in, dit naar aanleiding van een vraag die ook aan Rini werd gesteld in zijn column.

Wij hebben er onderling reeds meerdere discussies over gehad, en ik geef hier even mijn persoonlijke mening.

In mijn ogen zijn er 2 waarheden.
Waarheid 1:
Dit is volgens mij de enige echte waarheid en goed omschreven door Rini, namelijk: Het verschil zit hem in de groeigenen die de tosai van de ouderdieren hebben meegekregen. Tosai van gewone ouderdieren kunen naar rato groot zijn maar hun groei vertraagt sterk na hun 2e en 3e jaar. De echte jumbo tosai, dus de eenjarige die afstammen van echte jumbo ouderdieren, blijven daarna ook doorgroeien. De omstandigheden (vijver, voer temperatuur e.d.) bepalen ten slotte in welk tempo en tot hoe ver die groei gaat. Kort en krachtig omschreven en volgens mij de enige echte waarheid. Je kan immers van een dwerg geen reus maken, en een reus zal nooit geen dwerg worden, tenzij er iets mis is gegaan in de huishouding.

Waarheid 2
Dit noem ik even de commerciële benadering van de omschrijving Jumbo tosai. Als stelregel wordt aangenomen dat koi die op een ouderdom van 8-9 maanden een grootte hebben bereikt van ± 30 cm, worden als Jumbo tosai aangeduid. Hier zit echter een adder onder het gras. Mits de nodige kennis kan men een tosai makkelijk in zijn eerste levensjaar "forceren" naar een tosai van 25-30 cm. Hier zit hem echter het gevaar. Als ze nu ouder worden, nemen de speciale omstandigheden af en zullen de genen bepalen hoe groot de koi uiteindelijk zal worden. Misbruik van het woord Jumbo tosai ligt nu voor het oprapen...

Jumbo tosai is dus een relatief begrip, en de commerciële benadering is zoals het woord het omschrijft, puur commercieel. Ik ga in deze met de uitleg van Rini mee, want een echte jumbo tosai met de goede genen zal in een latere fase, mits de goede omstandigheden ook zijn volle capaciteit van zijn mogelijkheden kunnen benutten. Samengevat zou ik zeggen dat het heel belangrijk is dat men de ouderdieren kent. Dit bied enige garantie als men naar een jumbo koi wil toegaan, en dan nog zijn de omstandigheden bepalend voor de uitkomst. Kortom gezegd als een Jumbo koi die de capaciteit (genen) heeft om 90 cm te worden, dan kan je stellen dat een afstammeling die dezelfde genen heeft, ook uit kan groeien tot 90 cm als hij 100 % van zijn capaciteit kan gebruiken. Zijn de omstandigheden niet optimaal door mindere waterkwaliteit, slechte huisvesting of andere, dan zal deze geen 100%, maar misschien slechts 70% van zijn mogelijkheden ontwikkelen. Hierdoor wordt hij geen 90 cm, maar 63 cm, of benut de koi slechts 70% van de haar toegekende mogelijkheden.

Mijn idee van optimale omstandigheden, zijn 15 m³ water per koi, in een natuurlijke mudpond niet te vergeten, verrijkt met klei en algen op een temperatuur die gelijk of boven de 23° is. Dit aangevuld met goed voedsel zal alles uit de koi halen wat mogelijk is. Dit heeft niets te maken met het vijveren in onze landen, omdat de omstandigheden niet kunnen vergeleken worden. Wij kunnen, mits de nodige kennis, een koi ook groot krijgen in een kleinere vijver.

Een meester in het kweken van Jumbo koi is natuurlijk Momotaro. Wij hadden onlangs een gesprek met Daisuke over dit gebeuren, en hij vertelde ons dat 110 cm op dit ogenblik een haalbare kaart is. Zelf hebben zij het idee dat 130 cm het summum is, en hier zullen zij naar streven. De volgende vraag die zich stelt: Is dit mooi. Dit is een persoonlijke opvatting, en ik moet eerlijk zeggen dat ik verschillende koi van over de meter heb gezien, en neen, het is niet mooi op dit ogenblik. Als goed voorbeeld haal ik de yondan sanke aan van Momotaro die op dit ogenblik een meter is. De body is gewoon niet meer het van het, achter het hoofd zijn ze ietwat ingevallen en als je langs de zijkant kijkt, dan mis je iets aan de bouw. het zijn langgerekte dieren geworden, zonder echte duidelijke body. Ik vond het zelfs niet mooi. Inside information zegt dat er eerst aan lengte wordt gewerkt en pas daarna begint men de body te "stylen". Het kan, maar voor mij persoonlijk is een jumbo van 85-95 cm op dit ogenblik toch het mooiste, en hoeven ze echt niet groter te worden.

Nog even ter verduidelijking: Dit is mijn eigen waarheid, en is altijd open voor discussie, en onderschat 85-90 cm niet hoor. Er zijn maar weinig koi in het land die deze edele grootte bereiken. Eén daarvan is Domino (notabene een mannetje van 93 cm, een andere Shiba Zakura...)

Meer afbeeldingen

Reacties

9 reacties tot nog toe

Perfect verwoord, Luc. Hoe zei men dat ook altijd: "van twee kleine Japannertjes kun je geen grote Zweed maken?" Wat betreft de lengteontwikkeling van deze Momotaro jumbo's. Ik zie nu dat bij sommige vissen de staart met het staartstuk al ruim eenderde van de lengte van de vis gaan vormen. Qua bouw gaan ze steeds meer de richting in van de originele wilde karper van vroeger: langgerekt, strak en smal in de schouders met nauwelijks nog een knik ahter de kop. Door de smallere rug komt het kleurenpalet meer op de flanken te liggen in plaats van bovenop. Maar het blijven indrukwekkende vissen.

rini on 28/01/2010 11:40

Luc,

Bedankt voor de duidelijke uitleg. Maar hoe kom je er achter wat de echte "Jumbo Tosai" zijn? Tja je moet natuurlijk naar een gerenomeerde dealer gaan, maar toch!
En wat je schrijft over die mega grote koi ben ik het volledig met je eens, ik vind ze ook niet (allemaal) mooi.

Jan on 28/01/2010 19:48

Daar heb je volkomen gelijk in Luc , slag je de nagel op zijne kop .
Durf je Momotaro ook te vertelllen dat dit niet meer mooi is ?
Dan is Shiba honderd keer mooier dan die raket .
Van die lange smalle ben ik helemaal niet van onder de indruk , niet mijne smaak.
Dan mogen ze gerust stoppen bij 90 cm met een fatsoenlijke body .

Marcel on 28/01/2010 20:21

Jan, je moet inzicht hebben in de bloedlijnen van de koi. Normaal gesproken is de kweker hier eerlijk over. Dan moet je je dealer vertrouwen dat hij de juiste informatie doorgeeft. Een mooi hulpmiddel daarbij zijn de certificaten. Er staan veel vraagtekens bij certificaten, maar ze vertellen je wel wat je moet weten. Certificaten zijn geen kwaliteitslabels, maar een oorsprongsattest zodat je weet welke de ouders zijn van je koi en wanneer ze geboren worden. Ze worden wel niet bij iedere aankoop gegeven, want dat zou voor de kweker niet te doen zijn. Hierdoor weet je wel dat de vis beter is dan het gemiddelde. Ook niet vergeten dat niet iedere kweker certificaten aflevert.

luc on 29/01/2010 07:18

Hoi Luc,
mooi en duidelijk verhaal.
Het is net wat je zegt je moet wel vertrouwen hebben in de dealer, dit is immers je bron van informatie over de koi.
Dealers die denken daar komen ze toch niet achter, want de klant heeft de kennis niet, is een lompe handelaar waar je niets aan hebt.

Wat is de Daishiro een donders mooie koi.
dit is echt mijn droom koi.
groeten Johan Frentz

frentz on 29/01/2010 09:21

Dromen moet je waarmaken Frentz.

luc on 29/01/2010 09:38

luc wil je wat meer informatie kunnen geven over die kohaku nr 0003
0004 0005 0006 en wat de prijzen er van zijn.
hier loop je toch warm van als kohaku liefhebber.
p.s. ben je alleen zaterdag open ik moet de hele dag werken
maar misschien ook op zondags als er een aan koopt of niet soms.

theo on 29/01/2010 14:57

Hogere prijsklasse staat erbij Theo, helaas...Ik stuur je wat richtprijzen per mail.
Ik ben volop met de nieuwe zaak bezig van mijn zoon en moet zondag ook verhuizen. Morgen ben ik aanwezig van 11.00 tot 16.00 uur.

luc on 29/01/2010 17:46

Dromen moet je zeker waarmaken, Luc.

Ik ben net vader geworden van een mooie zoon, Roan.

dat is er al een.

ene de Daishiro zal wel dromen blijven, ivm €€€€

frentz on 29/01/2010 22:21