Een dag die voldoening schonk.

Een dag die voldoening schonk.Het was gisteren een lekkere rustige dag, zodat ik eens kon ontspannen en genieten. De shows beginnen hun ding te doen, en dan is het logisch dat het iets rustiger is.

Ik heb dan ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om te beginnen met een update te maken van het bestaande bestand, want ik heb graag dat dit zo overzichtelijk mogelijk is. Je moet niet aankomen bij interkoi en naar een koi komen kijken die ofwel niet meer aanwezig is, ofwel al een volledige gedaanteverwisseling heeft gemaakt.

Ik wil dat je de koi ziet zoals hij is, en zoals hij op het filmpje wordt getoont. De foto kan misschien nog wel eens wat afwijken, maar de filmpjes zijn zo up to date mogelijk. Nu ga je me weer een verschrikkelijke zagevent vinden, maar ik heb ontzettend genoten van de evolutie van de koi die aanwezig waren, tenminste van diegenen die ik gisteren lekker alleen gebowld heb.

Het duurde wel niet lang, want na mijn 5de koi kwam Danny en Tommy al aangezet, en die konden nog juist even mee profiteren van de filmsessie. Ik heb gebruik gemaakt van mijn dure super Japanse bowl, waar ik nog geen 5 minuten spijt van heb gehad dat ik ze aangekocht heb, ze zijn fantastisch om te gebruiken, en toch zeker met het super afsluitnet dat ik erbij heb gekocht.

Ik heb ze per 5 in deze bowl gezet en daarna één per één gemeten en gefilmd. Ik geef je een klein overzicht, zodat je ook kan meegenieten. Mooier nog, ik geef je een filmpje van bij aankomst, en dan zoals ze nu zijn, en dan kan je de ontwikkeling zelf wat volgen.

Sanke van Momotaro SA-OS13-1016 bij aankoop
Sanke van Momotaro SA-OS13-1016

Een goede raad aan mensen die een beloftevolle sanke zoeken: zeker en vast de moeite om je geld op te investeren. Zal een bijzonder goede sanke worden. De grootte speelt me niet zoveel rol, ondanks het feit dat ze van 51 naar 61 is gegroeid van oktober verleden jaar tot nu, maar vooral de beloftevolle kwaliteit die zich laat zien.

Sanke van Sakai 1310035 bij aankoop
Sanke van Sakai 1310035

Ik hoop dat je de voorspelde verandering kan zien en dat het sumi het sashi op het eerste patroon gaat overlappen.

Sanke van Sakai 1310043 bij aankoop
Sanke van Sakai 1310043

De verandering zal je zelf ook zien, en wat ik vooral zie is de stap naar volwassenheid. Deze sanke bekoort me bijzonder. Ik zeg op het filmpje wel 63, maar dat klopt niet. Het is 57-58 cm, foutje bij het kijken naar de Japanse meetlat.

Sanke van Sakai 1304030 bij aankoop
Sanke van Sakai 1304030

Deze kohaku heb ik als tosai aangekocht, en nu zonder speciale behandeling naar 64 cm gebracht. Mooi of niet ? Ik heb nog nooit iemand gehad die naar deze kohaku heeft gevraagd, en leg me nu maar eens uit waarom ?

Sanke van Momotaro SA-V13-10127 bij aankoop
Sanke van Momotaro SA-V13-10127

Een klassieke sanke van Momotaro. Een sanke die niet meer zozeer gewaardeerd wordt. Meestal omdat in de wandelgangen voorgekauwd wordt hoe een sanke eruit moet zien. Ik heb geen problemen als ik deze nu in de bowl zie. Er zijn vele beteren, maar nog veel meer slechtere.

De overige 5 ga ik wel eens in een volgend nieuwsitem uitleggen en presenteren, want anders wordt mijn nieuwsitem veel te lang. Ik denk dat je het met me eens kan zijn dat al deze koi er bijzonder voortvarend uitzien, en zeker een bepaalde vooruitgang hebben geboekt.

Ik raad dan ook aan om deze eens goede te bekijken, want buiten de laatste, zijn het allemaal nisai in hun overgang naar sansai. Ik ben er in ieder geval bijzonder trots op, en vooral omdat ze zich ontwikkelen zoals ik het in mijn hoofd heb hangen. Duur ? Neen, helemaal niet. Ga ze maar eens ergens zoeken.

Waarom zeg ik dat nu ? Ik krijg tegenwoordig regelmatig het verwijt naar mijn hoofd dat ik te duur ben met mijn koi ? Ik zal daar eens gevat op antwoorden...ik ben te goedkoop met mijn koi. Vertel me nu eens wie er in Nederland of België een collectie koi van deze omvang en van deze kwaliteit kan aanbieden voor dit geld ? Ik sta open voor een discussie hierover.Dit heeft totaal niets met arrogantie te maken, want zo zit ik niet in mekaar, maar met realiteit. Wat ik wel wil toegeven is dat mijn koi veel geld kosten, maar dat is een totaal ander gegeven.

Tommy kwam zijn Lion Queen showa ophalen van de veiling van februari 2014. Het was recht in de roos bij Danny die dit soort koi wel kan appreciëren.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
Danny is één van mijn eerste klanten, en hij kwam een sanke ophalen van de Taniguchi reeks van verleden jaar. Ik ga hier toch een klein verhaal aan koppelen dat misschien interessant is om op te volgen.

Danny kocht in laatste instantie nog een overblijvende sanke, met de woorden dat dit voor hem een echte tategoi was. Nu moet het lukken dat Ben, een vriend van Danny van weleer ook een sanke uit deze serie kocht, met idem dito woorden. Het moet nu wel geen nietes welles spel worden, maar gewoon een kleine rondvraag zonder bedoeling welke jullie nu de sanke zou zijn die jullie zouden aankopen.

Bekijk het filmje van beide sanke en geef even door welke koi jij zou aankopen. Het heeft niets met kwaliteit te maken, want dat kan je via een filmpje niet of nauwelijks lezen. Het is gewoon een vraag om te leren, en om proberen de mensen die mijn nieuwsitems lezen toch te trikkeren om eens te reageren.

Ze zijn beiden bijna even groot. De sanke met het grote witte patroon is 35 cm, de maruten was 34.5 cm. Beiden zijn in ieder geval een gouden aankoop geweest. Ik ben benieuwd.

Aan alle mensen die langs geweest zijn: bedankt voor de fijne zaterdagnamiddag, en als toetje kan je eventueel naar het filmpje kijken van alle filmpjes van zaterdag gekoppeld aan elkaar (10 min. 16 sec.)

Meer afbeeldingen

Reacties

4 reacties tot nog toe

heb deze sanke laten zitten omdat ik graag een showa bij wou.Ik had al genoeg sanke .Gezien mijn beste showa overleden was,heb ik met Luc een mooie deal kunnen sluiten en een showa aangekocht.
Als ik deze jonge sanke terug zie en de daarbij behorende prijs,dan zegt dat meer over de kennis van de gemiddelde hobbyist,dan over de kwaliteit van deze tosai.Zeer waarschijnlijk vrouw.Een geweldige body,zware backbone zwaar staartstuk ,de ogen bijna aan de zijkant van de kop ,een heel vol neusstuk ,zware borstvinnen en staartpartij.Dit alles aangevuld door hoge kwaliteit shiroji en zeer goed beni .Kiwa en shashi zeer goed verzorgd .goed patroon met goed verdeeld sumi.
Als ik een jonge sanke zocht voor een kleine prijs,maar met grote mogelijkheden, Dan zou ik de bennen onder mijn kont uit lopen om deze in bezit te krijgen.

ben on 25/05/2014 11:32

Hoi Luc,
Bij nr 1304030 staat een sanke, moet hier geen kohaku staan ?

nico on 26/05/2014 10:15

wat is die showa 04122 toch mooi, kwijl

johan frentz on 26/05/2014 10:20

Heb het deze morgen bemerkt Nico, en ondertussen aangepast. Misschien vernieuwen...

luc on 26/05/2014 11:05