Een diepdroevige dag

Een diepdroevige dagVandaag heb ik in principe afscheid moeten nemen van Shiraishi San, ofwel Yamatoya San, een prachtig mens met een geweldig hart voor koi.

Ik kan gewoon in superlatieven niet uitdrukken wat ik van de Yamatoya kohaku vind, daar zijn woorden te kort voor. Ik weet dat Rini het helemaal niet eens is met mij, maar ditmaal spreek ik hem pertinent tegen. Rini is nu eenmaal voor de Takedo koi, en de meningen moeten niet altijd gelijklopen. Het is dan maar aan jullie om te beslissen wie het in dit geval bij het rechte eind heeft.

We zijn vandaag de mudpond met de sansai gaan leegmaken bij Yamatoya San en dat is altijd een hele gebeurtenis. In de tweede mudpond zaten nog 2 kohaku van mij, namelijk Twisted mind, de kohaku met het halve gezicht, en de inazuma kohaku. Je zal dan ook tijdens de fotoreportage beide vissen uit de mudpond zien komen. Het gevoel dat er dan door je heengaat, dat kan ik niet beschrijven, dat moet je zelf maar mee komen maken als je dit wilt.

Ik ga er geen woorden aan vuilmaken. Bekijk de foto's en de bijgevoegde filmpjes maar, en zeg dan zelf maar wat je er van denkt. Het is niet enkel genieten, maar het is een continue rondlopen in hogere sferen. Twisted mind was ondertussen uitgegroeid tot 63 cm, één van de grotere in de mudpond, en de inazuma kohaku haalde net de 60 cm. Beiden zijn in feite een tiental cm gegroeid. Twisted mind (met het halve rode hoofd) zal blijven zitten tot volgend jaar, want het beni, de bouw van de koi en het shirojo zijn zo fenomenaal, dat ik deze echt niet mee naar huis wil nemen. De inazuma komt echter wel mee naar huis. Ik heb nog een 10-tal andere kohaku geselecteerd die ik wou laten zitten, maar ik kwam niet tot een overeenkomst met Yamatoya San. Ik wou de mensen de gelegenheid geven om een kohaku aan te kopen van de kwaliteit die Yamatoya aanbied, en deze dan een jaar te laten zitten, zodat ze hetzelfde gevoel konden ondervinden als ik. Hij vroeg echter zoveel geld voor de goede koi, dat ik het risico gewoon niet aandurf, en dat wil wat zeggen. Een koi zo aankopen, en dan een jaar in de mudpond laten en deze als sansai te mogen zien is zowat het mooiste wat er is, maar als ik dan een koi zoals dat moet gaan aanbieden aan minstens 10 000 euro (ja je leest het goed) dan kan ik er helaas zelf ook niet achter gaan staan. Ik heb alles gebruikt wat in mijn macht lag om de koi tegen een betaalbar prijs aan te kopen, maar het lukte me niet. Laat de betweters nu niet zeggen dat ik niet weet hoe ik moet onderhandelen, en zeg nu niet dat je eerst een lange relatie met een kweker moet hebben om de koi goedkoop te kunnen inkopen....bullshit. Zij weten precies wat ze ervoor kunnen krijgen, en dan mag je nog zulke mooie ogen hebben, je kan ze niet aankopen. Eerlijkheidshalve moet ik nog toegeven dat ze gelijk hebben ook.

Ik heb gewoon alle wegen bewandeld om toch een overeenstemming te bereiken, het lukt echter niet, en ik wil me niet verlagen om naar een minder kwaliteitsniveau te gaan in dit geval.Ik moet daarom afscheid nemen van Yamatoya en me concentreren op een andere kweker. Ik ben dan ook diepbedroefd, want Yamatoya heeft de beste kohaku in mijn ogen van Japan, en daarmee bedoel ik ook Sakai. De Yamatoya kohaku hebben zulk een vrouwelijke schoonheid, zulk een warme kleuren die echter pas op latere leeftijd naar boven komen, dat je ingetogen naar deze kohaku moet kijken. Het zou oneerlijk zijn om de mindere kwaliteit van deze man te promoveren.

Daarom zeg ik met spijt in het hart dat ik afscheid neem van Yamatoya. Ondertussen heb ik een aantal fims op de server gezet. Bekijk deze, en geniet sereen van al het moois dat deze man heeft geproduceerd....

Yamatoya San - 01
Yamatoya San - 02
Yamatoya San - 03
Yamatoya San - 04
Yamatoya San - 05
Yamatoya San - 06


Meer afbeeldingen

Reacties

15 reacties tot nog toe

prachtige kohaku's luc een streling voor het oog

rudy on 25/10/2008 18:08

Wat een pareltjes en wat een mooie foto's! Die kleuren zijn wel fantatstisch zeg, dat hi is lekker dik van alle kohaku's! Alleen daar naar kijken is denk al een genot voor jullie. En 10.000 euro is inderdaad wel heel veel geld! Ze worden volgend jaar wel goedkoper als de kredietcrisis doorzet :-) De kachel moet ook in Japan blijven branden toch? ... Toch nog iets gunstigs daaraan......
En dan foto 12.... wat een rug!
En de koi van Interkoi zijn gewoon prachtig! Wat een plaatjes! pfffffffffffff

Ton on 25/10/2008 18:20

hoi luc
Twisted mind is in een woord geweldig het wit doet zeer aan je ogen en het hi lijkt er wel op gegoten zo strak afgelijnd
nog een jaartje in de mudpond zal deze wellicht nog stevig groeien
yamatoya kweekt gewoon weg pracht kohaku !!!!!

michel on 25/10/2008 18:48

De kohaku van foto 27 (bovenste) wil ik...... please.......... :-)

Ton on 25/10/2008 18:51

ik moet maar een zonnebril met sterkere glazen gaan kopen .
je zult zo,n bekko in je vijver hebben prachtig .

Ben Doorakkers on 25/10/2008 19:24

Hoi Luc,

Dat zou echt wel balen worden als de Yamatoya koi van deze kwaliteit onhaalbaar gaan worden. Maar wel twee schitterende vissen. Echt beide vissen hebben een super kuidkwaliteit. Alleen is mijn mening dat het Hi bij Twisted mind te veel overheerst en hierdoor de verhouding met het shiroji weg is, en dat is bij de Inazumi veel beter. Ook de odome van de inazumi komt beter uit dan bij twisted mind. Qua body confirmation vind ik de Inzaumi ook sterker dan Twisted mind. Als ik in jouw schoenen had geztaan had ik welligt er voor gekozen om juist de inazumi te laten zitten om haar nog beter te laten worden. Maar ja dat is mijn mening.

Een ding staat als een paal boven waer dit zijn en blijven twee zeer mooie koi.

Gr,
Patrick

Patrick (Interkoi Veenendaal) on 25/10/2008 20:35

hoi
ben nog nooit bij jullie op de zaak geweest . en als ik dit zo zie
lijkt mij dat een heel gemist . zou het toch is gauw doen . als ik zie hoe sterk
het hi over de hele vis verdeeld is. vooral ook onder de laterale lijn . zeg dit
genoeg over de getoonde kwaliteit. ga zo door met ons te verwennen.

john en ans de leur on 25/10/2008 20:37

Hallo Luc,

Prijst hij zich niet uit de markt ? Wat is dan zijn afzetgebied de lokale Japanse Markt ? Sakai heeft toch ook mooie Kohaku 's !

Gerard on 25/10/2008 20:53

Heee John en Ans !!!! Ken jullie niet persoonlijk , maar wel de real-life soap !
Heerlijke stukjes van je John in de KOI van de NVN !!

groeten,

Joost

Joost Verbeek on 25/10/2008 21:12

@patrick; body patrick, is veel belangrijker dan patroon, dat is nu eenmaal zo. Je bent iets te veel met koi uit de boekjes bezig. Je moet het zien om te begrijpen.

@Gerard: om je een voorbeeld te geven. Ik wou absoluut de beste kohaku van Yamatoya hebben. Ik ga geen prijzen noemen, maar dit ging serieus hoog, te hoog naar mijn zin. Eventjes wachten dan maar.....de dag erop was hij verkocht; Idem dito met de 2 volgende kohaku. Hij kweekt slechts 340 nisai dit jaar. Ik kan hem wel begrijpen ergens. Waarom verkopen aan mij voor minder als hij toch het geld kan krijgen van iemand anders. Yamatoya blijft een persoonlijkheid.

luc on 25/10/2008 22:17

Hoi Luc en Rini

Kan je zeggen dat ik dik tevreden ben over mijn inazuma ben blij dat ik deze afgelopen jaar gekocht heb.

willem veldhoven interkoi on 26/10/2008 01:45

Hallo Luc en Rini,

Na ons 1e bezoek aan jullie op de laatste mooie zondag van september zijn wij zwaar onder de indruk weer huiswaarts gegaan en kijken sindsdien dan ook elke dag uit naar jullie "avonturen" vanuit het verre Japan!

Wij twee beginnende hobbyisten vinden het heel moeilijk om nog iets toe tevoegen aan jullie mooie en vooral leerzame verhalen, foto's en films....laat ik het zo zeggen wij worden er gewoon stil van.... want wat valt hier voor ons nu nog aan toe tevoegen.....dit is gewoon klasse !!

Wij kunnen het ons voorstellen dat het héél teleurstellend is als er maar weinig mensen zijn die op jullie verhalen een reactie geven want wij zien ook dat jullie ons graag laten mee genieten en zelfs de mogelijkheid geven om een kijkje te nemen in de "keuken" van deze voor de meeste toch onbekende wereld.

Maar ga vooral zo door en laat ons dromen!
Wij komen snel een keer aan om deze kanjers live te mogen bewonderen.

Johnny & Myra 2 stille genieters!! on 26/10/2008 08:48

Hallo Luc en Rini

wat de reactie betreft mooi heeeeel mooi . het is er dus nog altijd goed vertoeven
daar . ben er in 2006 geweest en de ik zit nog altijd op de wolk . het is echt te gek daar in het zuiden van japan .

vrg johan

johan on 26/10/2008 09:37

Luc,

Het was te verwachten dat dit zou gaan gebeuren met de prijzen van Yamatoya kohaku de kweker heeft met zulke formidabele kohaku een vlucht genomen binnen de koiwereld, werkelijk het neusje van de koi en dat drijft natuurlijk de prijs omhoog, de vraag ernaar..en geef de beste man ongelijk? Hij gaat nu de vruchten plukken van zijn jaren werk.

Ik zou persoonlijk ook Twisted Mind nog een jaar mudpond geven, als die volgend jaar oktober rond de 70 cm als een feniks uit de golven verschijnt...jajajaja
Het is zoals Luc zegt, het mooiste om te doen voor een hobbyist een aankoop 1 jaar in de mudpond laten evolueren bij de kweker..

Willem jij ook gefeliciteerd met de evolutie van je prachtige Inazuma Kohaku, niet meer 1 jaar mudpond voor haar in 't verschiet?

Jullie reisverslag was om van te smullen Luc, Rini en David en natuurlijk ook zeer goed ingekocht dit jaar, mijn complimenten!!! We waren heel erg onder indruk van de nisai Shiro Utsuri van Omosako, komen die ook naar Belgie of blijven die nog een jaar in Japan?

We komen zeker naar de nieuwe aanwinsten kijken als ze zijn binnengekomen.

Mvg.
Ingrid Faber en Ton Erkamp


Ingrid on 26/10/2008 12:17

Luc en Rini,

Ik kan maar een ding zeggen...wat een schoonheid zijn deze koi. Gewoon smullen

Gr,

Martijn on 26/10/2008 14:30