Een eenvoudige oplossing.

Een eenvoudige oplossing.Lap, het is weer zover...mijn zoveelste telefoon valt in het water. Nu wordt het tijd om een smartphone aan te schaffen.

Een telefoon is een onmisbaar ding in onze samenleving. Ik kan me nog wel herinneren toen de eerste telefoons op de markt kwamen. Een ongelukkig zwart ding met een draaischijf. Je moest toen nog de centrale bellen die je verbond met het nummer dat je aanvroeg...jongens wat worden we oud.

Ik herinner me ook nog de eerste gsm toestellen. Ik was één van de eerste die een draagbaar telefoontoestel bezat in mijn regio. Het was een panasonic, die ik had laten in bouwen in de auto. Kostprijs toen ± 120 000 Bfr of rond de 3000 euro nu...dat moet in 1989 geweest zijn als ik me niet vergis.

De verbindingen gingen nog niet zo vlot als nu. De grenzen waren nog niet open, en ik moest telkens als ik de grens passeerde een omschakeling in de telefoon maken. Toen was het nog enkel de Benelux en werkte het toestel enkel in België, Nederland en Luxemburg.

Op dit ogenblik neemt mijn jongste kleindochter (bijna 2 jaar) de Iphone vast, begint met haar vingertje over het scherm te gaan om haar favoriete liedjes op te zetten, of via Youtube naar haar favoriete filmpje te kijken, ik geloof dat het minni mouse is momenteel. Prachtig om te zien hoe kinderen zich iets onnatuurlijk eigen maken, zodat het voor hun een tweede natuur is. Wat heeft de toekomst nog in petto.

Om een lang verhaal kort te maken, komt mijn vrouw met een plastic hoesje af, steekt de telefoon erin, en zegt dat het nu wel genoeg geweest is om de telefoons in het water te laten vallen. De smartphones zijn te prijzig om ze zomaar te dopen...wat is een oplossing toch eenvoudig, dat ik er zelf niet aan gedacht heb.

Genoeg gezeverd nu, want deze site gaat over koi, en laat ons het daar maar bij houden, want die materie is al moeilijk genoeg.

Ik kreeg het bezoek van enkele bekenden in de koiwereld, die hun eerste stappen richting Interkoi hebben gezet. Het belangrijkste wat ik uit hun gesprek heb opgevangen was het verhaal over reversed osmose en de werking ervan. Ik hoor er goede verhalen over, maar wat mij niet zo heel duidelijk is, zijn de voordelen van reversed osmose.

Als ik het zo een beetje op een rijtje zet is omgekeerde osmose een proces om water te zuiveren. Een pomp drukt de vloeistof door een membraan in de stromingsrichting omgekeerd aan. Toepassingen zijn er voor bereiding van drinkwater, onder andere uit zeewater, aanmaak van ketelwater voor stoomketels en zuivering van sommige afvalwaters en mest.

Het verwijderingsrendement wordt niet alleen bepaald door de grootte van de te verwijderen stoffen, maar ook door de polariteit en de lading van de stoffen, het oplosmiddel en het membraan. Het systeem is vooral in England bekend, mede doordat het water daar niet van al te beste kwaliteit is.

Het belangrijkste wat ik uit het gesprek heb opgevangen is de bewering dat het hi zich evenredig over de schub laat verdelen, zodat je een egaal hi krijgt. Dikwijls is de kern van de schub intenser dan de buitenzijde van de schub, en dit zou via reversed osmose verbeterd worden. Een interessant gegeven om te bestuderen, dus ik ga er me dit jaar toch eens wat verder over buigen. Mensen die hier meer informatie over kunnen aandragen mogen me altijd contacteren.

Ik nam de gelegenheid ook te baat om enkele koi te bowlen, want tenslotte moet je je beste beentje voorzetten als er potentiële kopers komen. Vooral als Chris komt, doe ik mijn uiterste best, zij het met een dikke glimlach. Telkens probeer ik uit zijn mond een positieve klank te onttrekken over mijn koi, maar het is me nog nooit gelukt... lk heb dan enkele nisai laten zien van verschillende kwaliteiten, en ik had de indruk dat ze toch wel een beetje respect konden opbrengen voor de getoonde koi. Ik zet ze hier graag op een rijtje, zodat jullie ook mee kunnen genieten van deze minder bekende goden.

Mijn lievelingskohaku
Wat een shiro, of zie ik dat verkeerd ?
Een sanke die veel bewondering oogst
Een nidan kohaku die heel positief ontwikkelt
Een kohaku die iedereen kan bekoren
Een bowl tosai van Momotaro
En deze ging mee naar huis

Daarnaast kreeg ik ook nog het bezoek van Nico en vrouw uit Zeeland, die speciaal naar Arendonk gekomen waren omdat ze de website volgden en om enkele koi te kunnen zien. De meeste koi staan op de website, dus is het voor hun ook fijn om deze koi life te mogen aanschouwen. Het vreemde dat ik uit hun mond hoorde, was het feit dat ik goedkoop was met de getoonde koi...dat is een nieuwe...die had ik nog nooit gehoord.

Als men van zover komt is het ook evident om enkele koi te laten zien:
Enkele kleine shiro van Okawa
Een kohaku om kwaliteit herkanbaar te maken
Vergelijk van 2 kohaku
Het grotere werk
Een kohaku en showa met positievee ontwikkeling
Een bowl met vijvervissen

Ik hoop dat ze mijn uitleg en ontvangst op prijs hebben kunnen stellen, en dat hun lange reis vanuit Zeeland de moeite waard is geweest.

Het bezoek van Peter heeft me ook veel vreugde gebracht. Hij had reeds verschillende malen enkele koi bestudeerd die op de website stonden. En wat me vooral plezier deed, is het feit dat hij de koi niet speciaal moest gebowld hebben om ze toch aan te kopen. Zijn keuze was vooraf bepaald en na het zien van betreffende koi in de opvangbakken, besloot hij ze zonder meer aan te kopen. Zijn indrukken bevestigde zijn vermoeden, en hij twijfelde niet aan wat hij zag.

Als ik iemand op het terrein zie komen, ga ik er gewoonlijk naar toe als ik het opgemerkt heb, stel me voor en geef een hand. Volgens Peter had dit nog nooit iemand gedaan bij zijn weten, en hij kon dit merkelijk op prijs stellen. Ik beschouw het als heel normaal, maar blijkbaar is het dan toch niet...Dit zijn zijn aankopen:
Showa van Dainishi
Shiro utsuri van Omosako
Shiro utsuri van Omosako

Peter was vooral ook geïnteresseerd in de ontwikkeling van koi. Om dit even te illustreren liet ik een showaatje zien dat mij bijzonder was opgevallen, en dat een heel bijzondere ontwikkeling heeft gedaan sinds verleden jaar. Het gaat hier niet over een topshowa, maar toch een visje dat de moeite waard is om op te volgen. Het is dan ook meteen het einde van mijn lang verhaal van vandaag:

showa Juni 2012
oktober 2012
april 2013
gisteren gebowld

Leuk niet ?

Meer afbeeldingen

Reacties

5 reacties tot nog toe

Zo te zien en te lezen was het weer gezellig in arendonk ,en met zo,n koikichi mensen kan het niet anders volgens mij .grtjs

paul on 26/05/2013 13:12

@ Peter,niet alleen verstand van lease en aanverwante zaken.
Ook een goede smaak qua Koi,plezier ervan!

De Momo Sanke blijft een topper.

Gr.Jack.

jack on 26/05/2013 19:26

De meeste koi's krijgen hun natuurlijke minerale huishouding niet die ze dolgraag willen, ro is de dan nog eens de omgekeerde kant. Een van de grootste onzin in koiland is het verhaal " zacht water in Japan". Denk hier eens over na, daar klopt geen bal van. In alle onnatuurlijke toestanden geeft het visueel een mooie aanblik en groei ( onnatuurlijk ) gedurende een bepaalde tijd, daarna ligt hij of zij op de mesthoop ( grof gezegd ). Dat verdienen ze niet, het is niet meer houden van, het zijn geen lego blokjes.

Marcel D on 27/05/2013 07:29

Beste Luc,
Gezien mijn lange ervaring in de biochemie raad ik het niet aan osmose water voor koi en andere vissen te gebruiken. Osmose water wordt gebruikt voor productie van bepaalde voedingsproducten waar massa's water nodig is. Dit water komt meestal van grondwater, kanaal en rivierwater. Bij de productie van osmose water gaat 2/3 de van het water in de riool met alle vervuiling maar ook met alle mineralen. Je kan dan ook niet meer spreken over water daar het nog sterieler is dan D water (strijkijzerwater). Zoals je weet hebben koi mineralen nodig voor hun lichaam (bloed, spieren en skelet). Mineralen zit wel in hun voeding maar dit is onvoldoende als je in steriel water moet leven. Een groter gevaar zit er in voor de klanten die een koi aankopen die dan geen weerstand hebben tegen bacterien en parasieten. Je kan het altijd proberen maar een gewaardschuwd man is er twee waard
Groeten vanuit het verre Oost-Vlaanderen en doe de groeten aan Ramonda.
Danny en Lut

Danny en Lut on 28/05/2013 18:00

@ Marcel D en Danny,

Dat noem ik nog eens waardevolle reacties, niet alleen voor de koi, maar vooral ook voor hun baasjes. Waar zijn sommigen toch mee bezig?
Is een mooie natuurlijke koi zo al niet mooi genoeg misschien?

Martin on 28/05/2013 19:59