Een gesprek van wijzen.

Een gesprek van wijzen.Zondagmorgen 10 uur. Het zonnetje scheen, mijn terrasje kon eindelijk zijn plicht vervullen, en konden we ons onderdompelen in enkele gelukzalige uurtjes koibespreking.

Joop en zijn vriend Ben, zouden ons vandaag een bezoekje brengen. Ik kende Joop, ik kende Joop niet, in principe enkel van naam, en enkel van zijn naamsbekendheid in Nederland. Het was dus een bijzondere dag dat Joop en zijn vriend Ben even een bezoekje brachten aan het bescheiden Interkoi. ("bescheiden" is een mooi woord, maar past eigenlijk niet bij Interkoi of bij ons, want we zijn helemaal niet bescheiden... maar het klinkt toch zo mooi....)

Na wat over en weer gepraat over waterkwaliteit en benaderingen in de koihobby, werden standpunten uitgewisseld en meningen verkondigd, en werd het tijd om enkele koi te bowlen en deze te bespreken. Op dat moment kwamen er echter enkele klanten een bezoekje brengen, en had ik helaas weinig of geen tijd om bij de koibesprekingen aanwezig te zijn.

De aanwezige mensen flapperden eventjes met hun oren toen ze in principe de complexiteit van het koigebeuren in al hun facetten aanhoorden. Het is wat... de koihobby of het koivirus, als dat je éénmaal te pakken heeft. Doordat er verschillende koi gebowld werden, die de aanwezige mensen wilden zien, was de timing goed om goede en minder goede koi te bespreken. Het hoeven altijd geen toppers te zijn om van een koi te kunnen leren.

Ondanks het feit dat er al veel kleppers weg waren dit jaar, hebben we nadien aan Joop en Ben onze beste koi laten zien die we op dit ogenblik nog hebben, namelijk een sanke van de Momoko bloedlijn van Momotaro, een koi waar je in principe alleen maar naar kan kijken en van kunt genieten. De koi beantwoord reeds aan de gevraagde normen en kan alleen maar beter worden zonder veel risico. De andere is een kindai showa van Yamamatsu die alom zeer interessant gevonden werd omdat het een koi is met veel presence, een zalig hoofd, maar toch nog met een enorme uitdaging voor de boeg.

Een sanke van 15 cm met veel “moeilijkheden” was ook een dankbaar onderwerp.(zie certificaat op de foto). Deze is in het verleden reeds dikwijls afgekraakt door anderen, maar ondertussen toch wel uitgegroeid tot een waar genot van bijna 70 cm. Ditmaal in eerste instantie bij Ben, maar ondertussen toch al wel 2 jaar bij Interkoi, dus heb ik ook mijn duit in het zakje gedaan. Het sterke punt bij deze sanke is toch wel dat ze nu pas begint te stralen, sinds ze in het groene soepje zit. Het problematische hi is in de laatste maanden zo sterk geworden dat de sanke beter en beter wordt, en dat deze het laatste van zijn kunnen zeker nog niet heeft laten zien. Het bijzondere stappenpatroon en de geweldige vooruitgang doet ons gewoon heel veel plezier. Laat ze nog maar enkele jaren ontwikkelen…wij hebben de tijd… Ben (andere Ben) heeft er een aantal foto's van gemaakt, en moest me deze eens bezorgen.

Wat ik in ieder geval achteraf begrepen heb, is dat de neuzen ondanks de karakteriële verschillen, zeker en vast in dezelfde richting stonden. Ik had de indruk dat er een verregaande eensgezindheid was, en dat de “discussies” waardevol en opbouwend waren.

Maar Ben (mijn Ben) zou Ben niet zijn als hij zich toch weer eens van zijn strijdbare kant moest laten zien. Wat was het geval…Joop had er wat problemen mee hoe ik onlangs een nieuwsitem geplaatst had over een sanketje van Yamatoya, dat ik op dit moment aanbood voor 495 euro, en dat ik de mensen 2 dagen de tijd gaf om deze nog aan te kopen voor 495 euro, en dat deze daarna 950 euro zou gaan kosten.

Het nieuwsitem is ondertussen verdwenen, maar Joop en Ben vonden het niet de juiste manier om dit zo te zeggen. Ik zou de mensen als het ware dwingen om die koi te kopen, tenminste zo heb ik het begrepen. Ik kan me dit wel voorstellen, maar natuurlijk ben ik zoals ik ben, en gelukkig is dat niet altijd zoals de gangbare normen. Ik probeerde dan ook uit te leggen dat het eigenlijk mijn manier was om te zeggen…mensen luister nu eens, dit is een koitje dat veel in haar mars heeft, en de mogelijkheid heeft om uit te groeien toch een volwaardige sanke. Als je deze goed laat ontwikkelen koop je voor relatief weinig geld, een sanke die, mits goede begeleiding, veel meer waard is. Misschien doe ik dat wel verkeerd, maar het is in ieder geval niet slecht bedoeld, want eigenlijk is het een gouden hint, het is in ieder geval geen commercieel praatje. Achteraf begrijp ik natuurlijk wel dat dit zo kan opgevat worden.

In ieder geval, dit gezegd zijnde, waren Joop en Ben niet overtuigd dat dit wel een goede sanke zou worden. Dus Ben (mijn Ben) met zijn grote mond….dan laat ik het bij mij persoonlijk opgroeien en ga ik met de billen bloot. Ik zal jullie bewijzen wat ik kan, en we zullen deze sanke nu bowlen, bekijken en beoordelen. Daarna gaat hij mee naar mij thuis en ga ik deze sanke verder opkweken.

Interessant project toch ? De kans dat het mislukt is reëel aanwezig, maar ik sta geen 100%, maar 200% achter Ben, vermits ik weet wat hij kan. Nog even ter informatie, het gaat niet over een dure sanke, maar over een sanke die in maart 2010 naar Arendonk is gekomen uit een gewone selectie van Yamatoya. Deze sanke heeft geen geweldige ontwikkeling gemaakt, totdat hij plots ontwaakte en dat Ben zei..; Luc, je moet deze sanke appart zetten en duurder maken, want dit is voor mij 100% zeker een vrouwtje, en een tategoi.

Nu zit deze dus bij Ben in de vijver, en zullen we dit met argusogen opvolgen. Ik heb een aantal filmpjes gemaakt van thuiskomst tot nu. Ze is nisai en slechts 39 cm. Ik stel voor dat we prioriteit geven aan dit project en dat we deze sanke regelmatig terug in het daglicht zullen stellen. Indien we fout zitten, moeten we het helaas ook toegeven, maar als Ben goed zit, verdient hij ook alle lof….

Het was ondertussen al ver over de sluitingstijd, dus kan je nagaan dat het geen verspilde tijd was. Ik hoop dat Joop en Ben zich een beter beeld hebben kunnen vormen van Interkoi in al zijn facetten, en dat we dergelijke besprekingen best wel eens meer mogen doen.

Hier enkele filmpjes van de omstreden sanke, waar ik nog bij moet vermelden dat het eigenlijk ook niet mijn type sanke is…spannend toch…

mei 2010 – 20 cm
juli 2010
oktober 2010-24 cm
april 2011-36 cm
juli 2011 – 39 cm
juli 2011 – 39 cm

Joop en Ben, bedankt voor het prettige bezoek. Als ik hier iets schrijf wat niet strookt met de waarheid, mag je dit gerust via de reacties meedelen.

Meer afbeeldingen

Reacties

7 reacties tot nog toe

Luc,

Graag wil ik toch een kleine genuanceerde aanvulling geven op uw verwoorde verslag van gisteren al zal het geschreven woord het nooit kunnen winnen van het gesproken woord.
Wat betreft de bijna 70 cm grote Sanke heb ik aangegeven dat het herstel van Beni lastig gaat worden maar niet onmogelijk, dit omdat het beni op een aantal plaatsen erg te lijden heeft gehad maar dat het voordeel wel was dat het niet afgebrokkeld was.
Wat betreft de sanke van Yamatoya is door ons niet gezegd dat het geen goede Sanke zou worden, wel hadden wij de twijfels bij de uitspraak van Ben dat het Sashi binnen 1 jaar zou zijn ingeklaard. Ondanks het feit dat het sashi niet diep is gelegen lijkt ons dit een haast onmogelijke opgaven om dit in een jaar te bewerkstelligen, zelfs het volledig inklaren over de jaren heen lijkt al een hele dobber te worden.
Ik moet zeggen dat ik de stelligheid van Ben zijn uitgespraken wel appricieer omdat het natuurlijk makkelijker is om te zeggen dat ergens een kans voor is dan dat je er 100 % van overtuigd bent.
Ben zijn uitdaging ligt dus bij inklaren van het sashi en ik wens hem oprecht hier succes mee en ik kom over een jaar hem persoonlijk een fles naar keuze brengen als hij gelijk heeft.

joop on 11/07/2011 09:22

Joop, klopt wat je zegt, behalve het sashi op 1 jaar inklaren, ik weet niet of Ben gezegd heeft of dit in een jaar kan. Ik meende gehoord te hebben dat dit al veel zal inklaren in het komende jaar en dat er op één jaar veel zou gebeuren. Maar maakt in principe niet zoveel uit.
Inderdaad, het geschreven woord kan alleen door Rini perfect verwoord worden. Daar kan ik nog niet tegenop, alhoewel Rini "weinig van schrijf is"...

luc on 11/07/2011 09:54

Het zal zeer interesant geweest zijn en zonder discusie geen leerproces .Volgens mij word interkoi er weer een beetje sterker van .grtjs

paul on 11/07/2011 11:14

Volgens mij mis ik iets en gaat er iets fout.
Kwamen de wijzen normaal nooit uit het oosten.
Mooi mannen mekaar te woord staan met open vizier en respect.
Ben dan ook benieuwd naar de evolutie van het sashi en kiwa.
zijn hier geen detail foto's van genomen.

John de leur on 11/07/2011 21:18

Heb er enkele detailfoto's van het sashi bijgedaan, zij het niet van heel goede kwaliteit. Zal proberen in de loop van de volgende week eens wat betere foto's te maken.

luc on 12/07/2011 07:03

Mooi stuk... is een interessant dagje geweest....
ik ben enorm benieuwd naar wat de yamatoya sanke gaat doen...
denk dat Joop en Ben een hoop stof uitgewisseld hebben beide heren kennende... altijd oprecht en de mening letterlijk uitspreken... zo moet het!

matthijs Dankelman on 12/07/2011 09:27

beste ben ik ben er van overtuigdt dat jij de yamatoya sanke in top vorm krijg.
en vooral het sashi omhoog .
ik benzeer benieuwdt

rik slijkoort on 12/07/2011 18:32