Een goshiki is niet zomaar een koi.

Een goshiki is niet zomaar een koi.Iedereen kent een Goshiki of een Koromo. Ze genieten niet zoveel succes in onze landen, maar worden in Japan zeer hoog gewaardeerd.

Goshiki is ontstaan uit een kruising van een kohaku met een asagi, en dit verklaart ook meteen de grijze kleur. De Goshiki wordt omschreven als een vijfkleurige vis, met name rood, wit, zwart, blauw en paars. Ik heb al dikwijls geprobeerd om de 5 kleuren te onderscheiden, maar dat is een moeilijke bevalling. Men probeert tegenwoordig een goshiki te kweken waarbij het rood vrij blijft van sumi, zodat de intensiviteit van het hi geaccentueerd wordt.

De vraag naar goede goshiki wordt alsmaar hoger, maar goede exemplaren vinden is niet zo eenvoudig. Er verschijnen ondertussen al meerdere varianten, en men spreekt al over Goshiki Sanke en Goshiki Showa en Kage Goshiki. Ik hou het echter bij een gewone Goshiki, en dan kom ik op de Goshiki die hier afgebeeld staat en via dit filmpje zijn klasse eventjes laat zien.

Het heeft eventjes geduurd vooraleer ik deze Goshiki kan appreciëren. Het was een vervangexemplaar dat ik van de kweker, Kanno had gekregen als vervanging voor een goshiki van begin dit jaar, die de mudpond niet overleefd had.

In het begin vond ik het maar een saaie nidan goshiki, maar langzamerhand begon ik haar anders te bekijken. Het duurde even vooraleer mijn oog er beter op ging vallen, maar ondertussen kijk ik er met plezier naar. Ze heeft een veredelde klasse. Ik kan goshiki en goromo (=gekleed) wel appreciëren, ondanks het feit dat het voor mij moeilijker te verkopen koi zijn.

In ieder geval bezit deze goshiki een bijzonder mooie huidkwaliteit, en is het hi van een zeer hoog niveau, die de koi een bepaalde elegance geeft. Goede goshiki zijn zeldzaam, en ondanks het feit dat hier een hoger prijskaartje aan hangt is deze koi ondergeprijsd. Ik weet dat deze koi een hogere waarde bezit, maar ik weet ook dat deze moeilijker te verkopen zal zijn. Zet deze in op de show, en ik denk dat je altijd een winnaar in je hand hebt. Dit voor wat het waard is.

Ik heb al geruime tijd een goshiki van Takigawa rondzwemmen, en ik kijk er nog iedere dag met plezier naar. Ook hiervan is de verkoop moeilijk, ondanks het feit dat er toch regelmatig positief op gereageerd wordt. Het is moeilijk om de menselijke geest te doorgronden.

Dan een woordje uitleg over het woord SOLDEN
Zoals je kan zien, is er een banner geactiveerd aan de rechterzijde met het woord SOLDEN. Dit is een typisch Belgisch woord dat in Nederland bijna nooit gebruikt wordt. In Nederland zegt men onder meer "opruiming", "seizoensopruiming" en "uitverkoop".

De reden is duidelijk...het is dus "Solden" of "Uitverkoop" in de zaak van mijn jongste zoon, en ik maak dan ook graag van de gelegenheid gebruik om dit extra in het zonnetje te zetten. Alle beetjes helpen misschien.

Er zijn op dit ogenblik dus extra kortingen tot 50% tot einde januari. Er worden wekelijks meerdere paketten opgestuurd voor bestellingen via de webshop naar Nederland of in België. Dat is het voordeel om dicht tegen de grens te wonen. Je kan de paketten snel en goedkoop verzenden via de
post, zodat er geen internationale tarieven moeten gehanteerd worden.

In België is de koopjesperiode bij wet bepaald. Handelaars mogen voor kleding, schoeisel en lederwaren lagere prijzen aankondigen en hanteren van 3 januari tot en met 31 januari en van 1 juli tot en met 31 juli. In de 4 weken ervoor geldt een sperperiode tijdens welke er beperkingen gelden voor de aankondiging van kortingen. Daarnaast biedt de wet nog wel de mogelijkheid om bij het stopzetten van de zaak of dergelijke een uitverkoop te houden.
Reacties

2 reacties tot nog toe

Ik vind het in ieders geval een prachtige goshiki. het Hi spat van je beeldscherm af, mooie lichaamsbouw en de koi heeft uitstraling! Ik zou deze kiezen boven de koromo die dezelfde prijs heeft en toch flink groter is. Maar dat is meer persoonlijke voorkeur.

Tom on 09/01/2013 10:41

Luc, niks te veel gezegd over deze prachtige goshiki. Als het hi zo zuiver blijft wordt de vis alleen maar waardevoller. Op dit moment is ze al imposant en is de prijs/kwaliteit verhouding meer dan goed. Ik zoek al een tijdje naar een hoogwaardige goshiki maar het zit er ff niet in om zo in de buidel te tasten, anders wist ik het wel.
Groet, Rob

Rob Peters on 09/01/2013 13:51