Een gouden oude.

Een gouden oude.Onlangs kreeg ik van Nico een update van zijn takigawa kohaku.

Ik heb er een compilatiefilmpje van gemaakt, waarbij je de kohaku eerst ziet bij aankoop en daarna zoals hij nu is. Dit is de mail van Nico:

Deze 4 stapper was geloof ik van 2009, tosai 31 cm bij binnenkomst. Deze vis heeft nog even in de groeivijver gezeten,en heb hem opgehaald op 46 cm, volgens mij april 2011. Ik heb deze vis in oktober 2013 opnieuw gemeten, net 58 cm.

Toch maakt de vis zoals ik het zie moeilijk boddy aan. De vis had bij aanvang vrij zacht beni , dat heeft hij nu nog, weet niet of dat nog wat beter wordt. (jammer) Aan de kop lijkt zich wat secundair hi te ontwikkelen.

Verder wat kleine schimmies, die nog wel weg te krabben zijn. Helaas is de vis erg bescheiden met eten,met een paar korrels duikt ie al weer weg. (vaak mannetjes). Ik probeer wat extra grondvoer in te zetten,dat gaat hem beter af.(natuurlijke aaspositie ).

Het valt nog niet mee om de vissen een beetje goed te filmen, Bij het inzoemen lijken ze nogal groot.
Hier zie je de kohaku nog eens zwemmen in zijn natuurlijke habitat.

Het gevoel van deze mail zegt mij dat Nico niet tevreden is over deze kohaku, want er wordt in principe geen positief nieuws gemeld. Ik ken Nico al geruime tijd en heb er regelmatig wat correspondentie mee, en Nico is één van de velen die graag grote koi hebben, liefst jumbo...het gekende verhaal...

Dat je deze koi niet naar 80 cm kunt krijgen is in mijn ogen vrij normaal. Het is al dikwijls gezegd, om in onze wateren en in onze omstandigheden koi naar deze aanlokkelijke grootte wil krijgen, moet er nog veel gebeuren, en ik heb maar weinig koi gezien, buiten de tosai van Polleke die 80 cm gehaald hebben.

Ik zal dan de moeite doen om de koi te beoordelen op mijn manier.
Ik zie een yondan kohaku met een aanvaardbaar patroon, waarbij je kan zien dat de aanhechting van het 1ste naar het 2de patroon bij aankoop goed uit elkaar gegroeid is, zodat de stappen beter zichtbaar zijn.

De huidkwaliteit lijkt niet slecht te zijn, en de kleine shimi's die zich ontwikkeld hebben, zijn niet van die aard dat ze echt storend zijn. Mits de goede behandeling zijn die in geen tijd verdwenen. Het is en blijft kohaku, en dat is helaas niet altijd te vermijden.

Het rood in de vinnen bezat de koi al bij aankoop, en is misschien iets dominanter aanwezig, maar vermits het aan beide kanten redelijk symetrisch aanwezig is, stoort het mij niet zo erg. De body mag er best zijn. Geen hoogvlieger maar dat was de prijs ook niet.

We kunnen hier spreken over een mooie vijvervis, niet meer en niet minder...

Toevallig zie ik dat ze bij Momotaro de koi al aan het uploaden zijn voor de veiling op 19 november, waar ik trouwens bij zal zijn. Pffff...begin al maar vast je spaarpot leeg te maken als je deze tategoi in je bezit wil krijgen. Ben benieuwd om deze live te mogen zien. Ik zal meebieden, maar daar zal alles mee gezegd zijn denk ik...

Reacties

9 reacties tot nog toe

Ik krijg de melding dat deze video;s prive zijn !
Ik ben wel eens blij dat er ook gewone koi getoond word MET de evolutie want deze koi worden meestal verkocht ,en er zijn meer slechte koi dan goede maar het is natuurlijk al zoals gezegd de prijs en wat een koikeeper verlangd he .

paul on 07/11/2013 08:13

Dit zijn inderdaad iets mindere verhalen , maar die zijn er dus ook.
Mijn eerste aankoop bij Luc was ook geen succes storry . Was een nissai momotaro Kohaku . Thuis in de vijver enorm schuchter , bijna niet eten , geen groei . Met als gevolg .....
Dit zijn dingen die gebeuren en daar moeten we eerlijk in zijn .
Maar mijn volgende aankopen evolueerde wel heel positief .
Ieder van ons heeft wel zo een vis gehad denk ik.

Johan on 07/11/2013 08:17

probeer nog eens polleke

luc on 07/11/2013 08:18

Ik zie bij dit visje niet veel verkeerd hoor. Mooi patroon en zeker niet te klein voor de meesten onder ons. Zoals gezegd wordt, een mooie vijvervis. Als deze niet te veel heeft gekost, is het toch een mooie koi geworden, die hier zeker en vast mag komen zwemmen.

marc on 07/11/2013 08:23

Jaa nu heb ik het kunnen zien ,toch wel een mooie koi en ik heb er al veel meer slechtere gezien .En die duurder waren ook nog ,totdat ik bij interkoi arendonk gekocht heb ;) .grtjs

paul on 07/11/2013 08:31

om het verhaal compleet te maken ( wist niet dat het gepubliceerd zou worden) Deze takigawa was een vervanger van een momotaro tosai,die de groeivijver niet had overleefd. Heb uit een takigawa fotoreeks deze gekozen.Het uitzoeken van een tosai blijft voor een deel een gok.
Prijs lag op 700 euro incl groeivijver(5/6 mnd. Ik zal proberen volgend jaar nog een update te doen. Had het idee dat de vis het eerste jaar in mijn vijver wat stilstond wat groei betreft.(omschakeling/temperatuurswisseling) .volgend jaar meer.
gr Nico.

nico on 07/11/2013 18:05

Als ik me niet vergis Nico 495 euro + 200 euro groeivijver, tenminste zo deed ik het toen dacht ik.

luc on 07/11/2013 18:24

Ik heb ook het idee dat het eerste jaar in een nieuwe vijver idd de vissen wat stil doet laten staan kwa evolutie. Mijn Mistique (momotaro showa) had het zelfde. Maar groeit nu goed door.

Arjan on 07/11/2013 19:46

Ja Luc dat zou wel eens kunnen ik,weet het niet meer precies, en Arjan daar lijkt het hier ook wel wat op, gestaag doorgroeien is ook goed!

nico on 07/11/2013 22:21