Een gouden raad

Een gouden raadHet Hexamedium komt einde februari opnieuw binnen. Als je filtermateriaal nodig hebt, zorg ervoor dat je tijdig besteld, want de voorraad is beperkt.

Er werd 2000 kg besteld en meer dan de helft is al gereserveerd. Nog even ter herinnnering:

Hexamedium is een mengeling van keramiek en glas dat in een zeshoekige vorm geperst wordt, en waarin een opening voorzien is. Het heeft niet snel de neiging tot dichtslibben en kan met veel rendement toegepast worden in zowel trickel- als bakkishowers alsmede in onderwaterfiltering.

Het gaat hier over keramische pijpjes van zo'n 3 cm. lengte, die in, zoals gezegd, zeskantige vorm met een opening in het midden aangeboden worden. Qua materiaal en uiterlijk lijken de pijpjes enorm veel op het bekende superfiltermedium Syporax. Het heeft ook duizenden microscopisch kleine oneffenheden (poriën) waardoor het een enorm aanhechtingsoppervlakte heeft en zorgt voor een gigantisch filterend vermogen. De buitenzijde is zoals gezegd niet glad, maar redelijk grof en toch voelt het ook weer fijntjes aan.

Het geeft de nitrificerende bacteriën de kans om zich vast te zetten op de buitenzijde, terwijl de binnenzijde de kans voor aanhechting van denitrificerende bacteriën biedt in minder zuurstofrijke omstandigheden. Het blijkt dat Hexamedium met name het hele fijne organische materiaal weet te verwijderen. De werking lijkt wel dezelfde als het befaamde Bacteria House van Momotaro.

Hexamedium voorziet een enorme bezettingsoppervlakte voor bacteriën. Daarom zorgt Hexamedium voor kristalheldere vijvers. Hexamedium is de ideale schuilplaats voor anaërobe bacteriën door de aanwezigheid van open poriën en een unieke gangstructuur. Door de afwezigheid van zuurstof in de gangen is er weinig zuurstof voorhanden zodat de bacteriën worden aangezet tot het splitsen van nitraat om zodoende voldoende zuurstof te krijgen. De afbraak van nitraat wordt zo in de hand gewerkt en water zonder nitraat is het resultaat.

Ik heb ontzettend goede resultaten bereikt met het hexamedium en geloof er zo sterk in als in het originele bacteria house.

Prijs Hexamedium: tot 25 kg: 4 euro/kg
25 kg en meer: 3.10 euro/kg of 77,50 euro per zak van 25 kg.

Bekijk de kracht en de uitstraling van Hexamedium: Hexamedium in actie-01
Bekijk de kracht en de uitstraling van Hexamedium: Hexamedium in actie-01

Bovendien krijg ik juist het bericht dat het originele bacteria house in de loop van deze week ook wordt geleverd. Dat is dus mooi meegenomen. Hier komt ook 1000 kg van binnen, en zal op bestelling kunnen gereserveerd worden. Wij zich inschrijft voorafgaande aan deze levering, betaald slechts 175 euro/10 kg.

Meer afbeeldingen

Reacties

16 reacties tot nog toe

Sinds ik het hexamedium gebruik is mijn water kraak en kraakhelder. Onwaarschijnlijk wat het na 2 maanden doet. In de zomer waren mijn wanden mooi met algen bedekt en alle fijne deeltjes in het water waren verdwenen. Ik weet niet precies hoe het komt, maar het water leek wel gepolijst. Tijdens de winter zie je ook nog die glans in het water. Zowat het beste filtermateriaal dat ik ooit gehad heb.

Jan on 15/02/2010 09:38

Hoi Jan, ik heb hier in mijn vijver precies hetzelfde resultaat. Vraag mij ook niet waarom, maar het doet iets speciaal met het water. Ben blij dat er meer mensen zijn die dit ook zien en ondervinden.

luc on 15/02/2010 09:43


het komende jaar ga ik een nieuwe vijver bouwen geheel gebaseerd op shower principe, het wordt een vijver van +- 25 M3.

wat is de verhouding kg`s hexamedium tot m3 water, wanneer men uit gaat van algehele filtering hierdoor?

gr Ed

ed on 15/02/2010 11:24

Ed, er zijn meerdere factoren die de hoeveelheid media bepalen. Allereerst de hoeveelheid koi in de vijver. Het voerregime. En de hoeveelheid water die men over de bakki shower laat stromen. En of de bakki de enige filtratie is. Voor Bacteria House houden wij als vuistregel 10 kg per 2 a 3000 liter water aan. Om verschillende stammen bacterièn te stimuleren, is het goed Hexamedium te combineren met andere media zoals Bacteria House.

rini on 15/02/2010 12:34

de hoeveelheid koi op 25 m3 heeft een maximum van 7. ik ben van plan om twee red devil van 17m3 te laten draaien, netto hou je dan ongeveer 24m3 over per uur. De bakki wordt de enige filtratie, misschien in de toekomst dat er een helofytenfilter bijkomt maar dat is nu nog niet zeker. is het niet zo dat Hexamedium enigzins vergruist door de hoge flow?

Qua stroming ben ik er nog niet over uit, jullie principe of het "zen" type,
echter wordt de vijver 5 mtr x 2,5 mtr.
Misschien dat je hier nog een mening over hebt? Ik wil een vijver bouwen waarin de vissen moeten werken aan hun body. Heb enigzins aspiratie om binnen 5 jaar mee te doen aan shows vandaar..

ik hoor het wel van je Rini,

alvast bedankt

ed on 15/02/2010 12:51

Om een zen-vijver te creëren is de beoogde lengte van 5 mtr denkelijk te krap. Je moet dan toch aan het dubbele denken, willen de waterlagen ongestoord over elkaar heen rollen. Wij zien tot op heden geen slijtage van het Hexamedium en daar gaat toch ook 20 m3 over heen. Als de bakki uit vier bakken bestaat, zou ik er twee reserveren voor het Hexamedium, een voor Bacteria House en eentje voor oesterschelpen. Deze variatie is goed voor de aanhechting van diverse stammen bacteriën. Ik zou je wel willen adviseren om er een sieve voor te zetten zodat het grove vuil en algen afgevangen worden. Een aerator en/of een afschuimer zijn perfecte voorzieningen voor meer waterbeweging en de laatste ook voor overtollige eiwitverwijdering.

rini on 15/02/2010 13:57

luc ik heb een fortex filter systeem is het hier ook mogelijk bij.
of kan je hexamedium ook gebruiken in je planten bak
waar het water weer langzaam terug stroomt de vijver in.
of heeft het geen efect.

theo on 15/02/2010 14:01

Rini, Luc, mooie resultaten lees ik met hexamedium... Ik zou graag van jullie horen of ik dit kan combineren met een 4-kamer upflowfilter?Deze is nu gevult met japanse matten, waar ik op dit moment toch ook zeer tevreden van ben... Graag jullie bevindingen! De inhoud van de koivijver bedraagd 15.000 L.
Bedankt.
Mvg, Kurt.

kurt on 15/02/2010 14:42

Hi , ik ben ook wel benieuwd of het in een kamerfilter kan. ik heb er nu red-X matten in zitten maar als dit verbetering kan maken dan hoor ik dat uiteraard graag.

Mark on 15/02/2010 16:39

Het is geen enkel probleem om het in een kamerfilter te doen, maar wij zijn bakki-mensen, en zullen bijna altijd een combinatie doen van een standaard filtermedium (liefst Japanse matten) met een snel stromende bakki shower. Afgelopen zomer zijn er onder toezicht verschillende hexamedium blokjes doorgesneden, en de poriën waren nog volledig vrij na 6 maanden testen. Wij zullen dit ook opvolgen in de loop van komende zomer, alsook de kwaliteit en de glans van het water. Wij zullen trouwens meerdere metingen doen betreffende de waterkwaliteit en indien mogelijk een onderzoek naar de bacterie aanhechting. Mogelijk in samenwerking weer met Chrisal, de mensen die PIP hebben ontwikkeld, maar dat is nog niet vastgelegd.

luc on 15/02/2010 17:06

Een laag onder in een Clarity skimmer,wijze toevoeging?

Gr.Jack

jack on 15/02/2010 19:39

Goed idee Jack, maar heb het nog niet geprobeerd. Misschien vullen met 25 of 50 kg...

luc on 15/02/2010 19:42

En dat is inderdaad precies wat ik ga doen. Tenminste als het weer het toelaat.
Ik zet deze combinatie dan op de kleine vijver. Eigenlijk hebben we het hier dan gewoon over een bakki met een speciale uitvoer...
Ton

Ton on 15/02/2010 19:58

mijn water is op dit moment ook echt kristalhelder. ik denk dat dit mede wordt veroorzaakt doordat het water minimaal vervuild wordt door de vissen. om de eenvoudige reden dat we niet of nauwlijks nog voeren. algen heb ik bijna geen last meer van. is dit helemaal toe te schrijven aan hexamedium, of is het ook de periode waarin we ons momenteel bevinden?

stephan on 15/02/2010 21:27

Vraag me wel af of 25 kg niet te zwaar is voor de buis.
Zit tenslotte gewoon ge"klinknagelt"!
Beetje vervelend als door de spanning naar buiten toe,de deksel er
niet meer af zou willen.
Wacht Ton maar even af.......

Gr.Jack

jack on 16/02/2010 19:36

hallo,

ik was benieuwd wat de ervaring nu is ? en dan met name mbt slijtage.
Ik heb sinds 2 weken HexaMedium in mijn trichle filter, maar ik ondervind dus helaas wel slijtage.. op de plekker war het water erop "klettert" is zeer duidelijk slijtage zichtbaar... verder ben ik tevreden, en zag ik na een 2 tal dagen de witten pijpjes al bruin worden...

stefan on 14/05/2012 12:06