Een hectische dag.

Een hectische dag.Maar zo zijn in principe alle veilingdagen. Gisterenavond aangekomen, deze nacht wakker gebeld om 3 uur door mijn zoon, en deze morgen om 6 uur op voor de veiling.

Ondertussen is de dag hier gepasseerd en is het bijna 12 uur. Ik ben niet met de notabelen gaan eten. Normaal worden alle gasten van de veiling uitgenodigd door Momotaro om mee te gaan eten, maar daar kunnen ze me niet echt een plezier mee doen.

Ik ben maar een klein schakeltje in het geheel, en ik denk dat ze me best kunnen missen. Mijn Noorse Collega Harald is wel meegeweest, dus ik hoor wel hoe het is geweest. Ik ben lekker alleen ergens gaan eten, en daarna maak ik tijd voor mijn lezers om op tijd alle koi die ik vandaag gekocht heb online te zetten.

Eerst een impressie van de aangeboden koi.

De koi die ik graag te pakken kreeg, en voor wie ik opdracht had om te bieden, heb ik dus niet kunnen aankopen. Vooral de sanke tosai en nisai vond ik spijtig, want die vond ik "in the flesh" van heel hoge kwaliteit. Ik was nog over mijn limiet gegaan, en die was niet weinig, maar niets kon baten tegen het Aziatisch geweld.

Ik had dolgraag enkele van die tosai karashigoi of benigoi gekocht, maar niet te doen... Als ik vooraf weet dat ik ze kan verkopen voor de helft van de prijs waar ik ze kan voor inkopen, dan is het een verloren zaak. De koi hier aangeboden waren stuk voor stuk koi die volgens mij 90 cm konden halen in goede omstandigheden. Het ware formidabele jumbo tosai...zonde dat ik ze niet te pakken kon krijgen.

Ik heb wel beslag kunnen leggen op een serieuze TM nisai kohaku, die betaalbaar bleef omdat hij een ietsjepietje rood op zijn ogen had vermoedelijk, en niet dadelijk bij de onkreukbaren kon geplaatst worden. Ik ben er echter toch blij mee, want ze heeft een furieus uiterlijk met echte Sakai kenmerken, en de kleine foutjes zul je moeten vergeven. Wil je een koi met inhoud, enkele heel lichte foutjes, maar wel een groeikanon eerste keus, dan is dit een aanrader. Het stappenpatroon vind ik ten zeerste charmant.

Ik ben ook bewust niet over een bepaalde prijsmarge gegaan om zeker niet de touch met de werkelijkheid te verliezen. Ze zal zeker niet in mijn collectie jumbo nisai misstaan. Bovendien was ik blij dat ik toch 2 vrouwelijke tosai showa te pakken heb gekregen. Ik had ze allemaal wel willen kopen, maar ja, er zijn ook andere mensen die ze willen, en dan wordt het een verhaal van centjes...

In de naverkoop ditmaal kon je zelf een pakket samenstellen van tancho kohaku en tancho sanke. Ik heb er zo 6 voor mij op de kop kunnen tikken voor een haalbare prijs. Het zijn hele leuke tancho, niet gesext uiteraard, dus 50% kans op man of vrouw heb je. Ze zien er allemaal aardig uit, en hier geld de regel, wie eerst een tancho wil, mag de eerste keuze maken. Ze zijn rond de 25 cm, zien er allemaal goed uit met een behoorlijke ronde tanchovlek, en voor de prijs zul je het zeker niet moeten laten.

Waar ik wel blij mee ben zijn de vrouwelijke jumbo sanke. Het is sowieso al moeilijk om goede vrouwtjes aan te kopen, en deze waren van een goed formaat, tussen de 36 en 42 cm, en bovendien zijn allen nog goed voor verdere ontwikkeling. Wel ben ik van plan deze tegen een kleine vergoeding eventueel in de growout vijver te zetten deze zomer. Met andere woorden, op een constante temperatuur van 22°-26° tot einde jaar. Ik zal er hier nog enkele meer in zetten, en dat was verleden jaar een behoorlijk succes. Mensen die hiervoor interesse hebben mogen me altijd contacteren.

Tenslotte heb ik nog 6 mannelijke kohaku en 5 mannelijke showa aangekocht voor de mildere beurs. Niet vergeten dat de Momotaro mannen allen degelijke koi kunnen worden, en ze dikwijls niet onder moeten doen voor de duurdere vrouwen.

Wat er gebeurd na de veiling ? Bekijk even dit filmpje en dan zie je hoe ze afzonderlijk, per klant gesorteerd en vervoerd worden. Er is een mooie shot bij op het einde van het filmpje.

Een unicum misschien toch wel, is de verzameling kwekers die samentroepten om te praten over de enige echte en unieke Mako Showa die zoveel succes heeft in het kweekproces van Momotaro. Waarover het gesprek ging was mij niet duidelijk, maar ik kan het me wel inbeelden. Op rij zie je naast Maeda San, Dainishi San, Ando San en Omosako San die een kijkje kwamen nemen naar de Mako Showa Oyakoi.

Ik heb het geluk gehad om er met mijn neus op te zitten en kon het natuurlijk niet nalaten om jullie ook eens te laten genieten van deze 2 prachtige en wereldberoemde Oyakoi. De eerste Mako Showa was 86 cm, de tweede 87 cm. Max van Singapore en Mike Snaydon hadden er blijkbaar ook plezier in. Dit zijn nu de echte jumbo koi, en dan nog niet de grootste, maar neem van mij maar aan dat er zo niet veel rondzwemmen.

Wil je dit filmpje ook zien ? dan zul je hier moeten klikken. Dit zou toch een groot aantal bezoekers moeten kunnen lokken.

Hectisch maar dankbaar. Ik heb niet alles kunnen kopen wat ik graag had, maar je moet in het leven proberen tevreden te zijn met wat wel kan en morgen komt er weer een dag, namelijk bezoek aan Taniguchi en Takigawa. Benieuwd wat er ons dan weer te wachten staat. Ik ben benieuwd wat jullie van de aankopen vinden. Goed, niet goed, kan beter, te duur, te goedkoop ? Spuw je gal maar, dan zal ik me proberen aan te passen...

Meer afbeeldingen

Reacties

14 reacties tot nog toe

Wow Luc,

toch weer een unicum om de oyakoi van zo dicht bij te mogen aanschouwen. mooie bouw hebben deze showa. ben echt onder de indruk..

je hebt behoorlijk je slag kunnen slaan tijdens de veiling en als ik de prijs bekijk dan denk ik dat dit wel zal aanslaan.

succes morgen bij Taniguchi en Takigawa

bedankt weer voor het nieuwsitem. lees het met zeer veel plezier

stephan on 11/04/2013 16:49

he luc,je hebt weeral mooi aankopen gedaan he!!!

rudy on 11/04/2013 17:29

beste
de tm nisai kohaku zou me wel interesseren maar welke prijs vraag je ervoor
en wat denk je van zijn groei marge

roland on 11/04/2013 17:43

Voor wie het interesseert:
De duurste Tosai Mako Showa was Nr. 25
De duurste Tosai TM kohaku was Nr. 3
De duurste Tosai Bentley kohaku was Nr. 3
De duurste Tosai Mako sanke was Nr. 1 en nummer 2 (zowat zelfde prijs)
De duurste Nisai TM kohaku was Nr. 6 gevolgd door nr. 8
De duurste Nisai Mako kohaku was Nr. 16 gevolgd door nr. 25
De duurste Nisai Momotaro sanke was nr. 2
De duurste Nisai Makoi Showa was nr. 2
De duurste Nisai Tancho was nr. 1

En alle eenkleurigen waren veel te duur.

luc on 11/04/2013 17:43

Roland als het goed is, staat de prijs erbij vermeld.

luc on 11/04/2013 17:44

Die vrouwelijke sanke in de growout vijver, wat houdt dat in Luc ? Wat is je verwachtingspatroon ?

marc on 11/04/2013 17:48

@Roland. Roland, ik zie een koi van 60 cm met een geweldige zware body. Soms zie ik liever de langgerekte vorm, maar dit is toch een geval apart. Het lijkt me toch dat de koi voldoende bonestructure heeft om een hele grote koi te dragen.

@marc. Dit houdt in dat de koi in een verwarmde vijver buiten mogen verblijven in superomstandigheden tegen een vergoeding. Voor meer info zou je me even moeten mailen hierover. Normaal zouden dit sanke moeten zijn die einde dit jaar 55 cm moeten kunnen halen.

luc on 11/04/2013 17:51

Luc weet je misschien hoeveel de tosai showa 14 gegaan is .

johan on 11/04/2013 21:05

@ Roland,

Inzake de TM nisai kohaku: akkoord met Luc wat betreft (verwachte) body ontwikkeling. Huidkwaliteit en kwaliteit van het beni volgens mij boven het gemiddelde voor deze prijsklasse, kiwa/sashi komt wel in orde. Bovendien een elegant driestapspatroon, typisch Sakai.
En last but not least: voor dit soort koi een ZEER gunstige prijs/kwaliteitsverhouding in mijn ogen.

P.S. Neen, ik krijg geen procentje voor deze positieve beoordeling.

Martin on 11/04/2013 22:50

Ja, natuurlijk weet ik dat Johan. Ik schrijf netjes alle prijzen op. Je moet het dubbele tellen van de tosai die ik nu aanbied.

luc on 11/04/2013 23:28

Duurste tosai mako showa was ook wel de mooiste naar mijn mening...
Verder heb je verstandig aangekocht als ik het een en ander zo zie..
Mooie "betaalbare" tosai, hiermee bedoel ik een juiste prijs/kwaliteit verhouding... zeker niet te duur...

ton on 12/04/2013 08:07

Ok Luc, daar gaat mijn droom . Spijtig

Johan on 12/04/2013 10:05

eerste tancho voor mij....

Ton on 12/04/2013 11:29

Sorry... tweede dus :-)

Ton on 12/04/2013 13:22