Een recente update

Een recente update

Gelukkig krijg ik in deze tijden af en toe nog eens een update binnen van enkele koi die tijdens de winter weliswaar verwarmd zitten op 22°. Niet voor lang meer, want ze gaan nu naar een winterstop van enkele weken. Het zijn wel niet de minste koi, en eigenlijk ben ik best trots om ze te laten zien.

Iets wat ik niet zo makkelijk koop is een chagoi. Niet dat ik er iets tegen heb, maar ik heb er niet dadelijk een klik mee. Enkel als ze groot en goed zijn, dan kan ik ze op prijs stellen.

Deze chagoi van 84 cm is in ieder geval de moeite om te bekijken. Geen shimi te bespeuren, een mooie egale lichte kleur met een duidelijke teri die de chagoi toch een merkbare glans geeft.

De fukurin mag gezien worden en als mensen niet begrijpen wat fukurin juist is dan moet je even dit artikel nog maar eens lezen, een artikel dat door mijn toenmalige vriend Rini Groothuis werd geschreven:

Er zijn weinig begrippen in de koiwereld die een zo verwarrende betekenis hebben meegekregen als het begrip Fukurin. Ieder geeft er zijn eigen interpretatie aan, met als gevolg dat menigeen door de schubben de huid niet meer ziet.

Het valt ook niet mee, zo blijkt, om dit begrip in woorden duidelijk te maken. Wijs een koi met fukurin aan en leg je vinger op de plaats met het fukurin en iedereen begrijpt onmiddellijk wat je bedoelt. Maar om het tekstueel te verklaren.? Toen mij gevraagd werd om mijn versie eens op papier te zetten, heb ik me dan ook wel even achter mijn tedere oorlelletjes gekrabd. Hier is mijn poging.

Locatie

Wanneer we het schubbenkleed van een volledig beschubde koi bekijken, dan zie we dat de schubben tegen elkaar aan liggen. In feite ligt binnen een horizontale schubbenrij de buitenrand van de ene schub over de wortel van de daaropvolgende schub. Dat is de normale situatie. Bij het gros van de volwassen koi dat tot jumbo uitgroeit, blijft dit schubbenkleed zo gehandhaafd. Als de koi groeit, groeien de schubben mee en die blijven elkaar nagenoeg begrenzen..

Echter, bij een koi met fukurin-eigenschappen gebeurt er iets anders. Als zo een koi volwassen is en verder groeit, gebeurt het dat de schubben uit elkaar groeien. Er ontstaat ruimte tussen de schubben met name in de horizontale schubbenlijn. Er groeit vlees (huid) tussen deze schubben en er ontstaat een geweldig geaccentueerd netpatroon.

Kwaliteit

Met fukurin bedoelen we de conditie, de hoedanigheid van de huid die de schubben omringd. Fukurin wordt bepaald door het guanine-gehalte in de lederhuid. Guanine is een verzameling van een soort van glanscellen, of beter gezegd kristallen, die de lederhuid bevat en die de huid een bepaald glinsterend effect geven. Sommige auto’s zijn met zo’n enigszins glinsterend metallic lak bespoten.

Guanine wordt opgebouwd in de lederhuid door cellen met biologische pigment die chromatoforen genoemd worden. Hoe meer ruimte tussen de schubben en hoe hoger de concentratie van deze kristallen, des te hoger de kwaliteit van het fukurin en des te waardevoller (meestal) de koi. Het aanwezig zijn van guanine-concentraties is wel afhankelijk van de bloedlijn.

Golvende huid

Het gebeurt, dat als een koi met fukurin verder groeit, de schubben niet kunnen volgen. Als het ware zwelt de huid rondom de schubben dan op. De schub komt dan dieper in de huid te liggen (in plaats van er bovenop) en het lijkt of elke schub in een klein ondiep kratertje ligt ingebed, met name in het gebied boven de zijlijn van de vis. Dit geeft de huid een wat geaccidenteerd, wat rimpelig of golvend effect. Vergelijk het een beetje met een golfbal. Hiermee is het fukurin volmaakt.

Schubben

Wat zeker niet met fukurin wordt bedoeld, zijn de schubben. Sommige koi hebben op de rand van de schubben een glinsterend gin rin effect. Juist aan het schubbenrandje, niet meer dan een paar millimeter breed. We zien dat veel bij koi van Matsunosuke bloedlijnen. Veel liefhebbers denken dat dit het fukurin is, maar dat is niet zo. Het is wat we noemen Kado ginrin.

Het is wel zo dat de transparante schubben “met name in zonlicht goed te zien’ een bepaalde weerspiegeling of contrast meekrijgen door het onderliggende guanine-effect van de lederhuid. De schubben krijgen een bepaalde tint, een bepaalde etsing mee, vooral aan de dunne rand.

Vergelijk het maar met de riem van de nagel op je vinger. Dat is wit, maar het gedeelte daaronder heeft de doorschijn van het vlees. Dat is nu ook het geval bij de schubben. De glinstering die je ziet komt vanonder uit door het guanine-effect. Het accentueert nog eens extra het netpatroon van het schubbenkleed.

Wat algemeenheden

Fukurin werd het eerst ontdekt op de Hikarimono variëteiten. Met name op de grootgroeiende Ogon-varianten profileert fukurin zich het sterkst. Omdat vroeger de Go-Sanke variëteiten niet zo groot werden, werd daarop geen fukurin aangetroffen. Dat is tegenwoordig anders.

Op menig go-sanke met jumbo-potentieel kunnen we met name op het shiroji (wit) maar ook op het beni prachtig fukurin identificeren. Maar vaak is dat pas echt goed te zien als de koi ouder is, zo vanaf zijn vierde jaar en hij/zij een lengte van boven de 70 cm heeft bereikt.

Koi met goed fukurin worden hoog aangeslagen. Ze zijn ook vrij prijzig. Maar dat gezegd hebbende: koi van uitmuntende kwaliteit behoeven niet perse fukurin te hebben. Het is een extra, geen eis. Maar wel mooi.

Kan je het nog mooier uitleggen ? Ik denk dat iedereen het nu wel zal begrijpen. Maar ik heb nog 2 andere kandidaten om te laten zien.

Een kohaku van Matsue

Deze kohaku van Matsue heb ik enkele jaren geleden verkocht, ik denk dat het 2016 of 2017 moet zijn geweest. De reden dat ik er geen info van heb is dat ik er geen van opgeslagen heb bij mijn weten. Het is een vervanger van een veilingkoi die het niet gehaald heeft. Gelukkig was de koi die verloren werd nog onder garantie, waardoor een vervanger mogelijk was.

Ze is nu 74 cm en hier zie je alle kenmerken van een koi die verder kan groeien over de 80 cm, een dankbare grootte, want groter dan 85 moeten ze van mij niet worden. Matsue heeft de gewoonte om met ouderdieren van van hem zelf te kweken, en die komen voornamelijk uit de befaamde Sensuke bloedlijn.

De mannelijke partner is over het algemeen een koi van Sakai, maar ik heb begrepen dat hij momenteel graag Dainichi mannelijke genen gebruikt. Ik zal proberen wat info te verzamelen mijn volgende trip, want de Matsue kohaku blijven me bekoren.

Een kohaku van Sakai

Deze kohaku van Sakai kocht ik op de veiling van Sakai in december 2017. Wij hadden hier een bijzonder zwak voor, ondanks het rode oogje dat eigenlijk het evenwicht herstelt op de koi. Ze is ondertussen 73 cm en als je het verhaal over de fukurin gelezen hebt, dan moet je het helemaal begrijpen. Het filmpje bij aankoop is gemaakt op 13 december 2017.

De filmpjes zijn helaas met een telefoon gemaakt en dat geeft nooit een goede weergave, maar als je de koi van dichterbij bekijkt, zie je de fukurin doorsijpelen. Qua bouw en uitstraling heeft deze nog veel in haar mars.

Ondertussen kreeg ik ook nog een filmpje te zien van de GC 2019" target="_blank" rel="noopener">de Grand Champion 2019 gemaakt door Jane Maneerat, dat ik de niet FB kijkers graag wil tonen. Altijd de moeite om naar de filmpjes en foto’s van deze kunstenaar te kijken.

En niet vergeten ! Ik had zelf ook een filmpje gemaakt van deze S-Legend toen ik daar was en dat ook mag gezien worden.

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml