Een zwarte dag

Een zwarte dagWat een hoogdag had moeten zijn is uitgedraaid op een zwarte dag.

Het is nu 07.15 uur en ik ben nog ondersteboven van hetgeen we gisteren hebben meegemaakt. 10 April stond reeds lang in ons geheugen gegrift, en wij allen, zowel Rini als mijn zonen en ik, keken uit naar deze dag, 10 april, want dan zouden onze koi arriveren. Is dat eventjes anders uitgedraaid.

Eerste bericht: er is een technische panne aan het vliegtuig: de vlucht is vertraagd. In eerste instantie zou de vlucht in plaats van om 9.00 uur s'morgens aankomen om 15.30 uur s'middags, uiteindelijk werden de koi met een passagiersvlucht meegegeven en zouden ze om 18.00 aankomen.

Het vliegtuig was geland, en dan is het nog een kwestie van controle door de dienstdoende veearts, controle door de douane, en zouden de koi zoals gepland om 18.00 uur vrijgegeven zijn.

Tweede probleem: Alles ging goed tot de dienstdoende veearts zich geroepen voelde om eerst eventjes te gaan eten, vooraleer de controle uit te voeren. Maar liefst 3 uur heeft dat etentje geduurd. Toen heeft meneer 5 minuten genomen om de controle uit te voeren, en werden de "goederen" goed bevonden. Wij gelukkig, want ondanks de ongerustheid, waren we nu toch blij dat we bijna konden vertrekken. Dit was echter buiten de waard gerekend, want de douane moest nu nog eerst een stempeltje op het document komen zetten, zodat we konden vertrekken.

Derde probleem: code rood. Wat het wil zeggen is me niet duidelijk, maar wel dat het bloed ons onder de nagels werd getrokken. Nogmaals 2 uur wachten totdat de heren zich goed genoeg voelden om welgeteld 1 doos open te maken, de koi eruit te nemen om te zien of er geen "verboden waren" in de doos laten en we konden vertrekken. Het was 21.45 uur vooraleer ik naar huis kon rijden.

Ik kan met geen woorden uitdrukken hoe boos en moedeloos wij waren. Vooral de onmacht is onmenselijk en ik hekel dan ook de verantwoordelijke mensen uit de grond van mijn hart. Ik hekel de dienstdoende veearts, en ik hekel de douane en het systeem dat echt dieronvriendelijk is te werk gegaan. Je moest lijdzaam toezien hoe alle vissen een langzame dood stierven omdat bepaalde personen zich totaal niets aantrokken van de situatie. Het is een grote schande en een erge vorm van dierenmishandeling dat dit heeft kunnen gebeuren. Ik hekel dan nogmaals het hele systeem.

Na een rit van 2 uur zijn we dan eindelijk rond 11 uur thuisgekomen. De dag die minutieus was voorbereid liep natuurlijk helemaal in het honderd. Het enige lichtpunt was het feit dat alle koi de foltering hebben doorstaan, ondanks het feit dat het bij enkele kantje boordje was. Rond 2.30 uur s'nacht was het werk gedaan.

Toen pas hebben wij kunnen genieten van het vele moois, en ik kan de mensen, die de moed en het vertrouwen hebben gehad een showa vooraf te kopen, garanderen dat ze zeker niet ontgoocheld zullen zijn. Jullie zullen zelden zoiets moois hebben gezien, en dat zullen de mensen die mij mee geholpen hebben kunnen beamen. Ik dank dan ook hierbij alle mensen die mij geholpen hebben met het uitladen.

Ik schrijf mijn teksten altijd zoals ik denk, ik lees ze bijna nooit na, en ik verander bijna nooit de woorden. Ze komen dus zoals ik ze denk, hou hier dan ook rekening mee, want ik sta nog steeds te trillen van onmacht en woede.


Reacties

17 reacties tot nog toe

Luc, Rini,
Het zal zeker zwaar geweest zijn en idd ik kan me al inbeelden hoe die belachelijke werkmethodes weer zijn tol eisten.
En de mensen maar betalen voor dit circus.
Gelukkig heeft de koi het goed doorstaan en denk maar even alleen over het fijne toekomen van de koi en al bij al goede omstandigheden.
Zij zijn er in ieder geval jullie zeker dankbaar voor!

Raf on 11/04/2008 07:47

WAT !!!!!
Verschrikkelijk zulk een bureaucratisch geouwehoer !!!
Nu maar hopen dat er geen uitval plaats vind, maar gelukkig zijn de koi in uiterst vakkundige handen. Snap je woede en onmacht compleet.
Het enige waar jullie je druk om maakten, was het welzijn van de koi en dan krijg je dreun op dreun.......

Veel succes de komende dagen en maar hopen dat we straks toch allemaal kunnen genieten van deze heerlijke koi.....

Joost Verbeek on 11/04/2008 07:52

Luc ik was er zelf bij maar zo goed al jouw zal zal ik het nooit kunnen bewoorden.
Echt een zwarte dag ik hoop dit nooit meer mee te maken.
Mijn vissen doen het goed geen uitval maar dat was bij andere mensen niet het geval.
Rob Interkoi Zeddam

rob on 11/04/2008 08:16

Ik dacht trouwens dat code rood staat voor een verdachte lading/persoon en vereist een volledige (body)search/controle.

verdacht visje? hmmm ;-(

raf on 11/04/2008 08:23

Het is wel de mooiste lading koi die ik ooit heb zien binnenkomen. Wat een kwaliteit wat een kleuren, wat een body, wat een KOI's....

En ik denk dat er meerdere dit zullen beamen, we stonden met open mond te kijken naar elke doos die open ging. WAW !!!

Robby on 11/04/2008 08:55

Luc, ik heb hier geen woorden voor, ben zelf ambtenaar, maar gelukkig niet bij de douane....ik zou me doodschamen voor zulke collega's, swiepen met die zooi!!

Ik zou hier zeker werk van maken, dit moet je zeker niet over je kant laten gaan, gewoon een aangetekende klacht indienen....ik neem toch aan dat je de naam van de desbereffende douanier hebt? Pure dierenmishandeling van de 1e orde..

mvg,
Ingrid

ps. ben blij dat er geen uitval is en dat het ook zo blijft, maar deze koi hebben heel wat achter de rug, houd ze maar goed in de gaten..

Ingrid on 11/04/2008 09:21

Wat een ongelooflijke hufters ! (ik hou het maar netjes).

Hoop dat alle geleverde koi aan de diverse dealers hier geen hinder van mogen ondervinden, en nu een aangename rustperiode moge krijgen.

Ongelooflijk dit....Erwin (Interkoi Rotterdam) on 11/04/2008 09:29

ben super benieuwd naar al dat moois. Wanneer kunnen we wat foto's zien???

rody on 11/04/2008 09:32

Goedemorgen Luc,
Ik heb net het hele verhaal van Rob gehoord en ik denk dat ik wel door het lint gegaan was en er eentje flink op zijn bek zou hebben geramd. Ben absoluut niet agressief want ik heb in mijn 50 jarig bestaan nog nooit gevochten maar weet bijna zeker dat dit de eerste keer was geweest dus hulde voor je zelfcontrole! En inderdaa zoals Ingrid zegt een aangetekende klacht, eventueel zelfs naar de nationale ombudsman of naar de Telegraaf of de partij voor de dieren! Mogelijkheden geneog om die arrogante kl.....en wakker te schudden!
Ben zeer benieuwd maar doe maar rustig aan met de foto's en zorg eerst maar goed voor de visse! Ze hebben het verdiend.
mvg
Ton

Ton on 11/04/2008 09:44

Donker was het zeker toen je aan kwam met de koi.
Belachelijk dat een DIERENARTS dit de dieren aan kan doen,dit beroep kies je toch als je van dieren houd.
Gelukkig heeft de koi het goed doorstaan en kan het genieten beginnen.
Zoals Robby al schrijft , wat een kleuren ,wat een pracht aan koi.
Ik heb werkelijk staan te genieten van de mannen , toen shiba sakura in de bak bij clarisa werd gezet, allemaal kleine kinderen die blij waren met zoveel schoonheid
Laat lagen we te bed , maar toch heb ik het niet willen missen.

Riny D on 11/04/2008 09:48

Ik kan alleen maar zeggen: Walgelijk... Dat de autoriteiten zo met levende have omgaan is niet voor te stellen.

Moet eerlijk zeggen: ik schrok behoorlijk toen ik 'zwarte dag' zag staan, dacht gelijk het ergste. En ben dus enorm blij om te lezen dat jullie de koi er toch bovenop hebben kunnen krijgen.

Volgens mij zijn ze bij jullie in goede handen, dat komt vast allemaal in orde!

Ik ben nu wel heel nieuwsgierig geworden naar de koi....

Vriendelijke groet,

Noëlle on 11/04/2008 09:52

met alle respect maar indien er geen uitval is kan je beter zorgen dat je ze de volgende keer voor blijft. Een klacht resulteerd 9 van de 10 keer in dat je de volgende keer helemaal niets meer voor elkaar krijgt. Waarom? zal je je afvragen. Gewoon...omdat ze het kunnen.

rody on 11/04/2008 09:55

Op 10 jaren tijd is er in Schiphol dus totaal niets veranderd.
Zijn die mensen dan zo machtsgeil?
Het gaat om levende wezens die men koestert alsof het je eigen kinderen zijn.
Waar is de ethiek. En die mensen noemen zich dierenarts??????

willy on 11/04/2008 10:13

Waren het alleen Koi voor jullie of ook Koi voor andere mensen,toen ik zwarte dag las en het begin van het verhaal over de panne van het vliegtuig ,dacht ik dat het vliegtuig was neergestort.
Maar gelukkig niet ,gooi de tent gewoon 2 week dicht en laat ze tot rust komen en niet dat allemaal mensen boven de bakken liggen gapen ,4 mei kunnen we ze bewonderen echt iets om naar uit te kijken.

Willem

willem on 11/04/2008 10:18

Luc,

Rob van Zeddam heeft mij net gebeld, onbegrijpelijk. Dit doet elke koi liefhebber zeer. Niet normaal, dat zo iets kan gebeuren. Hopelijk dat het met de koi goed gaat van alle betrokkenen.

Gr,

Interkoi Groningen on 11/04/2008 11:02

Hallo Luc,

Code rood staat bij de douane voor een fysieke controle. Nadat het document in het douanesysteem wordt ingevoerd kan het inderdaad zijn dat je de pech hebt dat de "goederen" niet zomaar worden vrij gegeven maar eerst door een ambtenaar bekeken moeten worden voor ze mee worden gegeven. Het zou zelfs nog zo kunnen zijn dat je 24 uur had moeten wachten voordat je over je vissen kon beschikken.

Fred on 11/04/2008 16:43

beste mensen,

het doet ons erg goed deze meelevende reacties te lezen
ook onze aangekochte koi hadden het even moeilijk maar zwemmen nu in alle rust rond of er niks gebeurd is wij hopen dat deze zwarte dag voor iedereen toch een goed einde krijgt

groeten michel en pascale

interkoi brakel

michel on 11/04/2008 17:21