En ze worden wakker

En ze worden wakkerZal ik nog een derde nieuwsitem posten ?

Het is toch altijd een gebeurtenis als de koi wakker worden nietwaar ? Vandaag zijn ze langzaam ontwaakt, en de weerstvooruitzichten laten goede cijfers zien.

Ik heb het dan even op film gezet, want na 4 maanden inactiviteit zal het toch even wennen zijn. Temperatuur loopt langzaam op naar 6° in deze vijver. De eerste indruk op dit filmpje ziet er positief uit. Ik zie hier en daar een klein mankementje, maar geen grote problemen.

De grotere vijver staat al op 8° en hier heb ik het eerste voer al gegeven.

Nog even melden dat ik onverwacht werd getracteerd op de befaamde Belgische Cuberdon. Wie feeling heeft met Belgische cultuur of nostalgie hoog in het vaandel heeft, dan kennen ze zeker Cuberdonnekes of de neuzekes uit België. Mooi is het dan ook, dat dit door een Nederlander werd cadeau gedaan. (chapeau)

Ik mag het eigenlijk niet eten, maar ik zal het zeker niet aan mij voorbij laten gaan, en mijn kleinkinderen vinden ze geweldig. Ken je geen neuzekes, hier is de uitleg...

Een cuberdon, ook bekend als neuzeke, tsoepke, Gentse neus of topneus, is een kegelvormig Belgisch snoepje dat qua vorm veel wegheeft van een neus. In het Belgisch Frans is dit snoepgoed ook bekend als chapeau de curé ("pastoorshoed"). Vaak heeft het een paarsachtige kleur, een breedte van ongeveer 2,5 cm en een gewicht van 10 tot 18 gram. De buitenkant is hard maar de inhoud is gelatineus. De cuberdon heeft een beperkte houdbaarheid van ongeveer drie weken, waarna de binnenkant begint te versuikeren. Door die beperkte houdbaarheid wordt de cuberdon niet geëxporteerd en is hij dus vrijwel alleen in België te verkrijgen.

De cuberdons worden bereid met Arabische gom. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit product niet meer in Europa verkrijgbaar en raakten de cuberdons na verloop van tijd bijna in vergetelheid. Pas vanaf 1946 werd de gom weer in België ingevoerd, waardoor de productie van de cuberdon kon worden hervat door een aantal banketbakkers die zich het recept herinnerden. Cuberdons worden door VLAM als streekproduct erkend.

De klassieke "neuzekes" hebben het aroma van een framboos. Sinds kort bestaan er voor dit snoepgoed ook meer dan 25 nieuwe smaken en kleuren, zoals aardbeien, kersen, citroen, banaan, ananas, kokosnoot, bergamot, vanille, ananas, cola, kaneel, meloen, sinaasappel, mandarijn, perzik, appel, peer, kiwi, pepermunt, viooltjes, bosbessen, lavendel en anijs. Er bestaan tegenwoordig verschillende afgeleide producten van cuberdons, waaronder jenever, roomijs, dessertsaus en koekjes. Sinds een tiental jaar behoort de smaak van de klassieke cuberdon tot de smaken die in de oenologie worden gebruikt om smaakseigenschappen van wijn te beschrijven.

Thx Paul...

Lopende promoties.
Kohaku promotie momenteel 2650 euro
Opensales evenement...niet te versmaden

Meer afbeeldingen

Reacties

5 reacties tot nog toe

Luc; op 26sec in het filmpje is er onderaan een showa tezien
welke is deze?
Gr Bart

bart on 01/03/2013 16:12

Ik weet het niet zeker Bart,nummer weet ik al helemaal niet meer,maar
het zou weleens de Yamatoya Showa kunnen zijn....

jack on 01/03/2013 20:30

Kijk bij Luc komt er leven in de vijvers
Altijd weer een opluchting als het spul zich weer door de vijver gaat begevenen alles goed blijkt te zijn. Komende week gaat gelukkig de temperatuur omhoog dus dan zal het hier ook wel weer tot leven komen.

Jent on 01/03/2013 21:28

ow die Cuberdons zien er erg smakkelijk uit! Gelukkig dat er al weer wat beter weer in het verschiet ligt..dubbele cijfers zelfs. Het moet niet gekker worden.

Arjan on 02/03/2013 07:44

Het showatje dat jij aanduid, is vermoedelijk een showa van Ueno. Ik heb er verleden jaar zo een aantal aangekocht. Zijn de winter zo te zien goed doorgekomen...

luc on 02/03/2013 08:22