En zij verlieten vandaag het warme nest.

En zij verlieten vandaag het warme nest.Langzaam maar zeker zoeken de verkochte koi hun nieuwe verblijfplaats op. De teller staat momenteel op 44.

Het is ieder jaar een wederkerend gebeuren tussen wat zich afspeelt van april tot juni, afhankelijk van het weer. Dikwijls wordt mij de vraag gesteld hoelang de koi in quarantaine moeten. Hier probeer ik toch ontwijkend op te antwoorden.

Mijn eigen mening daarover is dat dit afhankelijk is van de koi. Als de koi zich goed gedragen na 3-4 weken, dan is in mijn ogen de moeilijke aanpassingsperiode al voorbij. Als ze niet goed zijn aangekomen, probeer je dit zo snel mogelijk op te vangen en ze te laten herstellen.

Na 2-3 weken zie je al of ze zich aangepast hebben door hun gedrag, en dan is mijn bedenking: waar kunnen ze beter zitten dan in hun eigen toekomstige thuis ? Mijn antwoord is gewoonlijk: als jij je goed voelt om koi over te zetten, dan moet je het doen. Je moet er wel rekening mee houden dat het ook niet te lang mag duren. Het moet voor mij ook een lust blijven en geen last worden. Bijhouden is één ding, maar verantwoordelijkheid maakt hier ook deel van uit.

De eerste die gisteren vertrok, was deze matsuba van Otsuka. Een matsuba heeft schubben die aan de binnenzijde donker zijn ingetekend. Hierdoor lijkt het of ze een dennenappelpatroon hebben. Het zijn toch wel aardige koi om te zien, en ook koi die ik niet makkelijk inkoop.

De grotere versie van 75-80 cm is te duur om in te kopen, daarom dat ik het bij deze heb gelaten, maar de grote zijn bijzonder impressionant om te zien. Het is toch een mooie verademing in je vijver, maar blijkbaar is er niet veel vraag naar. Otsuka is wel gespecialiseerd in deze koi.

Willy moest ook een man hebben in de vijver, en wat kan je dan beter aankopen dan deze yondan kohaku die de naam Willie heeft gekregen. Een man van momotaro en nu al bijna 70 cm, ik heb er vroeger nog gehad die 96 cm geworden zijn, denk maar aan Domino...

Beide koi zullen zich best vermaken in de nieuwe vijver van Willy die rond de 60 kuub is als ik me niet vergis, en volledig hermaakt.

In de namiddag moest ik nog 3 koi wegbrengen, maar terwijl ik aan het inpakken was, werd ik bij de laatste koi overvallen door een stortbui, waardoor ik geen filmpje heb kunnen maken van deze prachtige chagoi van Takigawa, die je wel op de foto kan zien, en waarvan ik wel het filmpje kan tonen bij aankoop. Zalige chagoi, maar eentje met veel karakter, dat wel. Ze is 85 cm en deze zou dik over de 90 moeten kunnen gaan, en misschien is de 100 wel haalbaar als ik Takigawa San mag geloven. Ik was ondertussen wel kletskliedernat geworden.

Deze bijzonder mooie sanke had ondertussen de 75 cm bereikt, wat 2 cm groei is. Hier verwacht ik ontzettend veel van. Nog 2 jaar in een vijver van 80 kuub, en hopelijk dik over de 80 cm, met het spel van algen en bij iemand waar de koi niet goed, maar zeer goed ontwikkelen, hopen wij dat het sumi nog meer uitgesproken zal verschijnen, zodat het een mogelijke prijswinnaar wordt op een show.

Onthou deze koi en wie weet zie je haar ooit terug verschijnen. Misschien met deze sanke van dezelfde kweker, namelijk sakai FF. Zij zal ook in de grote vijver verder mogen ontwikkelen. Enkele jaren wachten is niet zo erg....dat is zo voorbij.

Ik moest gisteren ook nog enkele andere koi bowlen voor klanten. Meestal wonen ze ver weg en vragen mijn raad. Ik kan dit het beste ondersteunen door een filmpje te maken, en uit te leggen wat de koi is.

Zo had er iemand interesse in deze kohaku van Dainichi die onbegrijpelijkerwijze nog niet is verkocht. Ze heeft de winter goed doorstaan, buiten een klein schaafplekje op het hoofd dat aan het verdwijnen is, en ik zie dat de vinnetjes wat rood fabriceren. Foei kohaku, dat doe je toch niet....

Een sanke die nog veel toekomst heeft is deze sanke van Momotaro die ondertussen geen 53 cm meer is, maar 61 op dit moment, wat een groei van 8 cm betekend en dit tijdens de winterperiode. Tevens zie je ook dat de body er begint in te komen, maar niet te snel, zodat de meeste aandacht aan de lengtegroei wordt gegeven.

Nu kan ik me weer wel afvragen waarom deze niet verkocht is, maar als ik alle beste vissen zou verkopen, hou ik zelf geen mooie vissen meer over. Laat ze dus nog maar even in mijn vijvers zwemmen, hier doen ze het niet zo goed als bij jullie, maar zo slecht doen ze het ook niet zalle...

Tenslotte nog eentje op de valreep, en eentje dat je ook in het oog mag houden is deze sanke van Sakai. Ik ben meer Momotaro gericht, en ken Sakai nog niet zo goed. Ik ben zeker benieuwd hoe het sumi verder zal gaan ontwikkelen van deze sanke. De Sakai kenners weten hier misschien een beter antwoord op. Ik zal even het filmpje bij aankoop tonen, en dan zie je wel degelijk verschil. Vooral de overgang van babykoi naar volwassen koi is hier aan de orde, Wie wil hier de toekomst van het sumi schetsen, want ik weet het niet bij Sakai, en er zijn toch voldoende Sakai "adepten" (om het met een mooi woord te zeggen) die dit lezen...

Ondanks het feit dat het sumi nu misschien wat warrelig oogt, zie ik rond het rood de intentie van het sumi toenemen. Als de sumivlekken nu nog zouden samengtrekken en dieper worden, dan zou je volgens mij wel eens een supersanke kunnen zien rondzwemmen. Wie durft deze ontwikkeling verder zetten ??Meer afbeeldingen

Reacties

10 reacties tot nog toe

Wat heb ik toch altijd mooie koi als ik het zo bekijkt. Ik zal het zelf maar zeggen... :)

luc on 08/05/2014 07:35

Inderdaad een feit Luc,je hebt echt prachtige Koi !

jack on 08/05/2014 08:48

Luc, de kwaliteit van jouw koi valt pas echt op als je op andere koi sites gaat kijken. Dat is vaak toch een paar treedjes lager.

Tom on 08/05/2014 08:57

Beide koi doen het uitstekend in de vijver die momenteel 78 cub bedraagt.
Alsof ze er al jaren rondzwemmen. Als de matsuba een 85 cm, wat geen probleem wordt voor deze otsuka, is, zal ik er een foto van opsturen . Het zijn zalige vijvervissen waar je veel plezier aan beleefd en eerlijk gezegd, beiden die Luc heeft laten aankomen zijn van de beste kwaliteit ooit in Belgie gezien.

willy on 08/05/2014 09:23

Prachtig mooie koi Willy, geniet van deze parels. Aan de ruimte die ze ze bij jou hebben zal het niet liggen.
Ik wou dat ik er nog een paar kuubjes bij had, dan wist ik het wel. Er zit nog zoveel moois daar bij Luc.

Jelle on 08/05/2014 13:51

Stuk voor stuk geweldig mooie koi verlaten arendonk. De sanke van 75cm... Wat een gigantische kanjer is dat. Voor mij precies zoals het moet zijn. Heel veel succes allemaal met de verdere ontwikkeling.

Remco on 08/05/2014 19:04

Prachtige koi's gaan er naar de Willy en Martin, de mannen met de meeste dienst jaren doen het meer dan voortreffelijk.
Zal van de zomer nog eens op pad moeten gaan om al dat mooi's een keer te bewonderen.
Veel plezier met de nieuwe aankopen, geniet ervan.

Marcel D on 08/05/2014 21:16

Machtige vissen zien we hier... Heb ze allemaal al eens live mogen zien en dat is toch nog altijd een stuk beter dan op de foto's!

Ben een sff liefhebber zoals velen weten en word met deze 3 sanke op mijn wenken bediend! Erg mooie vissen!

De chagoi is ook geweldig... Foutloos en met de "olijfgroene" kleur!

De aka matsuba is een variëteit die mij niet boeit.. Echter waren deze 2 wel zo goed dat ik hiervan kan genieten, exact hetzelfde geldt voor de 78cm asagi die volgens mij nog niet verkocht is.. Onbegrijpelijk!

Dan de male.. Tsja... Gewoon heel erg goed!

Genieten geblazen weet deze foto's en filmpjes!

Matthijs on 09/05/2014 07:31

@ Marcel D,

Altijd welkom voor een vijverbezoek, dat weet je wel.
Ik vrees echter dat je dan niet zo heel veel gaat te zien krijgen aan koi-beauty, gezien het vijverwater hier intussen serieus groen is geworden van de zweefalgen, en ik dat ook nog een hele tijd zo wil laten.
Duidelijk goed voor de koi, dat zonder enige twijfel, maar het baasje blijft dan wel grotendeels verstoken van al die schoonheid. Het eeuwige dilemma wellicht . . .

Martin on 10/05/2014 20:59

@ Martin

Als ze dan eens super relaxed een korrelke komen pakken, dan zie ik al genoeg Martin. Ik heb ermee leren leven, het hele jaar door ook in de winter , voor mij geen dilemma meer, heb er nu wel super mooie en gezonde koi's voor in de plaats gekregen , alsook supertam maakt veel goed, het schepnet blijft aan de wand hangen. Koi die nog eens groeien aan de snelheid die de natuur in petto heeft voor hun, zonder hun organen al te zwaar te belasten, vele en vele jaren voor de boeg en dat vinden hun en ik prima zo. Groot worden ze ook, geduld en ze belonen jou voor de goede algjes met al hun schoonheid.

Marcel D on 10/05/2014 23:09