Even deze kohaku onder de loupe.

Even deze kohaku onder de loupe.Het gaat hier over een kohaku die aangekocht werd op de veiling van 2010 bij Momotaro.

Hoe weet je dat ? Eerst en vooral omdat er een certificaat bij is. Even een woordje over een certificaat. Een certificaat is een bewijs van oorsprong en geen bewijs van kwaliteit. Bij sommige kwekers wordt er kwistig met certificaten omgegaan, bij andere kwekers dan weer iets genuanceerder en slechts vanaf een bepaalde kwaliteit.

Bekijk het filmpje

Als er een certificaat bij de koi is, wil dit dus niet zeggen dat het ook een uitzonderlijk goede vis is, maar wel vind je informatie over de geboorte, ouderlijn, levering etc...Bij de duurdere koi zoals bij deze kohaku, staat er iets meer info op. Zo staat er duidelijk op vermeld dat het een guarantee female is, of dat het dus een gegarandeerd vrouwtje is.

Aan de linkerkant zie je de moeder afgebeeld van betreffende koi, met aanduiding van de lengte op dat ogenblik. Je ziet de lengte van de kohaku die gekocht is, in dit geval 56 cm op het ogenblik van veiling. Vermelding van de geboortedatum (precieze geboortedag). Onderaan links zie je de datum wanneer de koi is verkocht, in dit geval geveild, en de stempel van de Momotaro koifarm.

Het plakkertje met 41, wil zeggen dat het de 41ste kohaku is die geveild werd op die dag. Als je de code dan ontleed kom je tot volgend resultaat:
KO= kohaku
V10= veiling 2010
11= maand van de veiling
41= nummer van de koi.

Samengevat heb je dus alle informatie ineens, en kan je het vertalen als de 41ste kohaku die op de veiling van Momotaro in de 11de maand van 2010 is aangekocht als jonge nisai op 56 cm. uit een ouderdier van de Mako bloedlijn, die een lengte heeft van 92 cm op haar 5de levensjaar, en dat ze 100% vrouwelijk is.

Nu is het zo, dat dit tevens een koi is, die door ons werd gespot juist voor de veiling. Wat bedoel ik daarmee ? Op het ogenblik dat Maeda San de koi aan het selecteren was voor de veiling, viel deze kohaku ons op, en was het de bedoeling dat we deze in het oog zouden houden tijdens de veiling om haar proberen aan te kopen. Dit is ons uiteindelijk gelukt.

Ondertussen zwemt ze bij ons sinds verleden jaar november en is ze 70 cm geworden. Persoonlijk vind ik het nog altijd een verbluffend mooie kohaku met een zeer stevige body opbouw die zeker en vast een zwaar lichaam kan torsen. De staartpartij is sterk en stevig, en past juist in het verlengde van de body. Het nadeel van deze koi is dat ze nog steeds geen thuis gevonden heeft, en dat is zonde, want een kohaku zoals deze verdient een plaats waar ze verder kan ontwikkelen.

Bij deze kohaku moet je meer kijken naar bodyopbouw en huidkwaliteit, en hopen dat er niet teveel tegenstanders zijn van het patroon, iets waar de meeste mensen toch veel aandacht aan besteden. Zelf beschouw ik dit patroon als tussen het hangen en het vallen, en zullen er mensen zijn die dit patroon niet naar waarde schatten. Het is geen yondan, en het patroon gaat aan de rechterzijde half over het hoofd van de koi. Er is een lichte verbinding tussen het eerste en het tweede patroon, alsook tussen het derde en vierde patroon. De rode vlek op de linkervin mag als een minpuntje beschouwd worden, maar met een minpuntje zoals dit zijn er al velen GC geworden.

Wat ik toch als groot pluspunt wil vermelden bij deze kohaku is, dat deze in de juiste vijver, en met de juiste begeleiding zeker 85 cm kan worden, zoniet groter, met een zeldzaam sterke en mooie body zonder verval, en een huidkwaliteit om van te snoepen.

Dit soort koi zijn vrij prijzig en het kost moeite om dit soort kohaku aangekocht te krijgen tegen een acceptabele prijs. Het is echter tijd dat hij een plaatsje vind waar ze verder kan evolueren, en daarom zoek ik er ook een gepast thuis voor. Mijn wens is om iemand te vinden met een gepaste vijver, de juiste kennis en de goede ingesteldheid om deze koi verder te laten doorgroeien.

Ik ben bereid om een bepaalde souplesse in prijs te garanderen, maar weggeven is natuurlijk geen kunst en uit den boze. Geïnteresseerden mogen mij altijd contacteren. Mijn voorkeur gaat naar een vijver tussen de 35 en 50 kuub met voldoende zweefalgen en plankton, en niet te zot veel koi, succes gegarandeerd.

Meer afbeeldingen

Reacties

19 reacties tot nog toe

Voor mij een van de mooiste kohaku momenteel in Arendonk aanwezig... In het echt zie je echter haar kwaliteiten nog stukken beter dan op foto en film!

Matthijs on 31/12/2012 09:07

Wat een klassedame , dat is zeker. Als ook de 1111008 mijn absolute voorkeur...Die 2 zijn voor mij de beste kohaku in Arendonk voor het moment.De top!

kurt on 31/12/2012 09:23

Jammer dat er geen geluid meer bij is, alleen al het water horen doet me iets... ( filters,stroming van het water) @Luc, of ligt het bij mij??

kurt on 31/12/2012 09:28

zeker een mooie kohaku.
De kohaku KO-V10-1215 is mijn voorkeur zonder enige twijfel.
zo ieder zijn smaak.

johan frentz on 31/12/2012 09:36

Hoi Kurt, het wordt me moeilijk gemaakt. Sommigen willen muziek, anderen geen muziek, weer anderen geen geluid, dan weer met geluid, dan weer met onze spontane en optimistische commentaar, anderen hebben een hekel aan ons commentaar...ik weet het niet meer....

Wat heeft nu de voorkeur ?

luc on 31/12/2012 11:05

Geluid ,of het nu water, commentaar of muziek is .Liefs commentaar of water.Ik dacht daarjuist dat er iets mis was met mijn geluid.

johan on 31/12/2012 11:12

Hoi Luc.
Voor diegene die geen commentaat en of muziek willen horen kunnen toch gewoon het geluid uitzetten of zie ik dat verkeerd ?
Je bent toch baas over je eigen website, en je kan het toch nooit voor iedereen goed doen.

Gerry on 31/12/2012 11:47

patroon technisch niet echt een topper, verder....jammie, zou een mooie dame kunnen zijn voor de kweek. Alleen de portomenee zal het niet toelaten vrees ik.

En het filmpje is nu idd wel erg saai zonder ook maar iets van geluid luc, en wat al gezegd is:mensen die het niet willen horen, kunnen altijd het geluid uitzetten lijkt me.

Marcel

marcel on 31/12/2012 12:15

Goh , we zijn toch begaan met water... Toch altijd leuk als je iets hoort op de achtergrond... Dat is zoals op restaurant zitten zonder muziek... Dan smaakt mijn eten ook niet!
Mij blijft het eender, zonder muziek ok, met muziek-commentaar tuurlijk top.
Ik dacht dat het probleem bijmij lag, twas maar een vraag waard naar Interkoi.
Is het met commentaar op de achtergrond, kan de internet toeschouwer er steeds iets van leren - opsteken...
Het is zoals Gerry zegt, u bent baas over uw website!
Alvast dank voor het antwoord Luc.

kurt on 31/12/2012 12:20

Ben het helemaal met Gerry eens.
Het is jou website Luc je doet het op jou manier en als mensen er niet mee eens zijn hebben ze pech gehad,Zo denk ik erover.

Ik vond het altijd wel leuk om de kommetaar over een bepaalde koi te horen,

kan me voorstellen dat je geen muziek onder de filmpjes plaats heb er soms last van met me i phone als er muziek onder het filmje staat dat ik het niet kan afspelen.

Als je zoon Kohaku in je vijver hebt zwemmeen is het zeker een blikvanger

Luc zou je mijn koi een kunnen fotograveren

Gr,

Ronald,

ronald on 31/12/2012 12:26

Ronald, ik was er vandaag aan het denken om haar eens op de film te zetten...zal ik vandaag of morgen eens proberen te doen.

luc on 31/12/2012 14:28

Hey op het filmpje hierboven staat 1041 ! Anders koop/betaal je mischien niet de juiste haha .grtjs

paul on 31/12/2012 14:38

aangepast Paul. Bedankt voor de opmerkzaamheid. 1041 staat voor de 10de maand en de 41ste koi. Het moet dus de 11de maand zijn en de 41ste koi. Mijn vingers zijn soms te dik, en ik moet nogal wat bijhouden hoor. Kan voortaan best een secretaresse gebruiken...

luc on 31/12/2012 14:52

Gewoon het kletterende water en de fluitende vogeltjes.. dat maakt de filmkes leuker om naar te kijken...

maar zoals genoemd... het is jouw site en als mensen interesse hebben zullen ze niet vallen over wel/geen geluid onder de filmpjes!

Matthijs on 31/12/2012 17:54

ohja... bij 1211009 is er een foutje in de leeftijd geslopen...

ook een sublieme kohaku...

Matthijs on 31/12/2012 17:58

Dat is zeer zeker een sublieme Kohaku Matthijs!

En bij de filmpjes gewoon geluid,waar gaat dit toch in godsnaam over?
De zeikerd's aan de macht of zo ?!

Gr.Jack

jack on 31/12/2012 20:03

Ik vind ook filmpjes met commentaar de beste zo kunje nog eens iets leren. Als het iemand stoort zet ie toch het geluid uit.
Beste wensen voor 2013 !

Ray on 01/01/2013 10:37

Beleefd blijven, hé Jack, jij stouterd, wat bedoel je trouwens met "zeikerds"? Ik ben Vlaming, weet je wel!

Neen, toch niet, alle gekheid op een stokje, dit is onze Jack ten voeten uit, recht voor de raap, en daar hou ik van.
Heb je gezien dat de grote SFF sanke intussen verkocht is, Jack? Beter kon het nieuwe jaar voor Luc niet beginnen hé.

Martin on 01/01/2013 19:24

@ Martin, Ik heb wel nog wat vuurwerk op de site waargenomen qua prijsvorming voor de eerste dagen van het nieuwe jaar.
Dat de SFF Sanke reeds verkocht was heb ik gemist.
Hopelijk snel een goede vijver met rust voor deze zeer mooie Sanke.
Kan de eigenaar alleen maar plezier wensen met deze aankoop.
U bent toch niet he meneer Martin?

Gr.Jack.

jack on 01/01/2013 21:23