Even op verder borduren

Even op verder borduren

Ik vond het gisteren 2 interessante en leerrijke antwoorden op het nieuwsitem van de aanbieding, misschien heel even op verder borduren.

Wat Ronny zei was een verstandig antwoord, vooral omdat er een uitleg kwam die ergens op gebaseerd was, en goed weergaf waarom hij liever een showa zou kopen dan een shanke. Op deze manier krijg je nog eens iets te weten over hoe mensen over een koi denken.

De reactie van Ben bevat ook een grond van waarheid, waar ik het soms ook wel eens over heb, namelijk "Dikwijls worden dit soort koi minder snel verkocht omdat er veel te veel een persoonlijke smaak opgedrongen word en er daardoor door de gene die dit wel mooi vinden zo getwijfeld word dat ze niet tot aankoop durven over gaan"

Het gaat hier over het opdringen van een persoonlijke smaak door de media, met namen de verwachtingen in shows, of bepaalde modeverschijnselen. Niet dat daar iets mis mee is, maar ik heb er altijd een dubbel gevoel bij. Als je praat over ginrin, dan zeggen de meesten hetzelfde…ginrin zie ik niet graag….Als je praat over doitsu….doitsu dat zie ik niet graag…

Wat ik dan altijd proef is het feit dat doitsu en ginrin dikwijls in de media niet als vol wordt aangezien in de koiwereld en dat er kleinerend wordt over gesproken, zodat dit dikwijls wordt overgenomen door de beginnende koiliefhebber. Het is als het ware voorgeknauwd.

Maar wat kan een mooie ginrin prachtig zijn, wat kan een mooie doitsu prachtig zijn...

Sommige beginnende koiliefhebbers beginnen ook met doitsu, maar dan komt toevallig een "koikenner" en het eerste wat hij doet is de doitsu negatief beoordelen. Het gevolg is dat de beginnende koiliefhebber teleurgesteld is, en dikwijls deze stemming overneemt, omdat hij dan met de kenners kan meepraten.

Het zijn geen verhaaltjes was ik vertel hoor ! Een goed voorbeeld vind je in mijn ogen terug in de Franse koicultuur. Tenminste dat is mijn gevoel. Ik volg de Fransmannen en de Walen nu een tijdje, en die kopen een beetje zoals wij 10-15 jaar geleden kochten.

Je ziet voornamelijk Shusui, Asagi, Doitsu en alle andere koi passeren, behalve go sanke. Dit is geen vaste regel, maar een indruk die ik krijg als ik het zo een beetje opvolg.

Ik kan ook uit eigen ervaring praten natuurlijk, en ik deed vroeger ook hetzelfde…ah ja, die heb ik nog niet, en die ook nog niet…zo begint het, maar na enkele jaren mis je iets….je weet niet wat, maar je bestand gaat op een kakafonie gelijken.

Dan komt de voorkeur naar gosanke naar boven, en ga je je bestand aanpassen. Over het algemeen komt de showa dan in zicht, want dat is de koi waar men het meest van houdt ! Maar na jaren koihouden ga je ook de kwaliteiten van de sanke en de kohaku beter waarderen, en over het algemeen komt dan de sanke in beeld.

Dat is vermoedelijk één van de redenen waarom ik voornamelijk gosanke heb rondzwemmen met hier en daar een touch van een eenkleurige of af en toe een andere soort.

Om het nu over de shanke te hebben ! Ik wil dit niet verheerlijken of ik wil dit niet persé als "de koi" gaan omschrijven, maar toch vind ik dat ze een bepaalde plaats verdienen in onze koibeleving en dat ze zomaar niet door de media moeten worden afgeschreven, omdat ze niet voldoen aan de "verwachtigen" dat een sanke alleen maar goed is als ze sumi heeft op het shiroji, en dan enkel atarashi sumi, en liefst op de juiste plaatsen...ohja...niet vergeten de oh zo belangrijke kata sumi plek, want als de sanke dit niet heeft, dan is het geen goede sanke !!!

Daarom ook enkele voorbeelden van bepaalde "shanke" (eigen benaming) die hoge ogen gegooid hebben door hun zware sumipatronen.

Dainichi sanke van 85 cm

Grand Champion AJJKS 2012

Sanke Sakai FF 80 Bu 2013

En niet te vergeten de sanke van koicenter Tiel die eerste in varieteit werd in Japan.

Het is niet persé dat ik nu deze shanke wil verkopen, maar ik wil toch even de nadruk leggen op het feit dat je zelf de koi graag moet zien, en dat je je niet moet laten beïnvloeden door wat de media zegt.

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml